Pierwsze podjeście do pszenicznego, czy coś z tego wyjdzie?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sirVir
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.07
    • 1

    #1

    Pierwsze podjeście do pszenicznego, czy coś z tego wyjdzie?

    Cześć i czołem.

    Na dniach (we wtorek) ruszy produkcja naszego pierwszego piwa. Sprzęt już w gruncie rzeczy skompletowany, pewne przygotowanie teoretyczne jest. Niestety, składniki nie do końca takie jak w przepisie.

    Naszym pierwszym piwem miał być pszeniczniak. Chciałem kupić składniki według tego przepisu, niestety - w sklepie nie mieli dokładnie tego, co być miało - brałem więc, co było. Mam nadzieję, że nie będzie jak ze szczupakiem w sosie winnym, gdzie zamiast szczupaka bierze się śledzia a miast brakującego wina ocet ;].

    I tak, zamiast słodu pilzneńskiego mamy monachijski, drożdże to maurbrew weiss, a chmiel to granulowany magnum. Wszystko już ześrutowane, w tym słody pszeniczne wymieszane. Zamierzamy nastawić 30 litrów.

    Czy temperatury zacierania powinny zostać takie jak w tym przepisie? W jakie BLG celować? Czy warto napowietrzać pompką akwariową z filtrem, czy da radę bez? No i ile dać tego chmielu, żeby nie wyszło zbyt goryczkowe.
  • Cyneq
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.12
    • 181

    #2
    Po pierwsze dostaniesz dość mocno słodowego ciemnego pszeniczniaka z taką ilością monachijskiego, bardziej trafisz w styl dunkelweizen, zresztą ten carawheet tego dopełni.
    Zacieranie temperaturowe takie jak w przepisie da zrównoważoną słodowość, raczej pasuje do Twojego zasypu, ale chyba bardziej odpowiednia byłaby dekokcja. Teoretycy i praktycy kłócą się w ogóle o jej sens, ale mi podobny zasyp z dekokcją dał rezultaty które moim zdaniem pasują do dunkelweizena.
    Zobacz ile ten Twój magnum ma alfakwasów i dokonaj zgrubnego przeliczenia, możesz spokojnie przyjąć że autor miał marynkę 9% a.k., więc Twój iloczyn "gramoprocentów" też powinen wynieść około 90. Miałem ostatnio magnum co miało 11.8 a.k. tylko zauważ że trudno odmierzyć 7.5 g chmielu.
    Wydaje mi się że jednak pszeniczne na przyszłość powinieneś chmielić na goryczkę aromatycznym, dzięki czemu jest łatwiej nieprzesadzić z ilością. Generalnie przy takim chmieleniu jak w przepisie możesz dostać goryczkę na poziomie 11 IBU, co IMHO pasuje.
    Drożdży o których piszesz nie znam.

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • darekd
      ReCraft, Styrian Dragon Sprau AIPA
      darekd
      Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).

      Ekstr. 15%
      Alk. 6,0%

      Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
      Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...
      2025-01-22, 22:57
    • darekd
      Moon Lark (Moon Lark & Mazák), Doušek
      darekd
      Kooperacja z morawskim browarem, warzone chyba w Polsce.

      Ekstr. 12%
      Alk. 5,1%

      Chmiele: Magnum, Žatecký poloraný červeňák

      Choć na stronie chwalą się tylko żateckim chmielem:

      https://moonlark.pl/beers/dousek


      Aromat - lekki,...
      2024-12-21, 01:29
    • dadek
      Czechy, Praha-Hostivař, U továren 31, Rodinný pivovar Vik
      dadek
      Po Hostivarach 1 i 2 to kolejny browar w tej okolicy Pragi ale tym razem rzemieślniczy. Zaczął funkcjonować we wrześniu 2020, a ja odwiedziłem jego siedzibę 2.10.2021 gdy to świętowano pierwszą rocznicę otwarcia. Najlepszy dojazd zapewniają kursujące tu co 10 minut pociągi, dojście od...
      2022-01-15, 03:06
    • heckler
      Czechy, Praha-Malá Strana, Karmelitská 373/25, Pivovar Mikuláš
      heckler
      Pierwsze podejście do browaru Mikuláš zrobiłem w zeszłym roku. Tuż przed otwarciem lokalu odbyłem rozmowę z panią krzątającą się przy stolikach na zewnątrz. Okazało się, że browaru nie można zobaczyć, bo po prostu piwa tu jeszcze nie warzą. Owszem instalacja jest, pozwolenia tez,...
      2025-01-02, 07:46
    • SielskieWzgorze
      Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
      SielskieWzgorze
      Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

      W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
      ...
      2024-02-19, 09:28
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...