Witam wszystkich
Zainspirowany smakiem domowego piwka na imprezie u tfur'a postanowiłem coś uwarzyć. Pierwsze próby mam za sobą, więc czas na ich podsumowanie.
Warka 1
Brewkit Muntons Gold India Pale Ale 3,0 kg
zamiast 23 litrów zrobiłem 19 (OG 1046)
po 8 dniach burzliwej (FG 1014) przelane do butelek
refermentacja: 150g ekstraktu słodowego
3 butelki pękły podczas kapslowania - coś nie tak z kapslownicą (Greta)
Po tygodniu leżakowania smakuje świetnie, piękna piana, piwko niezbyt mocno, ale wystarczająco nagazowane, później smakuje tylko coraz lepiej.
Warka 2
Brewkit Geordie Yorkshire Bitter 1,5 kg
BA ekstrakt słodowy jasny 1,7 kg
21 litrów (OG 1042)
po 8 dniach burzliwej przelane na 5 dni na cichą (@1015) potem butelkowane (@1014)
refermentacja: 3 lub 4 gramy cukru dodawane do butelek
problemy z kapslownicą - 10 flaszek okazało się być niepoprawnie zakapslowane :-(
rurka do rozlewania się zepsuła podczas butelkowania - sporo butelek było lanych bezpośrednio z kranika
Próbowane po tygodniu. butelki z 3g cukru są zbyt mało gazowane. W smaku jeszcze niezbyt wyraziste, piana w miarę szyko opada. Tych z 4g na razie nie ruszam, bo jest ich mniej.
Wnioski:
1. przykładać większą wagę do kapslowania. Niemiło jest stracić kilkanaście butelek.
Pytania:
1. instrukcja brewkita zaleca zawartość rozpuścić w kilku litrach wrzątku a potem dodać zimnej wody do 20 litrów. Czy woda ta musi być uprzednio ugotowana, czy też można dodać zminej wody z kranu? Ta druga opcja byłaby atrakcyjniesza, bo nie musiałbym tyle czasu i wody poświęcać na studzenie brzeczki (studzę w wannie)
2. Po rozpuszczeniu w wodzie proszku OXI One, jak długo zachowuje on swoje właściwości dezynfekujące? Czy mogę go też skutecznie używać w kilka godzin po rozpuszczeniu?
3. Czy da się jakoś odszyfrować oznaczenia drożdży w brewkitach? Na saszetce miałem następujące informacje:
- warka 1 - X OPB 6G YEAST PREMIUM
- warka 2 - NSB
Co znaczu OSB, NSB ?
Pozdrawiam
Zainspirowany smakiem domowego piwka na imprezie u tfur'a postanowiłem coś uwarzyć. Pierwsze próby mam za sobą, więc czas na ich podsumowanie.
Warka 1
Brewkit Muntons Gold India Pale Ale 3,0 kg
zamiast 23 litrów zrobiłem 19 (OG 1046)
po 8 dniach burzliwej (FG 1014) przelane do butelek
refermentacja: 150g ekstraktu słodowego
3 butelki pękły podczas kapslowania - coś nie tak z kapslownicą (Greta)
Po tygodniu leżakowania smakuje świetnie, piękna piana, piwko niezbyt mocno, ale wystarczająco nagazowane, później smakuje tylko coraz lepiej.
Warka 2
Brewkit Geordie Yorkshire Bitter 1,5 kg
BA ekstrakt słodowy jasny 1,7 kg
21 litrów (OG 1042)
po 8 dniach burzliwej przelane na 5 dni na cichą (@1015) potem butelkowane (@1014)
refermentacja: 3 lub 4 gramy cukru dodawane do butelek
problemy z kapslownicą - 10 flaszek okazało się być niepoprawnie zakapslowane :-(
rurka do rozlewania się zepsuła podczas butelkowania - sporo butelek było lanych bezpośrednio z kranika
Próbowane po tygodniu. butelki z 3g cukru są zbyt mało gazowane. W smaku jeszcze niezbyt wyraziste, piana w miarę szyko opada. Tych z 4g na razie nie ruszam, bo jest ich mniej.
Wnioski:
1. przykładać większą wagę do kapslowania. Niemiło jest stracić kilkanaście butelek.
Pytania:
1. instrukcja brewkita zaleca zawartość rozpuścić w kilku litrach wrzątku a potem dodać zimnej wody do 20 litrów. Czy woda ta musi być uprzednio ugotowana, czy też można dodać zminej wody z kranu? Ta druga opcja byłaby atrakcyjniesza, bo nie musiałbym tyle czasu i wody poświęcać na studzenie brzeczki (studzę w wannie)
2. Po rozpuszczeniu w wodzie proszku OXI One, jak długo zachowuje on swoje właściwości dezynfekujące? Czy mogę go też skutecznie używać w kilka godzin po rozpuszczeniu?
3. Czy da się jakoś odszyfrować oznaczenia drożdży w brewkitach? Na saszetce miałem następujące informacje:
- warka 1 - X OPB 6G YEAST PREMIUM
- warka 2 - NSB
Co znaczu OSB, NSB ?
Pozdrawiam
Comment