Pierwszak

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pawdab
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.07
    • 39

Tak, chodzi o 5-tą warkę. No pewnie że poczekam, bo na razie z powodu owego posmaku to mi nie za bardzo wchodzi to piwko. Pierwsze moje o którym mogę powiedzieć że mi nie smakuje No ale miejmy nadzieję że dobre leżakowanie będzie w stanie to podreperować.

Czy w twoim mniemaniu przetrzymanie warki na burzliwej przez tak długi czas może być przyczyną tych posmaków?

Comment

• gwzd
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2012.01
      • 622

Nie uważam tak z jednej prostej przyczyny - im dłużej trwa fermentacja, tym więcej drożdży opada na dno fermentora i przy przelewaniu warki na cichą zostawiamy osad na dnie.

Przecież czasem do refermentacji dodaje się świeże drożdże i nikt nie narzeka, że takie piwo charakteryzuje się drożdżowym posmakiem.

Comment

• tfur
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2006.05
        • 1311

skontrolowano jakość warki nr 5
        z udziałem specjalistycznej, jednoosobowej komisji
        stwierdzono, że piwowar zanadto kręci nosem
        i zgłoszono gotowość przejęcia całości warki na potrzeby własne
        w ramach prac okołokontrolnych zabutelkowano warkę nr 7
        piwowar sprawował się dobrze, rokuje pozytywnie
        podpisano: komisja
        veni, emi, bibi

Comment

• pawdab
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2012.07
          • 39

W kwestii warki #5 - może i faktycznie tylko mnie ten posmak odrzuca. Tfur twierdzi że jest w porządku, zapodałem też to piwko swojemu teściowi który ku mojemu zdziwieniu powiedział, że jest ono najlepsze ze wszystkich moich dotychczasowych... No herezja jakaś! Ja obstaję przy swoim - smakowo to z IPA nie ma to wiele wspólnego i zalatuje drożdżem, choć odnoszę wrażenie że z czasem leżakowania coraz mniej.

Za to #6 (Muntons Nut Brown Ale) już po 2 tygodniach butelkowania miło łechce moje kubki smakowe. Ale byli też tacy, którym to piwo nie podeszło.

Wychodzi na to, że wszystko jest kwestią gustu i tego jakie rodzaje piw preferujemy.

Comment

• pawdab
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2012.07
            • 39

SMS od kolejnego forumowicza z przed chwili:
            "5 pycha zresztą 4 też."
            Po moim stanowczym sprzeciwie, pisze:
            "Moja piątka nie bardziej drożdżowa niż 4 a gorzka bardziej i ładniej owocowo pachnie"

De gustibus non est disputandum.

No to chyba jednak warkę wypada zaliczyć do udanych. Szkoda tylko że nie dla mnie
            Last edited by pawdab; 2012-10-09, 23:19.

Comment

Przetwarzanie...
            X