Filtrowanie / kadź filtracyjna

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • crizz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.02
    • 1255

    #16
    Odp: Odp: Odp: Filtrowanie / kadź filtracyjna

    kangurpl napisał

    Trzeba tylko "zespół filtrujący" [...]
    No właśnie - macie pomysł, jak nazwać to "coś", skonstruowane przez Lukuja? Może "wkład filtrujący"?

    Comment

    • crizz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.02
      • 1255

      #17
      Poniżej treść opracowania po uwzględnieniu Waszych uwag. Szczególnie dziękuję Lukujowi za szczegółowe przedstawienie projektu... wkładu filtrującego, jak go roboczo nazwałem. Wciąż czekam na Wasze pomysły odnośnie tej nazwy jak i uwagi do wersji "wczesnofinalnej" tekstu.

      Ponadto pytanie do Lukuja, Carlberga i Wesolego - czy możemy wykorzystać Wasze zdjęcia jako ilustracje do tekstu? Opis opisem, ale najlepiej tłumaczy obraz...

      Pozdrawiam

      crizz





      Sprzęt filtracyjny

      Przy warzeniu piwa ze słodu niezbędny jest sprzęt do przefiltrowania zacieru – kadź filtracyjna. Jest to najczęściej zestaw 2 pojemników, włożonych jeden w drugi; wewnętrzny pojemnik powinien mieć oczywiście ażurowe dno, aby przefiltrowana brzeczka mogła spłynąć do zewnętrznego pojemnika.
      Najłatwiej wykonać taką kadź z dowolnego dużego pojemnika i plastikowego kosza o drobnych otworach. Wykonanie takiej kadzi ogranicza się do... włożenia kosza do pojemnika.
      Nieco więcej wysiłku wymaga wykonanie kadzi filtracyjnej z plastikowych wiader. W dnie wewnętrznego wiadra należy wykonać otworki o średnicy 1 – 2.5 mm, rozmieszczone w odległości ok. 5 – 7 mm jeden od drugiego. Otworki można wykonać przy użyciu:
      - wiertarki – należy pamiętać, że wiertło pozostawia na obrzeżach otworu ostre, sterczące skrawki plastiku, które trzeba usunąć przy pomocy bardzo drobnego papieru ściernego; ich obecność wewnątrz kadzi utrudniałaby jej czyszczenie.
      - lutownicy – po zamontowaniu na niej ostrego grotu o odpowiedniej średnicy; dobrze wykonywać tę operację w przewiewnym miejscu, aby uniknąć wdychania szkodliwego dymu wydzielanego przez topiący się plastik.

      Należy zwrócić uwagę na przestrzeń pomiędzy dnami pojemników. Zbyt mało miejsca może spowodować wstrzymanie filtracji lub nawet wylanie się brzeczki spomiędzy pojemników. Dlatego warto w ściance przy dnie drugiego pojemnika wykonać otwór i zamontować w nim zawór, który umożliwi przepływ przefiltrowanej brzeczki na zewnątrz, do kotła warzelnego.

      Dzięki innemu rozwiązaniu, kadź filtracyjną może stanowić w zasadzie dowolny pojemnik – nawet kocioł zacierny. Potrzebny do tego jest wkład filtrujący. Do jego wykonania potrzebna jest rurka miedziana o średnicy 8 mm, gumowy wężyk do zlewania brzeczki i trójnik – kształtka do połączenia tych elementów w całość. Można także dodać zawór przepływowy, który umożliwi wygodne przerwanie filtracji w dowolnym momencie. Rurkę należy wygiąć w kształt zbliżony do kształtu dna pojemnika, w którym będzie filtrowany zacier. Średnica tej miedzianej pętli powinna być równa mniej więcej połowie średnicy dna kadzi, tak, aby wkład ułożony na dnie nie przylegał do jej ścianek. Wygiętą rurkę należy ponacinać cienkim brzeszczotem co ok. 1 cm; nacięcia powinny sięgać mniej więcej połowy przekroju rurki. Gotowy wkład umieszcza się na dnie pojemnika z zacierem i zasysa brzeczkę przez wężyk do innego pojemnika. Przed zassaniem należy nieco poczekać, aby młóto opadło na dno i przykryło wkład, tworząc warstwę filtracyjną.

      Kadź filtracyjna powinna mieć pojemność równą lub większą od pojemności kotła zaciernego – aby móc przeprowadzić filtrację jednorazowo.

      Kadź filtracyjna nadaje się również do przefiltrowania brzeczki z chmielu po gotowaniu. Do tego celu wystarczy także w zupełności sito o drobnych otworach albo durszlak wyścielony czystą tetrową pieluchą. Można również transportować brzeczkę do fermentora przy użyciu gumowego węża, na którego końcu (tym zanurzonym w brzeczce) mocuje się drucik do szorowania garnków. Drucik przepuszcza zasysaną do węża brzeczkę i skutecznie zatrzymuje chmiel.

      Comment

      • lukuj
        Porucznik Browarny Tester
        • 2003.07
        • 320

        #18
        crizz napisał(a)

        Witam, malutkie uwagi

        "Można także dodać zawór przepływowy..."
        Ten zawór to raczej konieczność - inaczej bez regulacji brzeczka za szybko spływa i układ może się zapchać.

