Chciałem dzisiaj zabutelkować Wita a tutaj taka przykra niespodzianka. Co to za syf?
Zakażenie
Collapse
X
-
Bakterie tlenowe, które pojawiaja się na cichej od 6 dnia jej trwania w takie temperatury jakie mamy obecnie.
Szybko rozlej to piwo do butelek, niech sie nagazują, wówczas odcięcty zostanie dopływ tlenu i tlenowce zatrzymaja się. Po 3 dniach od rozlania sprawdź czy ten kozuch nie odtwarza się w butelkach. Jesli tak, to odwróć je na chwilę do góry dnem, by go rozbić.
W takie upaly robi sie tylko mocne piwa, 8% i więcej.
-
-
Oj tam oj tam, robiliśmy WITka niedawno - fermentacja 27*C, cicha - 2 tygodnie (łacznie z upałami i temp. ok. 30*C i wyszedł przednio. Bez zakażeń.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
W smaku lekko kwaskowe. Jest to mój pierwszy Wit i pierwsza pszenica w ogóle więc ciężko mi to ocenić. Jakiś czas temu muszka owocówka załatwiła mi warkę i wtedy ta kwaśność była jakby inna. Nie wiem... Zabutelkowałem, zobaczę czy coś z tego będzie.Zwyciężają tylko tacy, którzy nie tracą wiary.
Comment
-
Comment