Błąd przy zacieraniu (?)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojtekW
    Teraz również nie zamierzam kombinowac i będę zacierał z 4 kg pilzeńskiego, a wszystko po to, aby poznać postawowe słody smakowo, co później pozwoli mieszać według uznania. Warto kilka warek zrobić z najprostszych przepisów, ale to tylko moja sugestia...

    Złotymi literami te słowa należy zapisać, bo rzadko się zdarzają w wykonaniu początkującego piwowara
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • WojtekW
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2011.03
      • 73

      #32
      Dzięki! Motywacja do dalszej pracy rośnie nie tylko po degustacji udanej warki, ale również po dobrym słowie doświadczonego piwowara

      Comment

      • ushi
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2010.03
        • 148

        #33
        Jak masz możliwość to pogadaj z tirowcami którzy jeżdżą do francji np bretanii na lazurowe wybrzeże tam piwka są w podobnym stylu( takim samym) co belgijskie i podpisane są jednakowo Piłem 9%Triple podpisane Blonde Ale i Blonde Ale 5,5 czy 5,8 % Wydaje mi się, że my bardziej wnikamy w nazwę stylu niż same browary w Belgii.
        Mój brat często tam jeździ i podrzuca mi nieraz wynalazki.Tiple jak triple ale Wit mój był lepszy niż 2 Blanche które mi przywiózł choć nie były złe. Musisz jednak przygotować od 1.5 do 3-4 euro za sztukę 0,7 l Wydaje mi się,że w Mrągowie jest jakaś stocznia jachtowa więc stamtąd bankowo wożą łajby w tamte rejony.

        Comment

        • ushi
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.03
          • 148

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ushi
          Jak masz możliwość to pogadaj z tirowcami którzy jeżdżą do francji np bretanii na lazurowe wybrzeże tam piwka są w podobnym stylu( takim samym) co belgijskie i podpisane są jednakowo Piłem 9%Triple podpisane Blonde Ale i Blonde Ale 5,5 czy 5,8 % Wydaje mi się, że my bardziej wnikamy w nazwę stylu niż same browary w Belgii.
          Mój brat często tam jeździ i podrzuca mi nieraz wynalazki.Tiple jak triple ale Wit mój był lepszy niż 2 Blanche które mi przywiózł choć nie były złe. Musisz jednak przygotować od 1.5 do 3-4 euro za sztukę 0,7 l Wydaje mi się,że w Mrągowie jest jakaś stocznia jachtowa więc stamtąd bankowo wożą łajby w tamte rejony.
          Drożdże Trappist High Gravity są super Piwo podczas fermentacji pachnie jak guma do żucia musisz ich spróbować

          Comment

          • txxx
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2012.08
            • 20

            #35
            ushi, dzięki za podpowiedź, już chyba wiem do kogo odezwać się w sprawie przywiezienia właśnie z Francji jakichś "próbek".

            A co do stoczni jachtowej, nie ma niczego takiego w mrągowie, było kiedyś miejsce gdzie tylko tak naprawde łatali jakieś dziurawe kadłuby / ew. robili jakieś nowe kadłuby ale malutkie i poza tym już dawno to zamknęli - stoi tam teraz piękny nowy dom.

            pozdrawiam, Robert.

            Comment

            • ushi
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2010.03
              • 148

              #36
              No i Niemce mija też po drodze próbować, próbować...

              Comment

              • ushi
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2010.03
                • 148

                #37
                A co do stoczni jachtowej, nie ma niczego takiego w mrągowie, było kiedyś miejsce gdzie tylko tak naprawde łatali jakieś dziurawe kadłuby / ew. robili jakieś nowe kadłuby ale malutkie i poza tym już dawno to zamknęli - stoi tam teraz piękny nowy dom.
                Zorientuj się w temacie -brat mówił, że firma w której pracuje wozi dla nich łódki.
                Wiem, że to trochę archeologia...ale może Ci to pomoże.

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • kurek93
                  Pszenica z błędami.
                  kurek93
                  Witam.
                  Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                  • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                  • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                  • słód Weyermann®
                  ...
                  2023-01-13, 11:28
                • Flino
                  Jak czytać przepis ?
                  Flino
                  Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
                  1. Składniki:
                  • pilzeński Litovel 4,25 kg;
                  • monachijski Litovel 0,9 kg;
                  • karmel jasny 0,5 kg
                  • caraaroma 0,35;
                  • chmiel Marynka granulat 40 g;
                  • chmiel Lubelski granulat 25 g;
                  • miód gryczany, naturalny 1,3kg.
                  2....
                  2021-11-17, 11:49
                • SielskieWzgorze
                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                  SielskieWzgorze
                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                  ...
                  2024-02-19, 10:28
                • Charlie44
                  Problemy z gęstością początkową.
                  Charlie44
                  Cześć wszystkim,

                  Uwarzyłem ostatnio Ale'a z chmielami Marynka, Citra oraz Styrian Cardinal.
                  Taka międzynarodowa wariacja, no i z tego co próbowałem przy rozlewie to zapowiada się nieźle ale coś mi poszło nie tak w procesie produkcji brzeczki... albo po prostu dałem ciała....
                  2019-01-14, 13:59
                • Rezor
                  Zakwaszenie piwa podczas wysładzania
                  Rezor
                  Witam,
                  Ostatnio uwarzyłem naprawdę dobrego rye stouta z zestawu autorskiego. Tak mi i znajomym przypadł do gustu, że postanowiłem uwarzyć po raz drugi. Ponieważ filtraca tak gęstego zacieru jest dość pracochłonna poprzednim razem podgrzewałem 2 litry wody w osobnych garach. zlewałem...
                  2018-08-21, 11:17
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...