Chłodzenie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wielki_B
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.02
    • 1968

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krzyspx
    gdzie można kupić taką rurkę ? i za ile
    Jak już będziesz kupował, to pomyśl o tym, że skoro już, to warto kupić nie 4, a 10 metrów takiej rurki.
    Uzyskasz znacznie lepszą wydajność chłodzenia przy takim samym zużyciu wody
    (a właściwie: skoro lepsza wydajność, to i mniejsze zużycie zimnej wody).
    Jest to o tyle istotne, że o ile schłodzenie ze 100 do 50 stopni C. nie stanowi większego kłopotu, o tyle zjechanie z 50 do 25 st. C może - w przypadku tak krótkiej wężownicy - trochę długo potrwać.

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      Moja chłodniczka jest jeszcze dziewicą jak będzie mało wydajna to zostanie właśnie przdłużona o kolejne 4,3 metra.
      Tak nawiasem mówiąc w książce "Browarnictwo i przemysł fermentacyjny" wyczytałem iż filtrują przemysłowo na ciepło bo brzeczka rzadsza i szybciej idzie filtracja,
      w nowoczesnych browarach do 12 warek na dobę. Dają czadu.

      Comment

      • Krzysztof
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.04
        • 1689

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
        Moja chłodniczka jest jeszcze dziewicą jak będzie mało wydajna to zostanie właśnie przdłużona o kolejne 4,3 metra.
        Tak nawiasem mówiąc w książce "Browarnictwo i przemysł fermentacyjny" wyczytałem iż filtrują przemysłowo na ciepło bo brzeczka rzadsza i szybciej idzie filtracja,
        w nowoczesnych browarach do 12 warek na dobę. Dają czadu.
        Czy była to na 100 % książka o takim tytule?
        Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
        www.twojmalybrowar.pl

        Comment

        • Wielki_B
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.02
          • 1968

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
          Moja chłodniczka jest jeszcze dziewicą jak będzie mało wydajna to zostanie właśnie przdłużona o kolejne 4,3 metra.
          Tak nawiasem mówiąc w książce "Browarnictwo i przemysł fermentacyjny" wyczytałem iż filtrują przemysłowo na ciepło bo brzeczka rzadsza i szybciej idzie filtracja,
          w nowoczesnych browarach do 12 warek na dobę. Dają czadu.
          W nawiązaniu do Twojej "dziewicy": czyżbyś chciał ją pozbawić tego atrybutu, wkładając ją do gorącego zacieru jeszcze przed filtracją? - Nie rób tego!

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof
            Czy była to na 100 % książka o takim tytule?
            Nieważne, i tak nie zrozumiał, co w niej piszą. Chodzi chyba o Lewisa i Younga; oni podają taką liczbę warek na dobę (zresztą przy wyliczeniu zupełnie czego innego).

            Comment

            • Krzysztof
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.04
              • 1689

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
              Nieważne, i tak nie zrozumiał, co w niej piszą. Chodzi chyba o Lewisa i Younga; oni podają taką liczbę warek na dobę (zresztą przy wyliczeniu zupełnie czego innego).
              Właśnie miałem wrażenie, że informacje mają .... "wygląd" poplątanych....
              Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
              www.twojmalybrowar.pl

              Comment

              • mark33
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.04
                • 3283

                "Browarnictwo "Przemysł Fermentacyjny Tadeusza Pazery i Tadeusza Rzemieniuka strona 140
                W akapicie

                Błędy w technice filtracji: Zbyt niska temperatura zacieru ( poniżej 76 stopni C) powoduje miedzy innymi wydłużenie filtracji ( wzrost lepkości brzeczki )

                Co do wydajności strona 139 tabela liczba warek na dobę kadzie filtracyjne: klasyczna 4-6 nowoczesna 8-18 Prasy filtracyjne : Klasyczna 10 nowoczesna 12


                Jak mało zamieszczę skan tej strony o ile pozwoli na to wielkość i rozmiar obrazka.

                Comment

                • Krzysztof
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.04
                  • 1689

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                  "Browarnictwo "Przemysł Fermentacyjny Tadeusza Pazery i Tadeusza Rzemieniuka strona 140
                  W akapicie

                  Błędy w technice filtracji: Zbyt niska temperatura zacieru ( poniżej 76 stopni C) powoduje miedzy innymi wydłużenie filtracji ( wzrost lepkości brzeczki )

                  Co do wydajności strona 139 tabela liczba warek na dobę kadzie filtracyjne: klasyczna 4-6 nowoczesna 8-18 Prasy filtracyjne : Klasyczna 10 nowoczesna 12


                  Jak mało zamieszczę skan tej strony o ile pozwoli na to wielkość i rozmiar obrazka.
                  Ameryki to szanowny Kolega nie odkrył.
                  Książka jest podręcznikiem dla szkół średnich. Dobrze że choć tytuł się tym razem zgadza.
                  Jednakże uważam że powołując się na konkretny akapit należy go zacytować bez samowolnych skrótów, gdyż bez znajomości rzeczy przez skracającego sens zostaje wypaczony.
                  cytat który szanowny Kolega przytoczył w oryginale brzmi tak:
                  "Błedy w technice filtracji:
                  - zbyt niska temperatura zacieru (poniżej 76 stopni C) spowodowana słabym nagrzaniem filtra, wydłużeniem filtracji i niska temperaturą wody do wysładzania (wzrost lepkosci brzeczki); zbyt wysoka temperatura (powyżej 78 stopni C) może spowodować skleikowane i rozpuszczenie resztek skrobi, która przejdzie do piwa..." Dalej następują dalsze akapity z przyczynami.

