Temperatura, a ilość cukru.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacekan
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.05
    • 388

    Temperatura, a ilość cukru.

    Jaka jest zależność między temperaturą zielonego piwa, a ilością środka (cukru) dodawanego do refermentacji? Jak wyjaśnić, dlaczego im zimniejsze piwo tym mniej cukru należy dodać?
    Życie zaczyna się po pierwszej warce :)
  • TomX
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.09
    • 1035

    #2
    Prosta fizyka. Rozpuszczalność gazów w wodzie spada wraz ze wzrostem temperatury. Im zimniejszy płyn tym więcej gazu może w sobie rozpuścić, czyli w warunkach domowego piwowara, więcej CO2 z fermentacji zostaje w piwie gdy jest zimne. Skoro więcej gazu jest w piwie w momencie rozlewu to dodajemy mniej cukru, żeby nie przegazować piwa.
    Last edited by TomX; 2012-07-04, 19:24.

    Comment

    • jacekan
      Porucznik Browarny Tester
      • 2011.05
      • 388

      #3
      Świetna, wyczerpująca odpowiedź, dzięki.
      Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

      Comment

      Przetwarzanie...
      X