Witam,
jestem poczatkujacym piwowarnikiem, mam za soba zrobione dwa piwa i przygotowuje sie do trzeciego. W tej chwili robie piwa z gotowych extraktow w puszcze, aczkolwiek mam juz jeden zestaw surowcowy by sprobowac i tego.
Do mojego kolejnego piwa zakupilem Coopers IPA, wszystkie skladniki suche oraz chmiel. I tutaj zaczyna sie moja calkowita niewiedza i bezradnosc. Chcialem dodac chmielu do piwa by uzyskac prawdziwie gorzko smakujace piwo. Probowalem poszukac na roznych forach, w dwoch jezykach, na youtubie, co mam z tym chmielem zrobic. Z moich poszukiwan dowiedzialem sie kupe szczatkowych informacji na temat co i jak, niestety ciezko mi to w kupe wszystko poskladac.
Czy moze ktos powiedziec co potrzebuje z tym zrobic? Czy mam to gotowac w wodzie, czy tylko przytrzymac w 70 stopniach C? Czy woda ma byc z glukoza? Czy chmiel powinien byc gotowany w brzeczce by uwolnil alfakwasy (gorycz)? Czy moge wrzucic troche suchego slodu, a pozniej chmielu?
Wiem ze temat nie jest latwy, oraz ze chyba rzadko ludzie dodaja chmiel do kitow ale chcialbym stworzyc cos wiecej niz tylko piwo z puchy.
Dziekuje za pomoc i zycze milego dnia!
Kamil
jestem poczatkujacym piwowarnikiem, mam za soba zrobione dwa piwa i przygotowuje sie do trzeciego. W tej chwili robie piwa z gotowych extraktow w puszcze, aczkolwiek mam juz jeden zestaw surowcowy by sprobowac i tego.
Do mojego kolejnego piwa zakupilem Coopers IPA, wszystkie skladniki suche oraz chmiel. I tutaj zaczyna sie moja calkowita niewiedza i bezradnosc. Chcialem dodac chmielu do piwa by uzyskac prawdziwie gorzko smakujace piwo. Probowalem poszukac na roznych forach, w dwoch jezykach, na youtubie, co mam z tym chmielem zrobic. Z moich poszukiwan dowiedzialem sie kupe szczatkowych informacji na temat co i jak, niestety ciezko mi to w kupe wszystko poskladac.
Czy moze ktos powiedziec co potrzebuje z tym zrobic? Czy mam to gotowac w wodzie, czy tylko przytrzymac w 70 stopniach C? Czy woda ma byc z glukoza? Czy chmiel powinien byc gotowany w brzeczce by uwolnil alfakwasy (gorycz)? Czy moge wrzucic troche suchego slodu, a pozniej chmielu?
Wiem ze temat nie jest latwy, oraz ze chyba rzadko ludzie dodaja chmiel do kitow ale chcialbym stworzyc cos wiecej niz tylko piwo z puchy.
Dziekuje za pomoc i zycze milego dnia!
Kamil
Comment