na poprawki tutaj nigdy nie jest za późno
Mierniki
Collapse
X
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
-
-
Wczoraj miałem okazję sprawdzić działanie termostatu do bojlera.
Okazało się że powtarzalność nastawionego punktu kontroli temperatury jest całkiem znośna. Również histereza jest do zaakceptowania.
Jeśli wszystkie z tego typu wyrobów egzemplarze mają jednakowo zgodne parametry to jest to niezła alternatywa dla majsterkowiczów do wykonania automatu do warzenia. I po co ja grzebię w asemblerze...
Comment
-
-
ART napisał
na poprawki tutaj nigdy nie jest za późno
Za cholerę nie mogę znaleźć imienia pana Plato, który udoskonalił skalę Ballinga... Niestety, brakuje mi fachowej literatury, a i internet zawiódł mnie w tej sprawie, po raz pierwszy zresztą. Jeśli jesteście w stanie mnie poratować...
Tymczasem, poniżej fragment tekstu, w którym wprowadziłem zmiany:
Areometry mają różne skale. Pokazują zawartość ekstraktu w brzeczce:
- w skali OG-FG (od ang. 'Original Gravities – Final Gravities' lub 'Specific Gravity' - ciężar właściwy) - pokazującej stosunek gęstości badanego roztworu względem gęstości wody; np. wskazanie w tej skali równe 1.100 mówi, że roztwór jest o 10% gęściejszy (a zatem i cięższy) niż taka sama objętość wody o takiej samej temperaturze,
- w stopniach Ballinga - według skali stworzonej przez niemieckiego chemika Karola Ballinga, który w 1843 r. skonstruował tablice do przeliczania ciężaru właściwego roztworu sacharozy na stężenie procentowe tego roztworu; np. wskazanie w skali Ballinga równe 10.0 mówi, że dany roztwór ma taki sam ciężar właściwy jak 10%-owy roztwór czystej sacharozy
- w stopniach Plato - według udoskonalonej na początku XX wieku skali Ballinga.
Skale Ballinga i Plato (jak również stosowana w winiarstwie skala Brixa) różnią się na tyle nieznacznie, że mogą być z powodzeniem stosowane zamiennie.
Wskazanie w skali OG-FG przelicza się na stopnie Ballinga lub Plato wg poniższej tabeli:
OG-FG............ Blg/P
1.100...............23.7
1.090...............21.5
1.080...............19.4
1.070...............17.0
1.060...............14.7
1.050...............12.5
1.040...............10.0
1.030.................7.5
1.020.................5.0
1.010.................2.5
lub według następującego wzoru:
y = - 205.347 * x^2 + 668.72 * x - 463.37
gdzie:
x - zawartość ekstraktu wyrażona w skali OG-FG
y - zawartość ekstraktu wyrażona w skali Ballinga lub Plato
Comment
-
-
crizz napisał(a)
Skoro tak, to... mam korektę do tekstu . Jester_ wjechał mi na ambicję i wczoraj zakopałem się w internecie i słownikach, żeby domknąć kwestię skal zawartości ekstraktu.
Za cholerę nie mogę znaleźć imienia pana Plato, który udoskonalił skalę Ballinga... Niestety, brakuje mi fachowej literatury, a i internet zawiódł mnie w tej sprawie, po raz pierwszy zresztą. Jeśli jesteście w stanie mnie poratować...
Co do stopni Ballinga, Brixa i Plato, to chyba jednak nie ma czego roztrząsać, bo skala jest ta sama, a różnice to tylko - według informacji, do których udało mi się dokopać - poprawki wprowadzone kolejno przez dwóch ostatnich panów w tabelach przeliczeniowych dla zamiany ciężaru właściwego na stężenie procentowe cukru. Poprawki dotyczą jednak 5-tego lub 6-tego miejsca po przecinku (dla ciężaru właściwego w skali OG-FG), więc nie ma się czym przejmować - no chyba że ktoś posiada laboratorium wyposażone w refraktometr o dokładności wskazań rzędu 0,000001%
Pozdrawiam
Comment
-
-
sprostowanie
Sprostowanie: skala Ballinga i Plato to jednak NIEDOKŁADNIE to samo, bo, jak wyczytałem, pierwsza była skalibrowana dla temperatury 17,5 st. C, a druga dla 20 st. C. Ale w praktyce różnice są i tak nieistotne.
