Błąd przy zacieraniu (?)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • PaPe
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.03
    • 176

    #16
    Fajnie.
    Mam wiele fajnych wspomnień tak z około 35 lat
    W Pieckach jeszcze nie tak dawno było w knajpce (przy wytwórni serów) lokalne piwo niepasteryzowane chyba za 2,5.
    Poszukaj w Olsztynie, a najlepiej spytaj się forumowiczów z okolicy.
    A może coś prostszego - jakieś ale mocniej chmielone?

    Comment

    • txxx
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.08
      • 20

      #17
      W sumie sam nie wiem co mam wybrać na drugą warkę, wiem jedynie na co muszę zwrócić uwagę i jakie błędy popełniłem przy pierwszej. Za jakiś czas będę wiedział jak poszła pierwsza i pewnie zaraz po rozlewie może zrobię już drugię.

      Mocniej chmielone Ale? A jakie konkretnie proponujesz? Oprócz tych receptur: http://www.wiki.piwo.org/Kategoria:Receptury_ze_słodów nie mam nic innego. Pierwszy przepis nieco kombinowany był na podstawie czegoś podobnego istniejącego - przerobione na moje potrzeby. Dodam, że nie mam jeszcze lodówki przystosowanej do piw dolnej fermentacji, w zimę będę w stanie osiągnąć dobrą temperaturę w piwnicy.

      A co do browaru w Pieckach - piwo Reginia czy Regina? O tym mówisz?
      Last edited by txxx; 2012-08-26, 15:49.

      Comment

      • WojtekW
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2011.03
        • 73

        #18
        Jestem również mega początkujący, ale dwie pierwsze warki z zacieraniem zrobiłem z zestawu CP Pale Ale i jestem bardzo zadowolony z efektu. Teraz również nie zamierzam kombinowac i będę zacierał z 4 kg pilzeńskiego, a wszystko po to, aby poznać postawowe słody smakowo, co później pozwoli mieszać według uznania. Warto kilka warek zrobić z najprostszych przepisów, ale to tylko moja sugestia...

        Comment

        • txxx
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2012.08
          • 20

          #19
          Dzięki za sugestię na piwo.org faktycznie, mało jest takich prostszych przepisów, więc może i faktycznie zestaw z CP będzie dobrym rozwiązaniem na drugą warkę.

          Comment

          • PaPe
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.03
            • 176

            #20
            No to już troszkę jak czat
            Piwo w Pieckach było jakieś 10 lat temu. Może BK?

            Zacznij od czegoś prostego. Ale - zacieranie w jednej temperaturze, mocniejsze chmielenie daje fajne rezultaty a przede wszystkim maskuje niektóre błędy.
            A jeśli belgijskie to przeczytaj http://www.piwo.org/topic/7284-belgi...odbija-niemcy/ - i jej przepis.

            Comment

            • txxx
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2012.08
              • 20

              #21
              Zawrót głowy z tymi przepisami coś dobiorę. Myślę, że przepis Dori będzie całkiem fajny na drugą warkę. Jeszcze mam troche czasu, dziękuje wszystkim za pomoc i sugestie. Trochę czat się zrobił, to prawda. Kończymy niedługo założę temat, wg. tradycji gdzie i pochwale się swoimi warkami.

              Co do pieckowskiego - niestety, tyle lat temu, to ja z piwa spijałem tylko piankę od taty. Wiem, że do niedawna rozlewali tam Reginę, ale ponoć już nie mają tego piwa. Jestem stosunkowo młodym piwoszem - 20lat na karku dopiero

              Dzięki i pozdrawiam,
              Robert.

              Comment

              • Robert13
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2010.04
                • 899

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika txxx Wyświetlenie odpowiedzi
                Dzięki za sugestię na piwo.org faktycznie, mało jest takich prostszych przepisów, więc może i faktycznie zestaw z CP będzie dobrym rozwiązaniem na drugą warkę.
                W gotowych zestawach nie ma wcale 'ciemnych belgów', ale proponuję pięć zasypów na 20 litrów, sa one dwusłodowe, bo mam takie zdanie, że powinny byc one proste ale z nadaniem zdecydowanego charakteru przez znaczny zasyp słodu karmelowego, a całą robote mają wykonać właściwe drożdże.

