Filtrowanie / kadź filtracyjna

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23932

    Filtrowanie / kadź filtracyjna

    Czwarty temat, tym razem dot. filtracji, zaostał przygotowany przez Crizza i jest gotowy do przedyskutowania. Bardzo proszę w ciągu nadchodzących kilku dni o zamieszczanie W TYM TEMACIE swoich komentarzy dot. poniższego tekstu. Zostaną one wzięte pod uwagę podczas przygotowania ostateczniej wersji opracowania, które trafi do działu BA.

    --------------------------
    Wyposażenie > Sprzęt > Filtrowanie / kadź filtracyjna
    --------------------------

    Przy warzeniu ze słodu kadź filtracyjna to sprzęt niezbędny – służy ona do przefiltrowania zacieru. Jest to najczęściej zestaw 2 pojemników, włożonych jeden w drugi; wewnętrzny pojemnik powinien mieć oczywiście ażurowe dno, aby przefiltrowana brzeczka mogła spłynąć do zewnętrznego pojemnika.

    Najłatwiej wykonać taką kadź z dowolnego dużego pojemnika i plastikowego kosza o drobnych otworach. Wykonanie takiej kadzi ogranicza się do... włożenia kosza do pojemnika.

    Nieco więcej wysiłku wymaga wykonanie kadzi filtracyjnej z plastikowych wiader. W dnie wewnętrznego wiadra należy wykonać otworki o średnicy 1 – 2.5 mm, rozmieszczone w odległości ok. 5 mm jeden od drugiego. Otworki można wykonać przy użyciu:

    - wiertarki – należy pamiętać, aby wiercić od wewnątrz wiadra. Wychodzące na zewnątrz wiertło pozostawia na obrzeżach otworu ostre, sterczące skrawki plastiku, a ich obecność wewnątrz kadzi utrudniałaby jej czyszczenie.

    - lutownicy – po zamontowaniu na niej ostrego grotu o odpowiedniej średnicy; dobrze wykonywać tę operację w przewiewnym miejscu, aby uniknąć wdychania szkodliwego dymu wydzielanego przez topiący się plastik.

    W ściance przy dnie drugiego pojemnika dobrze jest wykonać otwór, który umożliwi przepływ przefiltrowanej brzeczki do kotła warzelnego. Dla pełnej kontroli przepływu można na tym otworze zamontować zawór.

    Kadź powinna mieć pojemność równą lub większą od pojemności kotła zaciernego – aby móc przeprowadzić filtrację jednorazowo.

    Kadź filtracyjna nadaje się również do przefiltrowania brzeczki z chmielu po gotowaniu. Do tego celu wystarczy także w zupełności sito o drobnych otworach albo durszlak wyścielony czystą tetrową pieluchą. Można również transportować brzeczkę do fermentora przy użyciu gumowego węża, na którego końcu (tym zanurzonym w brzeczce) mocuje się drucik do szorowania garnków. Drucik przepuszcza zasysaną do węża brzeczkę i skutecznie zatrzymuje chmiel.


    --------------------------
    Opracowano m.in. na podstawie prowadzonych dyskusji na Forum Browar.biz z udziałem takich Forumowiczów jak:
    Krzysiu, Piwowar, pawcio1, mapajak, naczelnik, Kapselek
    --------------------------
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • lukuj
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.07
    • 320

    #2
    Odp: Filtrowanie / kadź filtracyjna

    ART napisał(a)
    Jest to najczęściej zestaw 2 pojemników, włożonych jeden w drugi.. [/B]
    Ja poszedłem nieco inną drogą, może poniższy link okaże się dla kogoś przydatny...

    Pozdrawiam,
    KETTLER brewery
    www.lukuj.republika.pl

    Comment

    • mapajak
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.12
      • 1187

      #3
      Odp: Filtrowanie / kadź filtracyjna

      ART napisał(a)

      - wiertarki – należy pamiętać, aby wiercić od wewnątrz wiadra. Wychodzące na zewnątrz wiertło pozostawia na obrzeżach otworu ostre, sterczące skrawki plastiku, a ich obecność wewnątrz kadzi utrudniałaby jej czyszczenie.

