Jaki słód do IPA coopersa?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ejchudzik
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.06
    • 28

    Jaki słód do IPA coopersa?

    Witam kolegów,
    Po lekturze forum dojrzałem do mojej pierwszej warki. Własnie zamawiam sprzet fermentator, kapslownice... Puchę coopersa Indian Pale Ale i do tego ekstrakt AMBER BREWKIT coopersa i moje pytanie czy to będzie dobry dodatek? aa i czy do butelek cukier czy glukozę czy ma to znaczenie?? Pozdrawiam Zielony Piwowar
  • Samael
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.09
    • 153

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ejchudzik Wyświetlenie odpowiedzi
    i do tego ekstrakt AMBER BREWKIT coopersa i moje pytanie czy to będzie dobry dodatek? aa i czy do butelek cukier czy glukozę czy ma to znaczenie?? Pozdrawiam Zielony Piwowar
    Witaj.Z tym amber brewkit masz na mysli ekstrakt slodowy plynny w puszce? Jesli tak to sie nada lub mozesz tez uzyc jasnego.Do refermentacji najlepiej suchy ekstrakt slodowy badz glukoza - cukru nie polecam,ale jesli nie masz wyjscia to mozesz go uzyc.Pozdrawiam rowniez.

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Samael Wyświetlenie odpowiedzi
      Do refermentacji najlepiej suchy ekstrakt slodowy badz glukoza - cukru nie polecam,ale jesli nie masz wyjscia to mozesz go uzyc.
      Do refermentacji nie polecam ekstraktu słodowego - szkoda kasy to raz, a dwa, że drożdże mają dostać proste papu do przerobienia na gaz, czyli właśnie glukozę lub cukier - na smak to nie wpływa. Jak będziesz warzył piwo ze słodu, to możesz dodawać brzeczkę do refermentacji, przy Coopersie możesz śmiało darować sobie takie fanaberie
      Last edited by Marusia; 2012-07-12, 06:59.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • ejchudzik
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2012.06
        • 28

        #4
        witam.
        Tak dokładnie ekstraktu w puszcz coopersa 1.5kg. Zastanawiam się czy ten będzie lepszy czy jasny. Bo zawsze mogę zmienić w zamówieniu cena ta sama. I jeszcze jedno czy robiąc z takiej ilości kit+ekstrakt robić 20l czy jeszcze mniej?? Pozdrawiam

        Comment

        • ejchudzik
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2012.06
          • 28

          #5
          nie wiem czy wypada tak w tym wątku. No ale...
          Nurtuje mnie jeszcze jedna rzecz tzn temperatura
          Co robić żeby w takie dni jak dziś, gdy temperatura w domu dochodzi do 27St C w dzień żeby utrzymać temperaturę odpowiednią dla górnej fermentacji. Dodam że nie posiadam piwnicy gdzie pewnie temperatura byłaby niższa. No i jak z leżakowaniem?
          Może jednak wyczekać jesieni??
          Pozdrawiam
          Ps co do ekstraktu to już decyzja zapadła i został już spakowany bursztynowy AMBER
          Last edited by ejchudzik; 2012-07-12, 15:35.

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19261

            #6
            Dobrze jest mieć piwnicę lub inne chłodniejsze miejsce.

            Comment

            • ejchudzik
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2012.06
              • 28

              #7
              Wielkie dzięki za odpowiedzi.
              poszedłem za radą użytkowika Marusia i w tesco zakupiłem 400g glukozy będzie do butelkowania jak znalazł. co do temperatury...hymm piwniczkę fajnie mieć ale jak się niema to trzeba będzie kombinować. Jak na razie icm mówi że temperatura od piątku do niedzieli ma spaść do 20 w dzień wiec może gdyby sie tak mialo utrzymac to uwarzymy w weekend a jak nie to jak mawiają górale "co się odwlecze... to się odwlecze" Pozdrawiam. I jeszcze raz dziękuje za odpowiedzi. Zmykam do lodówki po kupnego corneliusa Portera bałtyckiego i do lektury forum. Pozdrawiam

              Comment

              • bogdan62
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2004.10
                • 173

                #8
                Przeglądnij forum, znajdziesz różne sposoby na obniżenie temperatury. Na zasdzie prowizorki połóż na fermentor wkład z lodówki turystycznej czy butelkę pet z wodą {zmrożone wcześniej w zamrażalniku) i odizoluj od otoczenia np. okryj folją na to narzuć koc, kołdrę itp.(własna inwencja). Przy częstej wymianie środka chłodzącego (kilka razy na dobę) obniżysz temp. ferementacji o kilka stopni.
                Last edited by bogdan62; 2012-07-12, 22:50.

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #9
                  Piwa nie uwarzysz w garści - jaki sprzęt jest do tego konieczny? Ciekawe rozwiązania i nowości techniczne.
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • ejchudzik
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2012.06
                    • 28

                    #10
                    Wielkie dzięki Marusia patent z lodówka się sprawdza zrobiłem sobie taką z styropianu 3cm podłogowego i dodawałem po jednej butelce pet z wodą przez cały okres burzliwiej miałem temperaturę około 19-20 tak jak zakładałem. i podejrzewam że bez problemów przy 4 petach jestem wstanie obniżyć do temperatury poniżej 18. Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki. Jak to się u nas mawia masz u mnie piwko

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X