Odpowiadając na pytanie: po co chłodzić do temperatury poniżej temperatury wody wodociągowej? Otóż przy produkcji piw dolnej fermentacji lepsze piwa uzyskuje się prowadząc fermentację w niższych temperaturach co umozliwia uzyskanie piwa z mniejszą zawartością ubocznych produktów fermentacji, które wpływają na "kondycję" po wypiciu kilku kufelków piwa. Wyższe alkohole powodują potęgowanie działania alkoholu etylowego, a później ból głowy po kilku kufelkach i to małych... Poza tym rozpoczynając fermentację w nizszej temperaturze trwa ona znacznie dłużej i pozwala zostawic trochę ekstraktu przed napełnieniem butelek co wpłynie na zwiększenie nasycenia dwutlenkiem wegla. Ważną sprawą jest żeby mieć dobre drożdże. Bez tego ani rusz.
Myślę, mozliwe jest uzyskanie temperatury brzeczki wynoszacej około 10-15 *C.
Myślę, mozliwe jest uzyskanie temperatury brzeczki wynoszacej około 10-15 *C.
Comment