Dodawanie chmielu do brewkitow.

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zak_83
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.06
    • 2

Dodawanie chmielu do brewkitow.

Witam,

jestem poczatkujacym piwowarnikiem, mam za soba zrobione dwa piwa i przygotowuje sie do trzeciego. W tej chwili robie piwa z gotowych extraktow w puszcze, aczkolwiek mam juz jeden zestaw surowcowy by sprobowac i tego.
    Do mojego kolejnego piwa zakupilem Coopers IPA, wszystkie skladniki suche oraz chmiel. I tutaj zaczyna sie moja calkowita niewiedza i bezradnosc. Chcialem dodac chmielu do piwa by uzyskac prawdziwie gorzko smakujace piwo. Probowalem poszukac na roznych forach, w dwoch jezykach, na youtubie, co mam z tym chmielem zrobic. Z moich poszukiwan dowiedzialem sie kupe szczatkowych informacji na temat co i jak, niestety ciezko mi to w kupe wszystko poskladac.
    Czy moze ktos powiedziec co potrzebuje z tym zrobic? Czy mam to gotowac w wodzie, czy tylko przytrzymac w 70 stopniach C? Czy woda ma byc z glukoza? Czy chmiel powinien byc gotowany w brzeczce by uwolnil alfakwasy (gorycz)? Czy moge wrzucic troche suchego slodu, a pozniej chmielu?
    Wiem ze temat nie jest latwy, oraz ze chyba rzadko ludzie dodaja chmiel do kitow ale chcialbym stworzyc cos wiecej niz tylko piwo z puchy.
    Dziekuje za pomoc i zycze milego dnia!

Kamil
  • PaPe
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.03
    • 176

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zak_83 Wyświetlenie odpowiedzi
    Wiem ze temat nie jest latwy, oraz ze chyba rzadko ludzie dodaja chmiel do kitow ale chcialbym stworzyc cos wiecej niz tylko piwo z puchy.
    Dziekuje za pomoc i zycze milego dnia!

Kamil
    Nie jest to bardzo trudne.
    Ekstrakty nachmielone musisz tylko zagotować. Jeżeli masz chmiel (szyszki lub granulat) to chmiel dla goryczki musisz gotować w brzeczce co najmniej godzinę, a dla smaku i aromatu od 0 do 15 min. Możesz też chmielić na zimno (aromat) podczas fermentacji cichej.
    Możesz użyć programów dla obliczenia goryczki - Brewtarget (darmowy), Promash lub BeerSmith 2.
    Jeżeli dodasz chmiel do gotowania będziesz miał osad na dnie garnka - nie przejmuj się tym, zlej brzeczkę znad osadów.
    Nie dodawaj cukru ani glukozy - w zestawach polecają użycie 1,5 kg ekstraktu i cukier na 20 l. brzeczki. Użyj dodatkowego ekstraktu 1,5 lub 1,7 kg., a piwo odwdzięczy Ci się smakiem.
    Jeszcze jeden lub dwa kroczki i dojrzejesz do zacierania słodu i tu zacznie się najfajniejsza zabawa.
    Powodzenia,
    Paweł

Comment

• PaPe
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.03
      • 176

Poprosiłem już o przeniesienie do kołyski.

Comment

• zak_83
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2012.06
        • 2

Witam Pawle,

dziekuje za szybka odpowiedz. Prosze jeszcze o sprawdzenie czy ja wszystko dobrze rozumiem.

Ekstrakty nachmielone musisz tylko zagotować. Jeżeli masz chmiel (szyszki lub granulat) to chmiel dla goryczki musisz gotować w brzeczce co najmniej godzinę, a dla smaku i aromatu od 0 do 15 min. Możesz też chmielić na zimno (aromat) podczas fermentacji cichej.
        O chmieleniu na zimno slyszalem. Czy mam roumiec iz gdy chcialbym do brzeczki dodac dwa rodzaje chmielu to gotuje chmiel goryczkowy przez godzine a 15 minut przed zakonczeniem dodaje chmielu dla aromatu? Druga sprawa to rozumiem iz brzeczka to jest ekstrakt z puszki zmieszany z woda ale bez cukru?

Jeżeli dodasz chmiel do gotowania będziesz miał osad na dnie garnka - nie przejmuj się tym, zlej brzeczkę znad osadów.
        Czy osad powstaje rowniez wowczas gdy gotuje sie chmiel w muslinowej siatce (skarpecie)?

Nie dodawaj cukru ani glukozy - w zestawach polecają użycie 1,5 kg ekstraktu i cukier na 20 l. brzeczki. Użyj dodatkowego ekstraktu 1,5 lub 1,7 kg., a piwo odwdzięczy Ci się smakiem.
        Piszesz by uzyc dodatkowego ekstraktu, czy masz na mysli dodatkowy ekstrakt zamiast cukru? Czy ekstrakt plus cukier?

Dziekuje bardzo za pomoc. Jutro odpalam kolejne piwko, zrobie jak piszesz z tym gotowaniem chmielu. Jezeli zrobie cos zle to nastepnym razem skoryguje bledy. Teraz ide na dwa tygodnie nocek takze musze piwo stworzyc jutro by za tydzien moc zlac w poniedzialek rano .

Pozdrawiam i dziekuje!

zak_83

Comment

Przetwarzanie...
        X