dry stout fermentacja

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • yogi_san
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.08
    • 11

    dry stout fermentacja

    Witam właśnie kończę burzliwą i tak się zastanawiam czy robić cichą czy zlewać odrazu do butelek...? bo w sumie skoro piwko i tak jest praktycznie czarne to osad nie przeszkadza...
    Są po temu jakieś przeciwwskazania aby sobie przeprowadzić cichą już w butelkach ? i czy należy dodać w takim razie glukozę na re-fermentację i ile w tym przypadku?

    ps.
    piwko : Dry Stout 12 blg
    blg 20 (po chmieleniu)
    jutro sprawdzem do ilu zeszło....
    fermentacja jak narazie 6 dni w 19 stopniach
  • Robert13
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.04
    • 899

    #2
    Cichą zawsze się robi, w gorące dni krótką do 6 dni, w inne moze być dłuższa. Raczej burzliwą przedluż do dwóch tygodni.
    Ile miałeś tych 'Blg' po chmieleniu? 20?

    Comment

    • monterpw
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.02
      • 3

      #3
      Witam. Ja osobiście na twoim miejscu zrobiłbym cichą ponieważ jeśli użyłeś drożdży które opadają powoli dużo ich będzie w butelce i jeśli bedziesz podawał komuś takie piwo a on zamiesza butelką i wleje sobie to wszystko do kufla to może to być wyczuwalne w smaku. Jeśli chodzi o przelewanie na cichą to zmierz sobie Blg i sprawdź czy piwo odfermentowało do końca ponieważ miałeś duże początkowe Blg i 6 dni mogło nie wystarczyć żeby drożdże wszystko przerobiły. Glukoze do refermentacji dodajesz w czasie rozlewu piwa do butelek nie wcześniej, a ile tej glukozy to twoja decyzja ale Dry Stout powinien mieć nagazowanie ok od 1,8v/v do 2,5v/v wiec mniej więcej od 1,9g do 3,3g glukozy na butelkę 0,5l ale ostrzegam że te ilości nie nagazują ci piwa tak jak większość polaków jest przyzwyczajona ponieważ większość moich znajomych twierdzi że mogłoby być więcej gazu ale ja osobiście uważam że angielskie piwa lepiej smakują z mniejszą ilością CO2. Pozdrawiam i powodzenia

      Comment

      • yogi_san
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.08
        • 11

        #4
        22.07.2012
        "Rajtuzy" Dry Stout

        robione na 20L

        Słód pilzneński 3 kg
        Słód monachijski 1 kg
        Słód barwiący 0,2 kg i jęczmień palony 0,3 kg
        (spakowane oddzielnie)
        Chmiel Marynka, granulat, 40 g
        drożdże Safale S-04

        temp zacierania ok 67 stopni
        czas 90 min
        spalenizna na koncu i podgrzanie do 78 stopni

        17 blg przed chmieleniem
        chmielenie 60 min chmiel na poczatku
        20 blg po chmieleniu

        fermentacja:
        burzliwa: 7 dni - 19 stopni
        6.5 blg (po burzliwej)

        fermentacja ewidentnie sie skonczyla ledwie pozostalosci piany na powierzchni... trzeba zlewać na cichą
        własnie jedyne czego się obawiałem to ten posmak drożdżowy w butelkach
        tym bardziej że nie będzie widać osadu ale z drugiej strony S04 zbijają się dość mocno na dnie czekam do wieczora na opinie ...

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #5
          Ile litrów Ci wyszło? Z 4 kg słodu nie wyjdzie 20 l 20 blg, ewentualnie 12 litrów.

          Końca fermentacji nie ocenia się po pianie, tylko po odczycie na ballingometrze.

          Cicha fermentacja nie jest po to, żeby piwo ładnie wyglądało, tylko po to, żeby zmniejszyć zawartość drożdży w butelce i żeby dofermentować ewentualne resztki cukru.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • yogi_san
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2010.08
            • 11

            #6
            koniec burzliwej ocenia się własnie po pianie a to ze piwo dalej fermentuje to inna sprawa...
            cicha fermentacja tak jak napisałaś jest po to żeby dofermentować piwo i żeby drożdże pozostałe po zlaniu młodego piwa z fermentacji burzliwej opadły na dno co może być wykonane albo w fermentorze albo już w butelkach ...
            moje pytanie dotyczyło tego czy są jakieś przeciw wskazania do robienia przy tym piwie cichej już w butelce poza oczywistym faktem ze będzie więcej osadu na dnie
            na co odpowiedź uzyskałem taką że może to wpływać na smak piwa, chciałem się też dowiedzieć ile należy dodać w takim wypadku cukru żeby piwo nie wyszło przegazowane ale po przeszukaniu sieci i sprawdzeniu blg doszedłem do wniosku ze poczekam jeszcze trochę aż spadnie przynajmniej do 5 bo 6,5 to zdecydowanie za słodkie jak na stouta
            a pośpiech przy piwie nie jest najlepszym doradcą :P

            co do ilości wody zrobiłem dokładnie jak w przepisie 12l w 65 st C do zacierania temp 67st C 90min i potem 13 l 78st C do wysładzania i godzinka chmielenia ile litrów wyszło nie bardzo miałem jak sprawdzić, tak jak napisałem nastaw był na 20l

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #7
              Koniec fermentacji burzliwej ocenia się po odczycie cukromierza.
              Fermentacja ma za zadanie sklarować piwo, na cichej fermentacja praktycznie nie zachodzi, jeżeli zachodzi tzn. że piwo zostało za wcześnie przelane.
              W butelkach nie przeprowadza się fermentacji cichej.

