Jaka jest zależność między temperaturą zielonego piwa, a ilością środka (cukru) dodawanego do refermentacji? Jak wyjaśnić, dlaczego im zimniejsze piwo tym mniej cukru należy dodać?
Temperatura, a ilość cukru.
Collapse
X
-
Prosta fizyka. Rozpuszczalność gazów w wodzie spada wraz ze wzrostem temperatury. Im zimniejszy płyn tym więcej gazu może w sobie rozpuścić, czyli w warunkach domowego piwowara, więcej CO2 z fermentacji zostaje w piwie gdy jest zimne. Skoro więcej gazu jest w piwie w momencie rozlewu to dodajemy mniej cukru, żeby nie przegazować piwa.Ostatnia zmiana dokonana przez TomX; 2012-07-04, 19:24.
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Dzień dobry,
W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06
Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Do starego lambika, która posiedział parę lat w dębinie dodaje się młodego, głównie żeby dodał odrobinę gazu. Piany nic, w zapachu koń, mokra ściółka po deszczu, ale dużo cukru kandyzu. W nucie dolnej sama stajnia. W smaku kwaśne, nieoctowe, jak przednie sherry amontillado, orzechowe,...
-
Channel: Belgia
2022-11-27, 18:41 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment