Czwarty temat, tym razem dot. filtracji, zaostał przygotowany przez Crizza i jest gotowy do przedyskutowania. Bardzo proszę w ciągu nadchodzących kilku dni o zamieszczanie W TYM TEMACIE swoich komentarzy dot. poniższego tekstu. Zostaną one wzięte pod uwagę podczas przygotowania ostateczniej wersji opracowania, które trafi do działu BA.
--------------------------
Wyposażenie > Sprzęt > Filtrowanie / kadź filtracyjna
--------------------------
Przy warzeniu ze słodu kadź filtracyjna to sprzęt niezbędny – służy ona do przefiltrowania zacieru. Jest to najczęściej zestaw 2 pojemników, włożonych jeden w drugi; wewnętrzny pojemnik powinien mieć oczywiście ażurowe dno, aby przefiltrowana brzeczka mogła spłynąć do zewnętrznego pojemnika.
Najłatwiej wykonać taką kadź z dowolnego dużego pojemnika i plastikowego kosza o drobnych otworach. Wykonanie takiej kadzi ogranicza się do... włożenia kosza do pojemnika.
Nieco więcej wysiłku wymaga wykonanie kadzi filtracyjnej z plastikowych wiader. W dnie wewnętrznego wiadra należy wykonać otworki o średnicy 1 – 2.5 mm, rozmieszczone w odległości ok. 5 mm jeden od drugiego. Otworki można wykonać przy użyciu:
- wiertarki – należy pamiętać, aby wiercić od wewnątrz wiadra. Wychodzące na zewnątrz wiertło pozostawia na obrzeżach otworu ostre, sterczące skrawki plastiku, a ich obecność wewnątrz kadzi utrudniałaby jej czyszczenie.
- lutownicy – po zamontowaniu na niej ostrego grotu o odpowiedniej średnicy; dobrze wykonywać tę operację w przewiewnym miejscu, aby uniknąć wdychania szkodliwego dymu wydzielanego przez topiący się plastik.
W ściance przy dnie drugiego pojemnika dobrze jest wykonać otwór, który umożliwi przepływ przefiltrowanej brzeczki do kotła warzelnego. Dla pełnej kontroli przepływu można na tym otworze zamontować zawór.
Kadź powinna mieć pojemność równą lub większą od pojemności kotła zaciernego – aby móc przeprowadzić filtrację jednorazowo.
Kadź filtracyjna nadaje się również do przefiltrowania brzeczki z chmielu po gotowaniu. Do tego celu wystarczy także w zupełności sito o drobnych otworach albo durszlak wyścielony czystą tetrową pieluchą. Można również transportować brzeczkę do fermentora przy użyciu gumowego węża, na którego końcu (tym zanurzonym w brzeczce) mocuje się drucik do szorowania garnków. Drucik przepuszcza zasysaną do węża brzeczkę i skutecznie zatrzymuje chmiel.
--------------------------
Opracowano m.in. na podstawie prowadzonych dyskusji na Forum Browar.biz z udziałem takich Forumowiczów jak:
Krzysiu, Piwowar, pawcio1, mapajak, naczelnik, Kapselek
--------------------------
--------------------------
Wyposażenie > Sprzęt > Filtrowanie / kadź filtracyjna
--------------------------
Przy warzeniu ze słodu kadź filtracyjna to sprzęt niezbędny – służy ona do przefiltrowania zacieru. Jest to najczęściej zestaw 2 pojemników, włożonych jeden w drugi; wewnętrzny pojemnik powinien mieć oczywiście ażurowe dno, aby przefiltrowana brzeczka mogła spłynąć do zewnętrznego pojemnika.
Najłatwiej wykonać taką kadź z dowolnego dużego pojemnika i plastikowego kosza o drobnych otworach. Wykonanie takiej kadzi ogranicza się do... włożenia kosza do pojemnika.
Nieco więcej wysiłku wymaga wykonanie kadzi filtracyjnej z plastikowych wiader. W dnie wewnętrznego wiadra należy wykonać otworki o średnicy 1 – 2.5 mm, rozmieszczone w odległości ok. 5 mm jeden od drugiego. Otworki można wykonać przy użyciu:
- wiertarki – należy pamiętać, aby wiercić od wewnątrz wiadra. Wychodzące na zewnątrz wiertło pozostawia na obrzeżach otworu ostre, sterczące skrawki plastiku, a ich obecność wewnątrz kadzi utrudniałaby jej czyszczenie.
- lutownicy – po zamontowaniu na niej ostrego grotu o odpowiedniej średnicy; dobrze wykonywać tę operację w przewiewnym miejscu, aby uniknąć wdychania szkodliwego dymu wydzielanego przez topiący się plastik.
W ściance przy dnie drugiego pojemnika dobrze jest wykonać otwór, który umożliwi przepływ przefiltrowanej brzeczki do kotła warzelnego. Dla pełnej kontroli przepływu można na tym otworze zamontować zawór.
Kadź powinna mieć pojemność równą lub większą od pojemności kotła zaciernego – aby móc przeprowadzić filtrację jednorazowo.
Kadź filtracyjna nadaje się również do przefiltrowania brzeczki z chmielu po gotowaniu. Do tego celu wystarczy także w zupełności sito o drobnych otworach albo durszlak wyścielony czystą tetrową pieluchą. Można również transportować brzeczkę do fermentora przy użyciu gumowego węża, na którego końcu (tym zanurzonym w brzeczce) mocuje się drucik do szorowania garnków. Drucik przepuszcza zasysaną do węża brzeczkę i skutecznie zatrzymuje chmiel.
--------------------------
Opracowano m.in. na podstawie prowadzonych dyskusji na Forum Browar.biz z udziałem takich Forumowiczów jak:
Krzysiu, Piwowar, pawcio1, mapajak, naczelnik, Kapselek
--------------------------
Comment