Pytania po mojej pierwszej warce

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • MeDAN
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.06
    • 2

    #1

    Pytania po mojej pierwszej warce

    Witam,
    to mój pierwszy post na tym forum ale biernie śledzę je na bieżąco. Zdobywszy już zalążek doświadczenia postanowiłem poprosić o opinię odnośnie mojej warki. Na początku trochę informacji o surowcach.

    Zestaw startowy z browamatora czyli
    • Brew-kit Geordie Lager 1,5 kg
    • BA brew-kit PLUS 1 kg
    • Suche drożdże
    • 23 Litry wody


    Fermentacja burzliwa: (17 czerwca - 23 czerwca)
    • Drożdże zadane w temp. 24 stopni
    • Początkowe BLG 8.5
    • dzień I - temp. 24
    • dzień IV - temp. 22
    • dzień V - temp. 20.5 (2.5 BLG)
    • dzień VI - temp. 20 (2 BLG)
    • dzień VII - temp. 20


    Fermentacja cicha: (23 czerwca - 28 czerwca)
    • Około 21 stopni
    • Po cichej 1.5 BLG


    Butelkowanie: (28 czerwca)
    • Surowiec do re-fermentacji - cukier
    • 40 butelek


    Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 3,6 %

    Moje pytania:
    1. Czy tak niska wartość BLG początkowego może być spowodowana zbyt dużą ilością wody ? Dodałem niby według przepisu
    2. Czy to normalne że piwo wyszło mętne ? Zresztą najpierw mieszam zawartość butelki bo mętne moim zdaniem jest lepsze w smaku.
    3. Użyłem tzw. kranówki, błąd ? Drugie piwo chce robić już na sklepowej wodzie.
    4. Do lodówki piwa które mi zostały (jakies 10 sztuk ) włożyłem dopiero 28 lipca, dobrze czy źle zrobiłem trzymając tak długo butelki w pokojowej temp. ?
    5. Cukru do re-fermentacji dodałem miarką, piwo nie jest tak mocno nagazowane jak piwo sklepowe, czy to też raczej normalne ?


    Na koniec parę fotek

    Przed dodaniem drożdzy - http://minus.com/lbblJM4LJXvbsh
    Degustacja - http://minus.com/lbpghR890jsBbL

    No to chyba na razie wszystkie moje pytania
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    1. nie
    2. i tak i nie, w butelkach się sklaruje.
    3. nie błąd
    4. nie ma znaczenia ale po jakimś czasie przenies do chłodnego,
    5. tak, domowe sa mniej gazowane, alebo inaczej, są normalnie, te sklepowe sa przegazowane aby ukryć brak smaku.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • MeDAN
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.06
      • 2

      #3
      Dzięki za odpowiedź, teraz przypomniałem sobie jeszcze jedną rzecz:
      1. Czy to normalne że piana tak szybko opada ? Jest spora i ładna ale przez bardzo krótki czas. Da się coś na to poradzić czy zależy to od konkretnego brew-kita ?
      Ostatnia zmiana dokonana przez MeDAN; 2012-07-30, 19:19.

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Za kilka miesięcy powinna się poprawić. Ale po puszkach nienależy za dużo oczekiwać.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • bastion
          Ukraina, Użgorod, Wierchowińska 38, Pivovarnia Yuber
          bastion
          Leżący w pobliżu granicy ze Słowacją Użgorod, w 2019 roku dorobił się kolejnego mikrusa o nazwie- Yuber. Umiejscowiony jest na skraju miasta w dzielnicy willowej. Do przejścia granicznego jest bardzo blisko, wystarczy z drogi do miasta odbić w boczną wąską drogę.

          Browar jest...
          2024-04-25, 21:48
        • dadek
          Bonn-Pützchen, Alaunbachweg 10, Ale-Mania Brauerei
          dadek
          Gdy w jedynym sensownym browarze (nie warzącym kölschów) Braustelle w Köln https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...59#post2335759 spróbujemy już wszystkich piw, a chcemy jeszcze wypić coś ciekawego, w ciągu niecałej pół godziny jazdy pociągiem możemy przemieścić się do Bonn. Funkcjonują...
          2023-10-18, 02:53
        • heckler
          Cieszyn, Katowicka 136, Browar - Karczma Pod Czarnym Kogutem
          heckler
          Bardzo się cieszę, że właśnie taki lokal powstał akurat w Cieszynie. Lubię tam jeździć, lubię klimat tego miasta, a na moim piwnym szlaku właśnie dodałem Czarnego Koguta.
          Browar wystartował pierwszego marca, a nam udało się ich odwiedzić dwa i pół tygodnia później czyli 18 marca. Browar,
          ...
          2023-03-22, 16:08
        • dadek
          Mainz, Weißliliengasse 1a, Eisgrub-Bräu
          dadek
          Przyjechawszy wieczorem 14.08.2022 do Mainz i rozłożeniu się w hotelu, ten browarek był pierwszym wyborem na spędzenie reszty dnia, jako że jest czynny najdłużej.
          Powstał w 1989 roku i położony jest u stóp Cytadeli tuż pod jej murami, a właściwie można rzec że właściwie w ich...
          2022-11-19, 02:38
        • SielskieWzgorze
          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
          SielskieWzgorze
          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

          W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
          ...
          2024-02-19, 09:28
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...