Ile gęstwy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • andrzejba
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.05
    • 50

    #1

    Ile gęstwy

    Witam wszystkich.
    Leży mi już 3 m-ce w lodówce 0,5l słoiczek gęstwy po burzliwej z drożdży Wyeast Activator --- 1098 BRITISH ALE i zamierzam go dać do kolejnej warki, lecz nie wiem za bardzo
    ile ich dać. Na forum wyczytałem że gęstwy powinno się dawać około 80-100 ml czyli ~50g ,
    lecz obawiam się że to może być mało bo jak wcześniej wspomniałem mają już trochę miesięcy. Nie chcę dać również za dużo bo ostatnio wlałem taki cały słoik i w piwie czuć ten nadmiar drożdży.
    Mam jeszcze jedno pytanko. Czy zrobić dzień wcześniej starter z 100g słodu i 1 l wody i to dodać do brzeczki. Czyli reasumując ile dać gęstwy i jak ja podać.
    Pozdrawiam i z góry dziękuję
  • andrzejba
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.05
    • 50

    #2
    Czy nikt nie jest mi w stanie pomóc

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #3
      Miłej lektury:
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • andrzejba
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2012.05
        • 50

        #4
        Tak to już czytałem i te ilości przytoczyłem we wcześniejszym poście. Tylko jak te ilości podanej tam gęstwy maja się do mojej 3 miesięcznej i jak je aktywować żeby fermentacja była właściwa i żeby nie przesadzić z ilością drożdży.

        Comment

        • mmcinek
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2009.01
          • 64

          #5
          Poczytaj: http://www.piwo.org/topic/7183-rewit...starej-gestwy/
          może Ci pomoże.

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3491

            #6
            Moim zdaniem drożdży może być tylko za mało. Dziwne aby z nadmiernej ilości gęstwy pozostał drożdżowy posmak. Zapewne zniknie w trakcie leżakowania chyba, że zbyt krótką cichą zrobiłeś i za dużo drożdży poszło do butelek. Piwo powinno być klarowne przy butelkowaniu.

            Co do starej gęstwy to ja robię tak. Dzień wcześniej wyjmuję z lodówki i najczęściej daję bez żadnych ceregieli cała jaką mam .

            Aby przyśpieszyć fermentację, lub jeśli jest jak w Twoim przypadku stara, po chmieleniu, do garnka odbieram litr brzeczki, schładzam i do odkażonego sodą kaustyczną PETa na noc daję razem z gęstwą. Na drugi dzień wlewam to co pływa a reszta w kibel.

            A tak ogólnie "browar to nie apteka". Więcej warz a problemy same znikną.
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • dadek
              Czechy, Vojkovice 252, Pivovar Koníček
              dadek
              Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
              2023-11-22, 05:14
            • Grbuy
              Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
              Grbuy
              Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
              2023-11-30, 20:57
            • darekd
              Nieczajna [Szałpiw], Made in Nieczajna
              darekd
              Dadek wspomniał o tym piwie w swojej relacji:

              https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...owar-nieczajna

              choć wspominał, że to IPA, a w moim wypadku DDH DIPIA czyli sroga IPA 7% alk. i dużo chmielu

              Aromat - drożdże, cytrusy, trochę niuansów słodszych...
              2021-10-13, 23:32
            • dadek
              Niemcy, Erfurt, Am Waldkasino 2, Waldkasino
              dadek
              Do Erfurtu przybyliśmy w poniedziałkowe popołudnie 12.08.2024. Po rozłożeniu się w hotelu i spacerze po pięknej starówce wypadało udać się na jakieś miejscowe piwo. Z ośmiu browarów jakie znajdują się w mieście w poniedziałki czynny jest tylko jeden - Waldkasino, więc nie było...
              2024-12-29, 17:42
            • darekd
              Störtebeker, Sommer-Wit
              darekd
              11,95 ekstr.
              4,7% alk.

              https://www.stoertebeker.com/sommer-wit

              W składzie płatki pszenne i owsiane, skórka cytrynowa i pomarańczowa oraz kolendra.
              Chmiel Ariana.

              Aromat - lekkie cytrusy w kierunku cytryny, ciut kolendry i drożdży
              Piana -...
              2024-10-11, 15:04
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...