              6,5Blg to za dużo aby cokolwiek robić z tym piwem.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • Robert13
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2010.04
                • 899

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yogi_san Wyświetlenie odpowiedzi
                ile litrów wyszło nie bardzo miałem jak sprawdzić, tak jak napisałem nastaw był na 20l
                Nie masz podziałki na wiaderku?
                Nie widziałeś tego, że wiaderko przy dodawaniu drożdzy było wypełnione w 2/3 albo połowie swojej objętości?

                Comment

                • yogi_san
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2010.08
                  • 11

                  #9
                  mhm to znaczy mam rozumieć że skoro piany już nie ma bąbelków tez już niema temperatura jest stała od nastawu minął tydzień to burzliwa jeszcze trwa....?!
                  no no... a ja zawsze myslalem ze w takim momencie nastaw przeszedl juz w cicha ...
                  ale coz moge sie mylic w końcu nazwy burzliwa (gdzie wytwarza się dużo korzuszka) i cicha (gdzie juz się ne wiele dzieje) są takie mylące

                  at robert12

                  no właśnie nie mam podziałki
                  zaraz sprawdze dokłądnie tylko znajde jakaś miarke to sie policzy...
                  Ostatnia zmiana dokonana przez yogi_san; 2012-07-28, 10:53.

                  Comment

                  • yogi_san
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2010.08
                    • 11

                    #10
                    Robert13 wyszło tego zdecydowanie mniej jakies 18l
                    srednica jakies 34 cm wys 20cm

                    Comment

                    • Robert13
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2010.04
                      • 899

                      #11
                      Masz go raczej 16litrów, odpadnie z litr na drożdze, więc bedzie maksymalnie 30 butelek.
                      Napisze co ja robię podczas fermentacji:
                      1. nie zaglądam po to tylko by cokolwiek mierzyć.
                      2. ustanie bulkania lub/i opadnięcie piany plus 7 dni, wówczas przelewam na cichą i mierzę odfermentowanie, chociaż zazwyczaj to pomijam, z czasem doszedlem do wniosku, że nic nowego to nie wnosi do mojej wiedzy o piwie.
                      3. w goracym okresie maksymalnie 6 dni cichej, w sezonie lagerowym 14 dni i rozlew, dawka cukru to 3-5g/litr.

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yogi_san Wyświetlenie odpowiedzi
                        koniec burzliwej ocenia się własnie po pianie a to ze piwo dalej fermentuje to inna sprawa...
                        Dziękuję za pouczenie, ale najlepiej jeszcze sam się doucz, zanim zaczniesz poprawiać innych, bo śmiesznie wychodzi
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yogi_san Wyświetlenie odpowiedzi
                        cicha fermentacja tak jak napisałaś jest po to żeby dofermentować piwo i żeby drożdże pozostałe po zlaniu młodego piwa z fermentacji burzliwej opadły na dno co może być wykonane albo w fermentorze albo już w butelkach ...
                        Jak wyżej. W butelkach następuje REfermentacja, a nie fermentacja cicha. Jeśli zabutelkujesz niedofermentowane piwo będziesz miał granaty. To jest odpowiedź również na pytanie poniżej:

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yogi_san Wyświetlenie odpowiedzi
                        moje pytanie dotyczyło tego czy są jakieś przeciw wskazania do robienia przy tym piwie cichej już w butelce poza oczywistym faktem ze będzie więcej osadu na dnie
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yogi_san Wyświetlenie odpowiedzi
                        co do ilości wody zrobiłem dokładnie jak w przepisie 12l w 65 st C do zacierania temp 67st C 90min i potem 13 l 78st C do wysładzania i godzinka chmielenia ile litrów wyszło nie bardzo miałem jak sprawdzić, tak jak napisałem nastaw był na 20l
                        Skalibruj ballingometr, bo - tak jak wspominałam wcześniej - nie jest możliwe uzyskanie takiej ilości brzeczki o takiej gęstości z 4 kg słodu.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • yogi_san
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2010.08
                          • 11

                          #13
                          do środka paluchów nie pchałem z miarą XD
                          wiec wszystko tak na oko tyle co prześwitywało z pojemnika
                          jedynie co to rano blg sprawdzałem
                          skorzystałem ze wzoru na obiętość walca v= pi*r^2*h zamieniając cm na dm3 wynik wychodzi odrazu w litrach ^^
                          z tym ze mój fermentator to nie do końca walec :P wiec mogły się wkraść przekłamania...
                          zresztą nie jest to dla mnie tak istotne ile tego wyjdzie ważne żeby odfermentowało bo słodki stout to by była porażka XD
                          jak kolwiek następnym razem już sobie zrobię podziałkę na fermentorze i będę się bardziej z tym pilnować... no i zostawię sobie trochę brzeczki co by potem do butelek dolać a nie cukier ładować :P

                          Comment

                          • jawaw7
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2011.05
                            • 68

                            #14
                            A ja poważnie jestem ciekaw, jak osiągnąłeś taką efektywność. Mnie się zdaje, że to ponad 100% będzie!

                            Pomiary natomiast robisz po to, żeby właśnie sprawdzić, czy fermentacja się zakończyła, a nie ile tego wyjdzie....

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X