                  Zdanie nie jest najszczęśliwiej skonstruowane, gdyż nie pokazuje wszystkich przyczyn tego stanu rzeczy.
                  Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                  www.twojmalybrowar.pl

                  Comment

                  • mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

                    Rzeczony skan.
                    Attached Files

                    Comment

                    • mark33
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.04
                      • 3283

                      Może i źle coś zrozumiałem ale wg mnie browar filtruje na gorąco jeśli się mylę proszę mnie pouczyć jak jest w rzeczywistości . A tak nawiasem mówiąc przydało by sie zwiedzić jakis browar z dobrym przewodnikiem co by opowiedział co i jak.

                      Comment

                      • Krzysztof
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.04
                        • 1689

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                        Może i źle coś zrozumiałem ale wg mnie browar filtruje na gorąco jeśli się mylę proszę mnie pouczyć jak jest w rzeczywistości . A tak nawiasem mówiąc przydało by sie zwiedzić jakis browar z dobrym przewodnikiem co by opowiedział co i jak.
                        Nie wiem czy wiesz ale odchodzimy od tematu: "chłodzenie".
                        Czytaj dokładnie tę książkę - jest jeszcze druga strona odnosząca się do blędów w filtracji zacieru.
                        Browar możesz sobie zobaczyć w Żywcu w towarzystwie przewodnika. Zeby zrozumieć filtrację trzeba sobię kilka rzeczy wyobrazić lub zajrzeć do kadzi filtracyjnej....
                        Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                        www.twojmalybrowar.pl

                        Comment

                        • krzyspx
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2005.04
                          • 62

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                          Kupiłem w hurtowni metali kolorowych w moim rodzinnym mieście dałem całe 15 zł za 4,3 metra rureczki . Kształtowanie, lutowanie we własnym zakrasie. Doprowadzenie wody jak na zdjęciu pod prysznic rurką ze starej baterii wraz z nakrętką.
                          Odpowiedz cytując.
                          dzięki mark

                          a propos krzysztofów - mam nadzieję że jak dojdę do seniora to nie będę starym upierdliwym marudą choć jak widzę to dość zaraźliwe jest
                          krzycho

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                            Może i źle coś zrozumiałem ale wg mnie browar filtruje na gorąco jeśli się mylę proszę mnie pouczyć jak jest w rzeczywistości . A tak nawiasem mówiąc przydało by sie zwiedzić jakis browar z dobrym przewodnikiem co by opowiedział co i jak.
                            I zobaczysz co najwyżej wielgaśne ustrojstwo z mnóstwem rur, bo dzisiaj brzeczkę filtruje się pod cisnieniem na filtrach płytowych. Samego przepływu nie widać. Klasyczna filtracja polega na czym innym - brzeczka filtruje się przez młóto, Żywiec na pewno tego nie robi. Poza tym słód dzisiaj mieli się na mąkę, żeby zwiększyć wydajność. W domu czegoś takiego nie odfiltrujesz.

                            Comment

                            • Krzysztof
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2001.04
                              • 1689

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                              Może i źle coś zrozumiałem ale wg mnie browar filtruje na gorąco jeśli się mylę proszę mnie pouczyć jak jest w rzeczywistości . A tak nawiasem mówiąc przydało by sie zwiedzić jakis browar z dobrym przewodnikiem co by opowiedział co i jak.

                              Co do sposobów filtracji zacieru to najczęściej prowadzi się ją w Polsce w kadziach filtracyjnych przez zsedymentowaną warstwę słodzin. Jedynie w Browarze w Elblągu jest filtr zacierny, w którym filtruje się zaciery sporządzone z drobniej zmielonego słodu niż ma to miejsce w przypadku kadzi filtracyjnych.
                              Co do zajrzenia do środka to w Polsce takiej szansy nie ma. Widziałem zdjęcia z nazwijmy to przeglądem warstw filtracyjnych. Dla mnie to fantastyczny widok....
                              Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                              www.twojmalybrowar.pl

                              Comment

                              • atola
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.08
                                • 2

                                rysunek chlodnicy hybrydowej

                                Witam wszystkich
                                To moja pierwsza wizyta w tym miejscu, a mimo to pozwole sobie na drobna uwage.
                                W artykule o chlodzeniu, w rysunku chlodnicy hybrydowj (opisanym jako rys nr 3) jest blednie podany kierunek przeplywu cieczy chlodzacej (czyli wody). Powinno byc na odwrot, czyli wlot zimnej wody powinien byc z tej strony chlodnicy gdzie jest wylot chlodzonej cieczy.
                                Pozdrawiam
                                Atola

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X