pierwsze piwo kwaskowate

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Julekmeister
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.07
    • 5

    pierwsze piwo kwaskowate

    Witam,

    Jakiś czas temu postanowiłem pierwszy raz nawarzyć piwa. Do tego celu wykorzystałem sprzęt i brewkit zakupiony na allegro. Problem jest taki, że piwo wyszło mi lekko kwaśnawe i musujące, przypominające nieco szampana. W prawdzie mordy nie wykręca - proszę wybaczyć kolokwializm - ale nie sądzę, że nadaje się do picia.

    A było to tak:

    Fermentator dokładnie wymyłem, jednakże nie mając pod ręką żadnego środka odkażającego przepłukałem go gorącą wodą. Przygotowałem brewkit - wymieszałem zawartość puszki z kilogramem zwykłego cukru i wrzątkiem, przelałem do fermentatora i dolałem 20 litrów wody o temp. pokojowej (mineralnej, prosto z baniaków). Po ostudzeniu do ok. 25 stopni dodałem drożdży i szczelnie zamknąłem pojemnik. Po kilku godzinach w rurce fermentacyjnej rozpoczęło się bulgotanie - jak rozumiem, fermentacja się zaczęła.

    Czwartego dnia fermentacji bulgotanie ustało. Przyjąłem, że to czas na rozlanie piwa do butelek. Cukromierz wskazywał około 2 blg. Piwo rozlałem dodając 4g cukru na butelkę, zakapslowałem i odstawiłem. Piwo stało trochę ponad 2 tygodnie, ale niestety mieszkając w bloku miałem mały wpływ na temperaturę otoczenia i stało (a właściwie nadal stoi) w temperaturze około 25 stopni.

    Po 16 od rozlania dniach postanowiłem spróbować. I tak, jak pisałem na wstępie, piwo miało kwaśnawy smak. Ale za to bardzo dobrze się pieniło.

    Mam w związku z tym pytanie. Czy piwo w ogóle może sobie stać w butelkach w tak dużej temperaturze? Czy kwaśność może być spowodowana tym, że jeszcze nie dojrzało? Czy też fakt, że nie odkaziłem fermentatora żadnym środkiem (wymyłem go jedynie płynem do mycia i wypłukałem gorącą wodą) może mieć wpływ na smak? A może gdzieś jeszcze popełniłem błąd? Czy jest szansa, że smak piwa się jeszcze polepszy?

    Byłbym wdzięczny za wszystkie porady.

    Pozdrawiam

    PS. Aha, piwo to lager. Przed degustacją wstawiłem butelkę na jeden dzień do lodówki.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Julekmeister; 2012-07-04, 11:43.
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23979

    #2
    Kwaskowość może wynikać z zakażenia. Odkażanie wrzątkiem zazwyczaj nie wystarcza.

    p.s. Lagera fermentuje się drożdżami dolnej fermentacji operującymi w niskim zakresie temperatur ok. 8-12*C, potem leżakować się powinno w jeszcze niższych temp. Zapewne do zestawu dołaczone i tak były drożdże górnej fermentacji, więc poczyniłeś ejla

    Następnym razem będzie lepiej.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • Julekmeister
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.07
      • 5

      #3
      Cóż, w przepisie/instrukcji dołączonej do puszki tego lagera marki Coopers proponowano wstępną fermentację na 21-27 stopni, a w butelkach 18-20.

      Czyli rozumiem, że najpewniej cała partia jest zmarnowana?

      Comment

      • Julekmeister
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2012.07
        • 5

        #4
        Dodatkowo zauważyłem, że w smaku piwa wyczuć można było delikatny posmak drożdży. Pieniło się dużo bardziej niż przeciętne piwo sklepowe - właściwie zaczynało zaraz po otwarciu butelki i nie ustawało.

        Czy butelki też jakoś powinienem specjalnie odkazić?

        Comment

        • Robert13
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.04
          • 899

          #5
          Tak. Butelki, wężyki, wiaderko, a nawet kapsle.