                1.
                słód monachijski jasny5kg,
                słód amber, teraz nazyw a sie on 'abbey' z Castle Malting 1kg, nie ma zamiennika w CP
                chmiel Marynka 50g

                2.
                słód monachijski jasny 5kg,
                słód biscuit 1kg Castle Malting
                chmiel Marynka 50g

                3.
                słód monachijski jasny 5kg,
                słód carabelge 30-35 EBC 1kg Weyermanna
                chmiel Marynka 50g

                4.
                słód pilznieński 5kg,
                słód special B 350 EBC 1kg Castle Malting
                chmiel Marynka 50g

                5.
                słód pilznieński 5kg,
                słód carabelge 30-35 EBC 1kg Weyermanna
                chmiel Marynka 50g

                Do tego drożdże, najwiekszym uznaniem cieszą się
                Wyeast XL 3787 Trappist High Gravity
                Są drogie, ale używal będziesz ich z warki na warkę.

                Comment

                • txxx
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2012.08
                  • 20

                  #23
                  Ooo super, dzieki za propozycje! Ale co do drożdży, o których wspomniałeś jakoś boje się startować z drożdżami płynnymi. Suche rehydratyzuje i wlewam do brzeczki i z głowy. Natomiast płynne, no są drogie i jakbym chciał podzielić je jakoś, to nawet nie wiem jak, czytałem troche, ale w skosy itd. się nie chce bawić (wg. artykułu naczelnika) bo raz, że nie mam odpowiedniego sprzętu, dwa, że to jest troche roboty. Jak sobie z tym skutecznie poradzić?

                  Comment

                  • Robert13
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2010.04
                    • 899

                    #24
                    Przecież też nie bawie się w skosy, ani też ich nie dzielę, tylko te po cichej zalewam następną warką. Mozna nawet jeden raz zalać po burzliwej i piwo wychodzi tez dobre.

                    Comment

                    • txxx
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2012.08
                      • 20

                      #25
                      Aha i jak to przechowujesz? W jakimś sterylnym pojemniku w lodówce? Jak dużo tego najlepiej?

                      Comment

                      • Robert13
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2010.04
                        • 899

                        #26
                        Zacieranie nowego i rozlew poprzedniego w tym samym dniu.

                        Comment

                        • txxx
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2012.08
                          • 20

                          #27
                          Aha rozumiem, a jest jakiś sposób, aby utrzymać troche tej fermentującej brzeczki jakiś dłuższy czas?? Bo niestety nie zawsze będę miał taką możliwość, aby jednocześnie przy rozlewie jednej warki robić już drugą.

                          Comment

                          • Robert13
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2010.04
                            • 899

                            #28
                            Zlanie (np. z fermentacji cichej) do wygotowanego słoika, wstawienie do lodówki i przemywanie drożdzy niegazowaną wodą mineralną, raz na parę dni. Opisane jest to na stronach internetowych.

                            Comment

                            • jacekan
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2011.05
                              • 388

                              #29
                              Nie no, nie wytrzymam, młody piwowarze początkujący txxx, ufanie ludziom to miła cecha, jednak zanim tak bardzo dziękować będziesz, sprawdź informacje otrzymywane. Nie ma tu cenzury, więc każdy pisać może co mu ślina na język przyniesie, stosuj zasadę ograniczonego zaufania (kolega, którego mam na myśli dobrze wie, że o nim mowa). Naprawdę są na tym forum ludzie, których wiedza jest imponująca a pomoc bezcenna, poszukaj dobrze.
                              Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                              Comment

                              • zgoda
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.05
                                • 3516

                                #30
                                Zestawy z "ciemnymi belgami" są np w Piwodzieju.
                                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X