Zakażenie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zlewozmywak
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.01
    • 14

    #1

    Zakażenie

    Chciałem dzisiaj zabutelkować Wita a tutaj taka przykra niespodzianka. Co to za syf?
    Attached Files
    Zwyciężają tylko tacy, którzy nie tracą wiary.
  • Robert13
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.04
    • 899

    #2
    Bakterie tlenowe, które pojawiaja się na cichej od 6 dnia jej trwania w takie temperatury jakie mamy obecnie.
    Szybko rozlej to piwo do butelek, niech sie nagazują, wówczas odcięcty zostanie dopływ tlenu i tlenowce zatrzymaja się. Po 3 dniach od rozlania sprawdź czy ten kozuch nie odtwarza się w butelkach. Jesli tak, to odwróć je na chwilę do góry dnem, by go rozbić.

    W takie upaly robi sie tylko mocne piwa, 8% i więcej.

    Comment

    • zlewozmywak
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.01
      • 14

      #3
      Miałem je butelkować tydzień temu, niestety nie miałem czasu. Mam nauczkę na przyszłość. Zabutelkuję i zobaczę co z tego wyjdzie.
      Zwyciężają tylko tacy, którzy nie tracą wiary.

      Comment

      • Robert13
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.04
        • 899

        #4
        Myślę, ze będzie bez zarzutu.

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10796

          #5
          a jak w smaku?
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • zlewozmywak
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2011.01
            • 14

            #6
            Jeszcze nie próbowałem, zleję do fermentora z kranikiem to posmakuję. Zapach wydaje się być w porządku.
            Zwyciężają tylko tacy, którzy nie tracą wiary.

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 24005

              #7
              Oj tam oj tam, robiliśmy WITka niedawno - fermentacja 27*C, cicha - 2 tygodnie (łacznie z upałami i temp. ok. 30*C i wyszedł przednio. Bez zakażeń.
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • zlewozmywak
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2011.01
                • 14

                #8
                W smaku lekko kwaskowe. Jest to mój pierwszy Wit i pierwsza pszenica w ogóle więc ciężko mi to ocenić. Jakiś czas temu muszka owocówka załatwiła mi warkę i wtedy ta kwaśność była jakby inna. Nie wiem... Zabutelkowałem, zobaczę czy coś z tego będzie.
                Zwyciężają tylko tacy, którzy nie tracą wiary.

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • Darins
                  Czy to zakazenie?
                  Darins
                  Na powierzchni troche plamek, w smaku czuc kwasowosc, nie wiem jak moglo sie zakazic, moze przez kranik? Nie otwieralem, robilem na poczatku lipca, moze dzikusy?


                  https://images90.fotosik.pl/527/35255391a88c49de.jpg
                  2021-08-10, 17:56
                • krzysztoft
                  fermentacja burzliwa czy zakażenie?
                  krzysztoft
                  Jest to moja pierwsza warka, a więc doświadczenia nie mam żadnego. Z tego co przeczytałem oraz zobaczyłem wynika, że fermentacja burzliwa charakteryzuje się pojawieniem piany, ruchem w fermentorze oraz wydzielającym się CO2, który powinien powodować "bulgotanie w rurce. U mnie niestety...
                  2019-04-01, 00:18
                • Komos92
                  Czy to zakażenie?
                  Komos92
                  Witam, fermentuję już któreś z kolei piwo z brewkita i tym razem zauważyłem niemiłą niespodziankę. To trzeci dzień fermentacji, a z rurki fermentacyjnej wydobywa się dość ostry zapach siarkowodoru (pierwszego i drugiego dnia go nie było). Po otwarciu fermentora zauważyłem, że na powierzchni...
                  2018-09-03, 14:50
                • Prusak
                  Pernauer, Kuldne
                  Prusak
                  Browar z Parnawy. Lager o zawartości alkoholu 4,7%, ekstrakt nie podany.
                  Barwa ciemnożółta intensywna, piana dziurawa, nie osadza się na szklle, szybko opada.
                  Aromat wyraźnie słodowo-zbożowy. W smaku dominują nuty słodowe, nieułożone, goryczka śladowa.
                  Słabe.
                  ...
                  2024-05-09, 15:05
                • jendrush
                  zakażenie?
                  jendrush
                  Witam, proszę o pomoc bo chyba coś poszło nie tak. Zrobiłem AIPĘ, miałem płynne drożdże, ale nie doczytałem że one potrzebują czasu... Piwo nie ruszyło przez 1,5 dnia, więc wysypałem na wierzch suche drożdże. Ruszyło. Czas na burzliwąminął, blg jest ok, ale... z kranika leci piwo...
                  2018-02-06, 19:09
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...