Witam, jak wspominałem w przywitaniu chciałbym jako moje pierwsze piwo zrobić Stout-a.
Piwko będzie z gotowców, wiadomo Stout Coopers-a. Po małej lekturze stwierdziłem, że użyje ekstraktu słodowego zamiast zwykłego cukru czy glukozy. Temperatura jaką posiadam w piwnicy waha się od 19*C do 25*C więc myślę że będzie ok.
Czy ten ciemny ekstrakt będzie według was dobry?
Czy macie może bardziej sprawdzone kombinacje do polecenia?
Mam również pytanie odnośnie dość wydaje mi się kontrowersyjnego tematu, (co kraj to obyczaj) dotyczącego cichej fermentacji. Rozumiem że po ustaniu burzliwej, gdybym zdecydował się na cicha muszę brzeczkę przelać do innego pojemnika czy mogę zostawić w tym samym na określona jeszcze liczbę dni? Myślę że zdecyduję się na cicha fermentację, więc pytam
Kolejnym moim pytaniem jest kwestia dodawania cukru do refermentacji, wiem że są dwie szkoły, dodawanie cukru do butelek i cukier rozpuszczony w wodzie i właśnie o tą metodę chciałbym zapytać. Czy dobrze rozumiem tą metodę? Mam określona wagę cukru (przeliczenie ilości na jedna butelke razy 20 szt) rozpuścić tez w obliczonej ilości wody? Wydaje mi się że nie może to być przypadkowa objętość wody? Dobrze rozumuje?
I ostatnim moim pytaniem jest kwestia trochę techniczna, mam zamiar fermentator zrobić z dokładnie umytego czystego pojemnika 30L których mam trochę w zapasie po wodnorozpuszczalnym (czyli nie toksycznym) kleju do drewna wikol. Pojemnik jak i pokrywkę mam umyty, wyparzony bez żądnych zapachów, brudów czy rys na powierzchni. Wszystko chciałbym również odkazić pirosiarczanem, i tu moje pytanie czy sądzicie że po takich zabiegach ten pojemnik będzie ok? Jest według mnie bardzo czysty, umyłem go wielokrotnie bardzo staranie. I odkażę go oczywiście. Ale jednak obawy są.
Przepraszam za trochę długi wywód Myślę że z waszą pomocą uda się ta moja pierwsza warka pozdr.
Piwko będzie z gotowców, wiadomo Stout Coopers-a. Po małej lekturze stwierdziłem, że użyje ekstraktu słodowego zamiast zwykłego cukru czy glukozy. Temperatura jaką posiadam w piwnicy waha się od 19*C do 25*C więc myślę że będzie ok.
Czy ten ciemny ekstrakt będzie według was dobry?
Czy macie może bardziej sprawdzone kombinacje do polecenia?
Mam również pytanie odnośnie dość wydaje mi się kontrowersyjnego tematu, (co kraj to obyczaj) dotyczącego cichej fermentacji. Rozumiem że po ustaniu burzliwej, gdybym zdecydował się na cicha muszę brzeczkę przelać do innego pojemnika czy mogę zostawić w tym samym na określona jeszcze liczbę dni? Myślę że zdecyduję się na cicha fermentację, więc pytam
Kolejnym moim pytaniem jest kwestia dodawania cukru do refermentacji, wiem że są dwie szkoły, dodawanie cukru do butelek i cukier rozpuszczony w wodzie i właśnie o tą metodę chciałbym zapytać. Czy dobrze rozumiem tą metodę? Mam określona wagę cukru (przeliczenie ilości na jedna butelke razy 20 szt) rozpuścić tez w obliczonej ilości wody? Wydaje mi się że nie może to być przypadkowa objętość wody? Dobrze rozumuje?
I ostatnim moim pytaniem jest kwestia trochę techniczna, mam zamiar fermentator zrobić z dokładnie umytego czystego pojemnika 30L których mam trochę w zapasie po wodnorozpuszczalnym (czyli nie toksycznym) kleju do drewna wikol. Pojemnik jak i pokrywkę mam umyty, wyparzony bez żądnych zapachów, brudów czy rys na powierzchni. Wszystko chciałbym również odkazić pirosiarczanem, i tu moje pytanie czy sądzicie że po takich zabiegach ten pojemnik będzie ok? Jest według mnie bardzo czysty, umyłem go wielokrotnie bardzo staranie. I odkażę go oczywiście. Ale jednak obawy są.
Przepraszam za trochę długi wywód Myślę że z waszą pomocą uda się ta moja pierwsza warka pozdr.
Comment