      --------------------------
      te sterczące skrawki plastiku łatwo usunąć za pomocą bardzo drobnego papieru ściernego, wtedy krawędzie otworów będą gładkie

      Comment

      • slado
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.07
        • 1072

        #4
        Odp: Filtrowanie / kadź filtracyjna

        ART napisał(a)
        --ciach--
        Otworki można wykonać przy użyciu:

        - wiertarki – należy pamiętać, aby wiercić od wewnątrz wiadra. Wychodzące na zewnątrz wiertło pozostawia na obrzeżach otworu ostre, sterczące skrawki plastiku, a ich obecność wewnątrz kadzi utrudniałaby jej czyszczenie.
        --ciach--
        Wierciłem od zewnątrz i stwierdzam że ostre krawędzie są takie same z zewnątrz jak i wewnątrz. Używałem ostrego (nowiutkiego) wiertełka o średnicy 1,3 mm i wiertarki o obrotach 300/min. Przy większych obrotach problem zadziorów może rzeczywiście być kłopotliwy.

        Comment

        • kangurpl
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.03
          • 2660

          #5
          Odp: Odp: Filtrowanie / kadź filtracyjna

          lukuj napisał(a)
          Ja poszedłem nieco inną drogą, może poniższy link okaże się dla kogoś przydatny...

          Pozdrawiam,
          Fajny pomysł, pozwala wykorzystac jako kadź filtracyjną kadzi zaciernej!!!
          Trzeba tylko "zespół filtrujący" dopasować wymiarami do wymiarów kadzi zaciernej. Po zacieraniu wkładamy urzadzenie do kadzi i filtrujemy.
          Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
          "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

          "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

          Comment

          • crizz
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.02
            • 1255

            #6
            Rozumiem, że trzeba wlać do tego zacier i metodą dekantacji przetransportować brzeczkę do kotła warzelnego. Czy nacięcia na rurce są wystarczające, aby uzyskać czystą brzeczkę przednią? Czy może trzeba ją dodatkowo przepuścić przez sito/tkaninę?

            Comment

            • crizz
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.02
              • 1255

              #7
              Odp: Odp: Filtrowanie / kadź filtracyjna

              mapajak napisał
              te sterczące skrawki plastiku łatwo usunąć za pomocą bardzo drobnego papieru ściernego, wtedy krawędzie otworów będą gładkie
              ... ale powierzchnia plastiku zrobi się chropowata, przez co szybko i trwale się zanieczyści. Chociaż, z drugiej strony, sterylność w kadzi filtracyjnej nie jest niezbędna, pod warunkiem, że nie używa się jej do filtrowania brzeczki po gotowaniu z chmielem...

              Comment

              • mapajak
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.12
                • 1187

                #8
                Odp: Odp: Odp: Filtrowanie / kadź filtracyjna

                crizz napisał(a)
                ... ale powierzchnia plastiku zrobi się chropowata, przez co szybko i trwale się zanieczyści. Chociaż, z drugiej strony, sterylność w kadzi filtracyjnej nie jest niezbędna, pod warunkiem, że nie używa się jej do filtrowania brzeczki po gotowaniu z chmielem...
                Dlatego napisałem, aby użyc bardzo drobnego papieru, ewntualnie po usunięciu zadziorów, przeszlifować jeszcze drobniejszym.

                Comment

                • crizz
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.02
                  • 1255

                  #9
                  Odp: Odp: Odp: Odp: Filtrowanie / kadź filtracyjna

                  mapajak napisał
                  Dlatego napisałem, aby użyc bardzo drobnego papieru, ewntualnie po usunięciu zadziorów, przeszlifować jeszcze drobniejszym.
                  Rozumiem, ale wydaje mi się, że i tak powierzchnia stanie się "chłonna" na zanieczyszczenia.

                  Inaczej: Mapajak, zrobiłeś swoją kadź tak, jak piszesz, i nie masz problemu z zanieczyszczeniami? To byłaby najlepsza rekomendacja.

                  Comment

                  • mapajak
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.12
                    • 1187

                    #10
                    Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Filtrowanie / kadź filtracyjna

                    crizz napisał(a)

                    Inaczej: Mapajak, zrobiłeś swoją kadź tak, jak piszesz, i nie masz problemu z zanieczyszczeniami? To byłaby najlepsza rekomendacja.
                    Tak zrobiłem, dziury powierciłem wiertarką i obie powierzchnie, wewnętrznę i zewnątrzną przetarłem drobnym papierem ściernym, co skutecznie usunęło zadziory i sprawiło, że krawędzie otworów są gładkie.
                    Nie ma jakiś specjalnych problemów z utrzymaniem czystości tej kadzi, po każdej filtracji myję ją ciepłą wodą.