        "Średnica tej miedzianej pętli powinna być równa mniej więcej połowie średnicy dna kadzi..."
        ...z uwagi na zapewnienie odpowiedniego kierunku przepływu brzeczki przez młóto.
        [/COLOR]
        Oczywiście nie ma problemu z wykorzystaniem zdjęć do Twojego opracowania,
        Pozdrawiam,
        KETTLER brewery
        www.lukuj.republika.pl

        Comment

        • Tomasz_FK
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2003.10
          • 221

          #19
          crizz napisał(a)
          Otworki można wykonać przy użyciu:
          - wiertarki – należy pamiętać, że wiertło pozostawia na obrzeżach otworu ostre, sterczące skrawki plastiku, które trzeba usunąć przy pomocy bardzo drobnego papieru ściernego; ich obecność wewnątrz kadzi utrudniałaby jej czyszczenie.
          Skrawki te można też spróbować usunąć za pomocą drugiego wiertła o dużo większej średnicy, lekko rozwiercając same krawędzie otworów, po stronie przeciwnej tej, z której otwory były wykonywane.
          Przy próbie szlifowania papierem ściernym i przy miękkim plastiku wiaderka, zadziory mogą połamać się lub pozawijać zatykając otworki i naprawdę dużo się wtedy trzeba namęczyć, żeby je wszystkie z powrotem udrożnić.

          Zaznaczam, że jeszcze nie wiem jak to się sprawdzi w praktyce. Na razie dowierciłem wiaderko do połowy, próbowałem tę część otworów zatrzeć papierem i chwilowo mam dosyć.
          Tomasz
          "Sleeping makes me hungry. And eating makes me sleepy. Life is good." Garfield, 11 lipca 1991 r.

          Comment

          • jester_
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2003.10
            • 88

            #20
            crizz napisał(a)


            ...
            Dzięki innemu rozwiązaniu, kadź filtracyjną może stanowić w zasadzie dowolny pojemnik – nawet kocioł zacierny. Potrzebny do tego jest wkład filtrujący. Do jego wykonania potrzebna jest rurka miedziana o średnicy 8 mm, gumowy wężyk do zlewania brzeczki i trójnik – kształtka do połączenia tych elementów w całość. Można także dodać zawór przepływowy, który umożliwi wygodne przerwanie filtracji w dowolnym momencie. Rurkę należy wygiąć w kształt zbliżony do kształtu dna pojemnika, w którym będzie filtrowany zacier. Średnica tej miedzianej pętli powinna być równa mniej więcej połowie średnicy dna kadzi, tak, aby wkład ułożony na dnie nie przylegał do jej ścianek. Wygiętą rurkę należy ponacinać cienkim brzeszczotem co ok. 1 cm; nacięcia powinny sięgać mniej więcej połowy przekroju rurki. Gotowy wkład umieszcza się na dnie pojemnika z zacierem i zasysa brzeczkę przez wężyk do innego pojemnika. Przed zassaniem należy nieco poczekać, aby młóto opadło na dno i przykryło wkład, tworząc warstwę filtracyjną.

            ...

            Przy konstruowaniu kadzi filtracyjnej takiej jak Lukuja, bardzo ważny jest odpowiedni kształt rurki, który zapewni jak najbardziej równomierny przepływ brzeczki przez całe młóto. Zbyt ciasna pętla spowoduje, że młóto przy brzegach kadzi będzie za słabo przemywane (nie wypłuczą się wszystkie cukry), a w pobliżu środka kadzi - zbyt intensywnie (co może spowodować wymycie niechcianych garbników). Z kolei zbyt duża - na odwrót.
            W skrajnym wypadku, gdyby zastosować pojedynczą, nie "zapętloną" rurkę, przemywanie młóta przy brzegach kadzi będzie minimalne, co widać na poniższym rysunku:

            pokazującym w przekroju gradient przepływu brzeczki przez młóto w poszczególnych jego częściach.
            Kształt i wielkość rurki filtrującej zastosowanej przez Lukuja powinien być odpowiedni, najlepiej przy tym, jeśli jak największy jest stosunek wysokości kadzi do jej szerokości, co zwiększa równomierność filtrowania - jak na rysunku poniżej po prawej:

            Można też, zamiast zwykłej pętli, zastosować, coś w rodzaju kratownicy, np. takiej:

            co jeszcze bardziej wyrówna gradient przepływu brzeczki:


            Źródło informacji i rysunków: http://www.howtobrew.com/appendices/appendixD.html (polecam wszystkim władającym "langłydżem", kopalnia wiedzy!)

            Pozdrawiam

            Comment

            • Wesoly
              Porucznik Browarny Tester
              • 2003.10
              • 371

              #21
              Ponadto pytanie do Lukuja, Carlberga i Wesolego - czy możemy wykorzystać Wasze zdjęcia jako ilustracje do tekstu? Opis opisem, ale najlepiej tłumaczy obraz...
              Proszę bardzo, fotki można udostępnić. Przy najbliższej okazji postaram sie zrobić fotki kadzi podczas filtracji.


              Pozdr, Wesoły
              Pozdrawiam, Wesoły

              Comment

              • crizz
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.02
                • 1255

                #22
                Dzięki wszystkim! Gotowy tekst wraz z kilkoma fotkami wysłałem Artowi do publikacji. Do następnego opracowania!

                Comment

                • larix76
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2015.03
                  • 5

                  #23
                  worek filtracyjny

                  Popularna ostatnio jest metoda filtrowania w worku, ktory mozna na koniec podwiesic. Nie trzeba kolejnego pojemnika, wezykow, przelewania. Tak mnie poinformowal sprzedawca ze sklepu z akcesoriami browarniczymi. Nie wiem, jakie sa zalety, czy wady tej metody.
                  Jak na razie mam tydzien edukacji o warzeniu za soba



                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X