Pozdrawiam
P.S. Dr Plato miał na imię Fritz
Comment
-
-
Odp: sprostowanie
Jeszcze mała uwaga dotycząca pomiaru gęstości areometrem po fermentacji - odgazowanie brzeczki przed pomiarem - czasami bąbelki CO2 lubią gromadzić się na areometrze co z oczywistych względów fałszuje wynik pomiaru. Pomaga wytrząsanie piwka np a butelce w podwyższonej temperaturze.
PozdrawiamKETTLER brewery
www.lukuj.republika.pl
Comment
-
-
Kolejna poprawka dotyczy orientacyjnej zawartości alkoholu. Oczywiście dotyczy to pomiaru odfermentowanego piwa.
Wyglada to następująco:
zawartośc alkoholu poprawka
4-6% 2,0
6-8% 2,5
8-10% 3,0
10-12% 3,5
Wartośc tą nalezy dodać do końcowego wskazania areometru.
Pozdr, WesołyPozdrawiam, Wesoły
Comment
-
-
proponuję jeszcze dopisać w artykule o pomiarze twardości wody i pH brzeczki/wody. Co myślicie o wykorzystaniu do tego celu testów akwarystycznych? Na pewno można dokonać dzięki nim dokładnego pomiaru wody ale już z brzeczką to nie wiem bo na wyniki może mieć wpływ zawartość cukrów i innych substancji.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika crizzlub według następującego wzoru:
y = - 205.347 * x^2 + 668.72 * x - 463.37
gdzie:
x - zawartość ekstraktu wyrażona w skali OG-FG
y - zawartość ekstraktu wyrażona w skali Ballinga lub Plato
OG-FG=(0.082636+3.8480*x+0.014563*x^2)/1000+1
gdie x - BLG lub Plato
Comment
-
-
Witam.
Wracając do termometru to jeśli ktoś lubi trochę lutować to dobry cyfrowy termometr można zrobić sobie samemu. Tu jest link - http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=74
Parę dni temu zrobiłem sobie właśnie taki termometr z 3 czujnikami. Obecnie testuje go mierząc temperaturę za oknem i sprawuje się naprawdę nieźle. Ja osobiście wykonałem go na płytce drukowanej którą przygotowałem samodzielnie, trawiona w kwasie azotowym(v). Czuiniki najtaniej można dostać oczywiscie na allegro.
Pozdrawiam
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arsen99Witam.
Wracając do termometru to jeśli ktoś lubi trochę lutować to dobry cyfrowy termometr można zrobić sobie samemu. Tu jest link - http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=74
Parę dni temu zrobiłem sobie właśnie taki termometr z 3 czujnikami. Obecnie testuje go mierząc temperaturę za oknem i sprawuje się naprawdę nieźle. Ja osobiście wykonałem go na płytce drukowanej którą przygotowałem samodzielnie, trawiona w kwasie azotowym(v). Czuiniki najtaniej można dostać oczywiscie na allegro.
PozdrawiamOstatnia zmiana dokonana przez darko; 2006-11-20, 12:25.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika crizz Wyświetlenie odpowiedzi
Wskazanie w skali OG-FG przelicza się na stopnie Ballinga lub Plato wg poniższej tabeli:
OG-FG............ Blg/P
1.100...............23.7
1.090...............21.5
1.080...............19.4
1.070...............17.0
1.060...............14.7
1.050...............12.5
1.040...............10.0
1.030.................7.5
1.020.................5.0
1.010.................2.5
OG-FG............ Blg
1.100...............24.2
1.090...............22.0
1.080...............19.8
1.070...............17.5
1.060...............15.2
1.050...............12.8
1.040...............10.4
1.030.................8
1.020.................5.5
1.010.................3
Szczegóły dotyczące gęstości r-rów sacharozy w wodzie można znaleźć tuPozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
Comment