Chmielenie Grodziskiego (Piwowar Zima 2011)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dknap
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.08
    • 130

    Chmielenie Grodziskiego (Piwowar Zima 2011)

    Witam.
    W artykule nt. Piwa Grodziskiego w jednym z numerów Piwowara jest (moim zdaniem) pewna nieścisłość odn. chmielenia. W podsumowaniu jest napisane, by celować w 20-22 IBU, co potwierdzają receptury dostępne na obu forach. Natomiast w akapicie dotyczącym chmielenia przeczytać można, iż dodawane było 3kg chmielu 5ak na 100kg słodu (później 2,4kg), co daje 30g/1kg (później 24g/1kg). Dla typowej 20l warki z 2,6kg słodu daje to 78g (później 62g) chmielu, czyli 53-60 IBU (później 42-48 IBU) i to przy 60 min. gotowaniu. Skąd ta rozbieżność?

    PS. Dobrze rozumiem, iż słód grodziski z Weyermanna specjalnie jest tak lekko wędzony, by przy 100% jego zasypie nie wykręcało gęby? Ostatnio uwarzyłem Grodzisza wg receptury Wogoszy z użyciem wspomnianego słodu i wędzonka niestety już przy zlewaniu znad drożdży była słabiutka.
    Last edited by dknap; 2012-06-29, 14:06.
  • Hedin
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.02
    • 370

    #2
    Rozbieżność pewnie ze względu zawartość alfakwasów w chmielu.
    Last edited by Hedin; 2012-06-29, 14:09.

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10769

      #3
      Grodziskie to nie Bawarskie wędzonki, wędzonośc w nim jest delikatna. Moim zdaniem pszeniczny z Weyermana jest zbyt mało wędzony, warto sypnąć trochę wędzonego pilzneńskiego
      zerknij tu
      Last edited by anteks; 2012-06-29, 17:17.
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Lepij sypnąć wędzonego od Stainbacha.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • przemo70
          † 1970-2019 Piwosz w Raju
          • 2007.05
          • 1501

          #5
          A jeszcze lepiej wędzonego od Gerdzia
          Save water, drink beer ...

          http://www.parowozy.com.pl/
          http://www.kamery.wolsztyn.pl/
          https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10769

            #6
            100% Gerdziowego to dopiero hardcor
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            Przetwarzanie...
            X