Ile gęstwy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • andrzejba
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.05
    • 50

    Ile gęstwy

    Witam wszystkich.
    Leży mi już 3 m-ce w lodówce 0,5l słoiczek gęstwy po burzliwej z drożdży Wyeast Activator --- 1098 BRITISH ALE i zamierzam go dać do kolejnej warki, lecz nie wiem za bardzo
    ile ich dać. Na forum wyczytałem że gęstwy powinno się dawać około 80-100 ml czyli ~50g ,
    lecz obawiam się że to może być mało bo jak wcześniej wspomniałem mają już trochę miesięcy. Nie chcę dać również za dużo bo ostatnio wlałem taki cały słoik i w piwie czuć ten nadmiar drożdży.
    Mam jeszcze jedno pytanko. Czy zrobić dzień wcześniej starter z 100g słodu i 1 l wody i to dodać do brzeczki. Czyli reasumując ile dać gęstwy i jak ja podać.
    Pozdrawiam i z góry dziękuję
  • andrzejba
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.05
    • 50

    #2
    Czy nikt nie jest mi w stanie pomóc

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #3
      Miłej lektury:
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • andrzejba
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2012.05
        • 50

        #4
        Tak to już czytałem i te ilości przytoczyłem we wcześniejszym poście. Tylko jak te ilości podanej tam gęstwy maja się do mojej 3 miesięcznej i jak je aktywować żeby fermentacja była właściwa i żeby nie przesadzić z ilością drożdży.

        Comment

        • mmcinek
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2009.01
          • 64

          #5
          Poczytaj: http://www.piwo.org/topic/7183-rewit...starej-gestwy/
          może Ci pomoże.

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3491

            #6
            Moim zdaniem drożdży może być tylko za mało. Dziwne aby z nadmiernej ilości gęstwy pozostał drożdżowy posmak. Zapewne zniknie w trakcie leżakowania chyba, że zbyt krótką cichą zrobiłeś i za dużo drożdży poszło do butelek. Piwo powinno być klarowne przy butelkowaniu.

            Co do starej gęstwy to ja robię tak. Dzień wcześniej wyjmuję z lodówki i najczęściej daję bez żadnych ceregieli cała jaką mam .

            Aby przyśpieszyć fermentację, lub jeśli jest jak w Twoim przypadku stara, po chmieleniu, do garnka odbieram litr brzeczki, schładzam i do odkażonego sodą kaustyczną PETa na noc daję razem z gęstwą. Na drugi dzień wlewam to co pływa a reszta w kibel.

            A tak ogólnie "browar to nie apteka". Więcej warz a problemy same znikną.
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            Przetwarzanie...
            X