Witam,
to mój pierwszy post na tym forum ale biernie śledzę je na bieżąco. Zdobywszy już zalążek doświadczenia postanowiłem poprosić o opinię odnośnie mojej warki. Na początku trochę informacji o surowcach.
Zestaw startowy z browamatora czyli
Fermentacja burzliwa: (17 czerwca - 23 czerwca)
Fermentacja cicha: (23 czerwca - 28 czerwca)
Butelkowanie: (28 czerwca)
Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 3,6 %
Moje pytania:
Na koniec parę fotek
Przed dodaniem drożdzy - http://minus.com/lbblJM4LJXvbsh
Degustacja - http://minus.com/lbpghR890jsBbL
No to chyba na razie wszystkie moje pytania
to mój pierwszy post na tym forum ale biernie śledzę je na bieżąco. Zdobywszy już zalążek doświadczenia postanowiłem poprosić o opinię odnośnie mojej warki. Na początku trochę informacji o surowcach.
Zestaw startowy z browamatora czyli
- Brew-kit Geordie Lager 1,5 kg
- BA brew-kit PLUS 1 kg
- Suche drożdże
- 23 Litry wody
Fermentacja burzliwa: (17 czerwca - 23 czerwca)
- Drożdże zadane w temp. 24 stopni
- Początkowe BLG 8.5
- dzień I - temp. 24
- dzień IV - temp. 22
- dzień V - temp. 20.5 (2.5 BLG)
- dzień VI - temp. 20 (2 BLG)
- dzień VII - temp. 20
Fermentacja cicha: (23 czerwca - 28 czerwca)
- Około 21 stopni
- Po cichej 1.5 BLG
Butelkowanie: (28 czerwca)
- Surowiec do re-fermentacji - cukier
- 40 butelek
Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 3,6 %
Moje pytania:
- Czy tak niska wartość BLG początkowego może być spowodowana zbyt dużą ilością wody ? Dodałem niby według przepisu
- Czy to normalne że piwo wyszło mętne ? Zresztą najpierw mieszam zawartość butelki bo mętne moim zdaniem jest lepsze w smaku.
- Użyłem tzw. kranówki, błąd ? Drugie piwo chce robić już na sklepowej wodzie.
- Do lodówki piwa które mi zostały (jakies 10 sztuk ) włożyłem dopiero 28 lipca, dobrze czy źle zrobiłem trzymając tak długo butelki w pokojowej temp. ?
- Cukru do re-fermentacji dodałem miarką, piwo nie jest tak mocno nagazowane jak piwo sklepowe, czy to też raczej normalne ?
Na koniec parę fotek
Przed dodaniem drożdzy - http://minus.com/lbblJM4LJXvbsh
Degustacja - http://minus.com/lbpghR890jsBbL
No to chyba na razie wszystkie moje pytania
Comment