Za dużo Blg podczas rozlewania do butelek

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Namir
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.02
    • 4

Za dużo Blg podczas rozlewania do butelek

Tydzień temu zacząłem robić piwo "z puszki". Spodziewałem się, że dziś będę je mógł zlać do butelek, jednak po zmierzeniu zawartości cukru, okazało się, że całość ma 2 Blg. W rurce też jeszcze coś się dzieje - leniwie, ale zawsze. I tu pojawia się problem. Jutro wyjeżdżam z domu na kilka tygodni i nie będę mógł rozlać piwa. Boję, się, że jeśli zleję to piwo do butelek, to je porozsadza. Pomyślałem więc, że podczas rozlewu dodam mniej cukru niż zwykle. Co o tym sądzicie?

Używam cukru trzcinowego (brązowy). Powinienem z tego powodu dodatkowo zmniejszyć jego ilość?

Z góry dzięki za odpowiedzi!
  • ksy
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.07
    • 280

2 to nie jest za dużo blg. Możesz spokojnie rozlewać. Na moim cukromierzu (potłukłem ten z CP) jest nawet ładnie kolorkiem oznakowane 1-2blg jako gotowe piwo.
    --------------------
    --------------------
    "Żółw porusza się z prędkością wystarczającą do upolowania sałaty. "

Comment

• Robert13
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.04
      • 899

Fermentację cichą zawsze warto zrobić, choćby nawet była ona 2-3 dniowa.

Comment

• Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

Do puszki dodałeś jako uzupełnienie cukru, czy ekstraktu?
        Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2012-07-12, 08:14.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10788

Nie można powiedzieć czy 2 blg to dużo czy mało, nie znamy blg początkowego oraz "zasypu" Areometr Twoim przyjacielem jest
          Mniej książków więcej piwa

Comment

• kangurpl
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.03
            • 2660

Udało Ci się zejść poniżej 2 Blg?
            Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
            "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Comment

• Namir
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2011.02
              • 4

Zarówno do pierwszej jak i do drugiej fermentacji użyłem cukru trzcinowego.
              Nie czekałem aż poziom cukru spadnie i po prostu pozlewałem wszystko do butelek. Jutro wrócę do domu i sprawdzę czy wszystko z nimi w porządku. Jeśli ciśnienie będzie za duże, to po prostu uchylę na chwilę kapsle i upuszczę trochę CO2.

Comment

• zgoda
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.05
                • 3516

Raz nie wystarczy.
                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• ejchudzik
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2012.06
                  • 28

Pozwole sie podpiąć pod temat
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                  Do puszki dodałeś jako uzupełnienie cukru, czy ekstraktu?
                  czy ma to wpływ na końcowe blg?? ja dodawałem ekstraktu

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                  Nie można powiedzieć czy 2 blg to dużo czy mało, nie znamy blg początkowego oraz "zasypu" Areometr Twoim przyjacielem jest
                  na początku miałem około 14 blg teraz mam 3,5 i zastanawiam się czy butelkować (od czwartku nie zauważyłem zmian ani bulgotania) czy odstawić jeszcze na jakiś czas no i zastanawiam się na ile - tydzień, dwa??
                  Pozdrawiam

Comment

• jacekan
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2011.05
                    • 388

Piwa o umiarkowanym stopniu odfermentowania są pełniejsze w smaku, więc nie przejmuj się tak bardzo końcowym blg. 3,5 z 14 to normalne odfermentowanie, jeśli wskazania już się nie zmieniają to lej na cichą. Jak długo? To zależy jakie to piwo, jak bardzo chcesz je wyklarować, jak wygląda po burzliwej itd. Średnio tydzień wystarczy.
                    Ostatnia zmiana dokonana przez jacekan; 2012-07-21, 14:17.
                    Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

Comment

• ejchudzik
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2012.06
                      • 28

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan Wyświetlenie odpowiedzi
                      Piwa o umiarkowanym stopniu odfermentowania są pełniejsze w smaku, więc nie przejmuj się tak bardzo końcowym blg. 3,5 z 14 to normalne odfermentowanie, jeśli wskazania już się nie zmieniają to lej na cichą. Jak długo? To zależy jakie to piwo, jak bardzo chcesz je wyklarować, jak wygląda po burzliwej itd. Średnio tydzień wystarczy.
                      Wielkie dzięki za odpowiedź. Tak wiec zrobię z małym testem tzn część od razu przeleje do flaszek tak ze 4-6 buteleczek i zobaczę jaka jest różnica bez cichej. Pozdrawiam

Comment

• swistaqos
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2009.05
                        • 1

Witam,

mam podobny problem. Po tygodniu fermentacji BLG wynosi 4*. Potrzebuję wyjechać na tydzień i nie wiem co mam zrobić. Piwko to lager z brew kita zalany płynnym ekstraktem słodowym.

Co radzicie zrobić? Pozostawić to w tym pojemniku i po powrocie przelać do butelek, czy też może kupić na szybko drugi fermentator i przelać do niego piwko na cichą fermentacje?

Jeśli miałbym przelać je do drugiego fermentatora, to jak je dosłodzić? Glukozę wsypać bezpośrednio do pojemnika i wymieszać czy rozrobić je w jakimś mniejszym naczyniu (z wodą?)?

Z góry dzięki za szybką pomoc,

Michał

Comment

• Maggyk
                          Szara Adminiscjencja
                          🍼
                          • 2004.05
                          • 5618

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika swistaqos Wyświetlenie odpowiedzi
                          Witam,

mam podobny problem. Po tygodniu fermentacji BLG wynosi 4*. Potrzebuję wyjechać na tydzień i nie wiem co mam zrobić. Piwko to lager z brew kita zalany płynnym ekstraktem słodowym.

Co radzicie zrobić? Pozostawić to w tym pojemniku i po powrocie przelać do butelek, czy też może kupić na szybko drugi fermentator i przelać do niego piwko na cichą fermentacje?

Jeśli miałbym przelać je do drugiego fermentatora, to jak je dosłodzić? Glukozę wsypać bezpośrednio do pojemnika i wymieszać czy rozrobić je w jakimś mniejszym naczyniu (z wodą?)?

Z góry dzięki za szybką pomoc,

Michał
                          Jakie było BLG początkowe? Czy BLG cały czas spada tj. piwo fermentuje czy też od dwóch dni utrzymuje się ten sam poziom? Jak fermentuje to zostaw, jak nie to w sumie przez tydzień nic złego mu się nie powinno stać
                          A po co chcesz dosładzać piwo na cichej?
                          Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                          Piwo domowe -
                          Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
                          PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Comment

• anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10788

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
                            A po co chcesz dosładzać piwo na cichej?
                            Może jest gorzkie?
                            Mniej książków więcej piwa

Comment

• Maggyk
                              Szara Adminiscjencja
                              🍼
                              • 2004.05
                              • 5618

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                              Może jest gorzkie?
                              Mistrz ciętej riposty Koszulkę nową zrób, a nie w jakiś niemarkowych ludzi odwiedzasz
                              Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                              Piwo domowe -
                              Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
                              PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Comment

Przetwarzanie...
                              X