Pierwszy temat przygotowany przez Crizza jest gotowy do przedyskutowania. Bardzo proszę w ciągu nadchodzących kilku dni o zamieszczanie swoich komentarzy dot. poniższego tekstu. Zostaną one wzięte pod uwagę podczas przygotowania ostateczniej wersji opracowania, które trafi do działu BA.
--------------------------
Wyposażenie > Sprzęt > Przygotowanie brzeczki > Śrutowniki
--------------------------
Najprostszy śrutownik to... butelka lub inny walec z twardego materiału (np. porcelanowy wałek do ciasta). Przy jego użyciu na stolnicy można dość mozolnie ześrutować słód, czyli po prostu go rozgnieść.
Można również użyć innych sprzętów gospodarstwa domowego, np. maszynki do mięsa – ta jednak rozdrabnia słód bardzo starannie, czego produktem ubocznym jest mąka. Taka śruta jak najbardziej nadaje się do warzenia piwa, jednak sprawia kłopoty przy filtracji zacieru. Podobny problem może wystąpić po przygotowaniu śruty z użyciem malaksera.
Stare, ręczne młynki do kawy świetnie sprawdzają się jako śrutowniki – szczególnie te z możliwością ustawienia grubości mielenia. Ponieważ ręczne mielenie kilku kilogramów słodu może być udręką, dobrze jest wspomóc się wiertarką, zamontowaną w miejsce korbki.
Rolnicze śrutowniki można znaleźć na wsiach, gdzie hodowane było bydło czy trzoda chlewna. Służyły one do przygotowania paszy ze zbóż. Dziś rzadko używane, mogą okazać się idealne do śrutowania słodu.
Do nabycia są wreszcie profesjonalne śrutowniki piwowarskie. Charakteryzują się one wysoką wydajnością i jakością śrutowania. Jednak ich cena może przekraczać możliwości finansowe piwowara-amatora, a fakt, że ich funkcje mogą z powodzeniem pełnić inne urządzenia stawia pod znakiem zapytania zasadność takiego zakupu.
Śrutownik można również zrobić samemu, wykorzystując np. mechanizm wyżymaczki ze starej pralki typu Frania, czy inny zestaw przeciwbieżnych, twardych wałków. Prześwit pomiędzy wałkami powinien wynosić ok. 0.045 cala, czyli nieco ponad 1 mm.
--------------------------
Opracowano m.in. na podstawie prowadzonych dyskusji na Forum Browar.biz z udziałem takich Forumowiczów jak:
Czes, gul_gul, wartburg, Piwowar, Krzysiu, Rolek, Krzyś
--------------------------
--------------------------
Wyposażenie > Sprzęt > Przygotowanie brzeczki > Śrutowniki
--------------------------
Najprostszy śrutownik to... butelka lub inny walec z twardego materiału (np. porcelanowy wałek do ciasta). Przy jego użyciu na stolnicy można dość mozolnie ześrutować słód, czyli po prostu go rozgnieść.
Można również użyć innych sprzętów gospodarstwa domowego, np. maszynki do mięsa – ta jednak rozdrabnia słód bardzo starannie, czego produktem ubocznym jest mąka. Taka śruta jak najbardziej nadaje się do warzenia piwa, jednak sprawia kłopoty przy filtracji zacieru. Podobny problem może wystąpić po przygotowaniu śruty z użyciem malaksera.
Stare, ręczne młynki do kawy świetnie sprawdzają się jako śrutowniki – szczególnie te z możliwością ustawienia grubości mielenia. Ponieważ ręczne mielenie kilku kilogramów słodu może być udręką, dobrze jest wspomóc się wiertarką, zamontowaną w miejsce korbki.
Rolnicze śrutowniki można znaleźć na wsiach, gdzie hodowane było bydło czy trzoda chlewna. Służyły one do przygotowania paszy ze zbóż. Dziś rzadko używane, mogą okazać się idealne do śrutowania słodu.
Do nabycia są wreszcie profesjonalne śrutowniki piwowarskie. Charakteryzują się one wysoką wydajnością i jakością śrutowania. Jednak ich cena może przekraczać możliwości finansowe piwowara-amatora, a fakt, że ich funkcje mogą z powodzeniem pełnić inne urządzenia stawia pod znakiem zapytania zasadność takiego zakupu.
Śrutownik można również zrobić samemu, wykorzystując np. mechanizm wyżymaczki ze starej pralki typu Frania, czy inny zestaw przeciwbieżnych, twardych wałków. Prześwit pomiędzy wałkami powinien wynosić ok. 0.045 cala, czyli nieco ponad 1 mm.
--------------------------
Opracowano m.in. na podstawie prowadzonych dyskusji na Forum Browar.biz z udziałem takich Forumowiczów jak:
Czes, gul_gul, wartburg, Piwowar, Krzysiu, Rolek, Krzyś
--------------------------
Comment