          Comment

          • jacekan
            Porucznik Browarny Tester
            • 2011.05
            • 388

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Julekmeister Wyświetlenie odpowiedzi
            Witam,
            W prawdzie mordy nie wykręca - proszę wybaczyć kolokwializm - ale nie sądzę, że nadaje się do picia.
            Sam to musisz ocenić. Małe zakażenia nie muszą od razu oznaczać wylania w kanał. Jeśli da się pić to pij, nie umrzesz.
            Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              Moim zdaniem wcale nie ma zakażenia, tylko z powodu wysokiej temperatury podczas fermentacji piwo dostało pokaźną dawkę estrów, stąd taki winno - kwaskowaty smak.

              Comment

              • Pendragon
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2006.03
                • 13959

                #8
                No tego posmaku drożdży to będzie się ciężko pozbyć - taki urok piwowarstwa domowego.
                Zawsze można jednak nalewać ostrożnie, tak by nie nalać osadu. Trochę to powinno poprawić smak, chociaż nie zawsze.

                moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23979

                  #9
                  Mam wątpliwości czy od fermentacji w wysokiej temperaturze powstaje kwas. Winny przecież nie równa się kwaśny.
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • Makaron
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.08
                    • 2107

                    #10
                    To niekoniecznie jest skwasniale piwo. Zwykly cukier plus wysoka temperatura fermentacji do tego w miare mocne nagazowanie, moze to wszystko dawac posmaki jakie opisujesz.
                    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                    Comment

                    • Gabe
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2010.03
                      • 405

                      #11
                      No właśnie - początkujący (z niżej podpisanym włącznie) wytrawność połączoną ze smakami owocowymi mylą z kwaśnością.

                      Jak ci się kiedyś trafi kwas, to będziesz wiedział od razu :]

                      Comment

                      • kloss
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.03
                        • 2526

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
                        To niekoniecznie jest skwasniale piwo. Zwykly cukier plus wysoka temperatura fermentacji do tego w miare mocne nagazowanie, moze to wszystko dawac posmaki jakie opisujesz.
                        Dokładnie tak było u mnie. Dopóki nie zamieniłem cukru na ekstrakt słodowy.

                        Comment

                        • Julekmeister
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2012.07
                          • 5

                          #13
                          OK, jestem początkującym piwowarem, ale to nie znaczy, że nie potrafię odróżniać smaków. To jest raczej spowodowane tym, że jestem nałogowym palaczem i kubki smakowe mam wyjałowione

                          Nie wydaje mi się, żeby to piwo wyszło wytrawne, jak zasugerował Gabe, ale nie wyszedł to też taki straszny kwas, który mordę wykręca.

                          Cóż, spróbuję przestawić skrzynkę w chłodniejsze miejsce na parę tygodni - może piwo dojrzeje i coś jeszcze z tego będzie.

                          Dzięki za porady

                          PS. Z kumplem chcemy w niedzielę nastawić kolejną warkę. Tym razem stouta, też z puszki. Jakieś porady? Z wcześniejszych wyniosłem, że najlepiej zamienić zwykły cukier na coś innego. Nie uda mi się chyba załatwić ekstraktu słodowego w czas, ale może jakiś specyficzny rodzaj cukru może się nada? Trzcinowy albo jakiś inny?
                          Ostatnia zmiana dokonana przez Julekmeister; 2012-07-05, 11:48.

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            #14
                            Żaden "cukier" się nie nadaje, bo to po prostu sacharoza z mniejszą lub większą zawartością śmieci. Otrzymasz zbliżony efekt, czyli coś, co nie bardzo pasuje do twoich wyobrażeń o piwie. Ale jeśli chcesz już koniecznie robić stouta z cukrem, to zwróć uwagę na temperaturę fermentacji - im niższą utrzymasz, tym mniej będzie tych kwaśno - owocowych posmaków.

                            Comment

                            • Samael
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2007.09
                              • 153

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Julekmeister Wyświetlenie odpowiedzi
                              PS. Z kumplem chcemy w niedzielę nastawić kolejną warkę. Tym razem stouta, też z puszki. Jakieś porady? Z wcześniejszych wyniosłem, że najlepiej zamienić zwykły cukier na coś innego. Nie uda mi się chyba załatwić ekstraktu słodowego w czas, ale może jakiś specyficzny rodzaj cukru może się nada? Trzcinowy albo jakiś inny?
                              Wez sie wstrzymaj i kup ekstrakt slodowy,a osiagniesz najlepszy rezultat.Nie ma co kombinowac z jakimkolwiek cukrem jak napisal Krzysio.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X