Temperatura, a ilość cukru.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacekan
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.05
    • 388

    #1

    Temperatura, a ilość cukru.

    Jaka jest zależność między temperaturą zielonego piwa, a ilością środka (cukru) dodawanego do refermentacji? Jak wyjaśnić, dlaczego im zimniejsze piwo tym mniej cukru należy dodać?
    Życie zaczyna się po pierwszej warce :)
  • TomX
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.09
    • 1035

    #2
    Prosta fizyka. Rozpuszczalność gazów w wodzie spada wraz ze wzrostem temperatury. Im zimniejszy płyn tym więcej gazu może w sobie rozpuścić, czyli w warunkach domowego piwowara, więcej CO2 z fermentacji zostaje w piwie gdy jest zimne. Skoro więcej gazu jest w piwie w momencie rozlewu to dodajemy mniej cukru, żeby nie przegazować piwa.
    Ostatnia zmiana dokonana przez TomX; 2012-07-04, 19:24.

    Comment

    • jacekan
      Porucznik Browarny Tester
      • 2011.05
      • 388

      #3
      Świetna, wyczerpująca odpowiedź, dzięki.
      Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • SielskieWzgorze
        Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
        SielskieWzgorze
        Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

        W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
        ...
        2024-02-19, 09:28
      • RomaNzRumunii
        Kolsch temperatura fermentacji
        RomaNzRumunii
        Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
        2023-11-25, 21:07
      • Daray
        Brak wyraźniej fermentacji po 48h
        Daray
        Dzień dobry,

        W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

        Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
        2023-03-13, 20:01
      • smir
        Oktoberfestbier temperatura fermentacji
        smir
        Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
        ...
        2021-05-24, 21:09
      • Petitpierre
        Mort Subite, Mort Subite Oude Gueuze Lambic
        Petitpierre
        Do starego lambika, która posiedział parę lat w dębinie dodaje się młodego, głównie żeby dodał odrobinę gazu. Piany nic, w zapachu koń, mokra ściółka po deszczu, ale dużo cukru kandyzu. W nucie dolnej sama stajnia. W smaku kwaśne, nieoctowe, jak przednie sherry amontillado, orzechowe,...
        2022-11-27, 18:41
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...