                    Comment

                    • lukuj
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2003.07
                      • 320

                      #11
                      crizz napisał(a)
                      Rozumiem, że trzeba wlać do tego zacier i metodą dekantacji przetransportować brzeczkę do kotła warzelnego. Czy nacięcia na rurce są wystarczające, aby uzyskać czystą brzeczkę przednią? Czy może trzeba ją dodatkowo przepuścić przez sito/tkaninę?

                      Witam,
                      Dekantacja to zlanie cieczy znad osadu po opadnięciu cząstek stałych. W tej metodzie stosuje się zasadę lewara - zassać jak przy spuszczaniu wina z balonu (mniam) lub benzyny z baku (fuj!). Przed zassaniem zaczekać by młóto opadło na dno i nieco się "ubiło" tworząc warstwę filtracyjną. Dokładnie ilustrują to fotki na mojej niezdarnej stronce internetowej.
                      Brzeczka jest idealnie klarowna, grubość nacięć około 0,5-1mm jest optymalna. Warstwę filtracyjną stanowi młóto.
                      Pozdrawiam.
                      KETTLER brewery
                      www.lukuj.republika.pl

                      Comment

                      • Archer
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2003.09
                        • 217

                        #12
                        Lukuj, sprawdź skrzynkę PW i odezwij się.

                        Comment

                        • Rolek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.08
                          • 1038

                          #13
                          Odp: Filtrowanie / kadź filtracyjna

                          W zasadzie trudno coś jeszcze dodać od siebie do tych wypowiedzi.
                          Mógłbym jedynie napisać, że w myśl prawa Murphy'ego, iż każde naczynie szykowane na miarę w rezultacie okaże się za małe
                          W moim przypadku okazało się, że szykowane przeze mnie przez dwa dni wiadro filtracyjne (ach te miliony dziurek...) okazało się za małe. Chwila nieuwagi i brzeczka zaczęła się przelewać spomiędzy wiader.
                          Wszystko skończyło się jednak dobrze, ale na drugi raz mam nauczkę, żeby wszystkiego na raz nie ładować do wiadra.
                          Ale to tylko taka organizacyjna uwaga

                          Comment

                          • Wesoly
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2003.10
                            • 371

                            #14
                            Witam!

                            Wykonałem dwie kadzie filtracyjne. Pierwsza - moja - wykonana z dwoch pojemników fermentacyjnch 20l. W dolnym wiadrze umieściłem zawór do regulacji przepływu. Na zawór przy filtracji zakłądam wąż, który jest zanurzony, aby brzeczka miała minimalny kontakt z powietrezm. W wiadrze wewnetrzynym wykonane sa otwory lutownicą, drutem fi=1,5mm co 7mm. Kadź spisuje się bardzo dobrze. Przed wlaniem zacieru na dno wlewam wody (80*C), tak aby dno wewnętrznego wiadra było lekko zanurzone.
                            Druga kadź - wykonana dla kolegi - wykonana został tą samą metodą, tylko z pojemnika 33l.

                            A oto foto powyższej kadzi (20l). Niebawem postarm się pokazać całe urządzenie w pracy.


                            Pozdr, Wesoły
                            Last edited by Wesoly; 2003-12-05, 13:47.
                            Pozdrawiam, Wesoły

                            Comment

                            • CarlBerg
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2003.09
                              • 968

                              #15
                              Może przydadzą się fotki mojej kadzi filtracyjnej, czyli tej "drugiej" wykonanej przez "Wesołego" - za co jeszcze raz dziękuję.

                              Dwa wiadra - czyli znane wszystkim fermentory 33 litry każdy, jeden z wypalonymi dziurkami, drugi z kranikiem i wężem do spuszczania brzeczki.

                              Tak wygląda kadź filtracyjna w środku

                              Dodatkowo posiadam specjalne plastikowe sito zakupione w Braupartnerze, które idealnie pasuje do kadzi filtracyjnej. Nadaje się świetnie do filtrowania brzeczki po chmieleniu i odcedzania np. owocowych dodatków.

                              Sprzęt duży, solidny i wytrzymały.
                              Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                              Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X