Piąty temat, tym razem dot. chłodzenia, został przygotowany oczywiście przez naszego Crizza i jest już gotowy do przedyskutowania. Bardzo proszę w ciągu nadchodzących kilku dni o zamieszczanie W TYM TEMACIE swoich komentarzy dot. poniższego tekstu. Zostaną one wzięte pod uwagę podczas przygotowania ostateczniej wersji opracowania które trafi do działu BA.
--------------------------
Wyposażenie > Sprzęt > Chłodzenie > Sprzęt chłodzący
--------------------------
Przed zadaniem brzeczki drożdżami konieczne jest schłodzenie jej do temperatury ok. 30 stopni Celsjusza. Należy zrobić to możliwie szybko, aby unikać ryzyka zainfekowania brzeczki. Istnieje również inne ryzyko: w gorącej brzeczce tworzy się siarczek dimetylu, odpowiedzialny za niepożądany w piwie bukiet gotowanych warzyw.
Brzeczka chłodzi przede wszystkim dzięki rozcieńczeniu jej wodą do pożądanego stężenia. Nie jest to jednak wystarczające. Najpopularniejszym sposobem jest wystawienie kotła (fermentora) z brzeczką na działanie niskiej temperatury, np.:
Aby szybko chłodzić brzeczkę bez ryzyka zakażenia, polecane jest używanie chłodnicy zanurzeniowej. Taką chłodnicę można skonstruować samemu. Potrzebne będzie:
Rurkę należy nawinąć na garnek lub inny walec (o średnicy mniejszej niż średnica kotła/fermentora o ok. 20 cm), tworząc helisę (spiralę) o gęstych zwojach. Jeżeli w trakcie nawijania rurka będzie się spłaszczać uniemożliwiając późniejszy przepływ wody lub wręcz łamać, należy wypełnić ją piaskiem. W dolnej i górnej części helisy trzeba pozostawić tyle prostej rurki, aby móc wyprowadzić oba końce poza fermentor. Do końców rurki należy szczelnie zamocować 2 kawałki gumowego węża. Jeden wąż dodatkowo należy zaopatrzyć z nasadkę umożliwiającą przyłączenie go do kranu.
Zasada działania chłodnicy jest prosta: zimna woda z kranu obiega helisę zanurzoną w gorącej brzeczce i wydostaje się gorąca jej drugim końcem. Strumień wody nie powinien być zbyt silny, aby brzeczką "zdążyła" oddać ciepło zimnej wodzie. Wypływającą z chłodnicy ciepłą wodę można użyć do mycia kotła warzelnego i akcesoriów. Po użyciu wystarczy chłodnicę opłukać chłodnicę; jej dezynfekcja przed użyciem nie jest niezbędna – wystarczy pogotować ją przez kilkanaście minut w brzeczce.
--------------------------
Opracowano m.in. na podstawie prowadzonych dyskusji na Forum Browar.biz z udziałem takich Forumowiczów jak:
Piwowar, Czes, oryks, Rolek
--------------------------
--------------------------
Wyposażenie > Sprzęt > Chłodzenie > Sprzęt chłodzący
--------------------------
Przed zadaniem brzeczki drożdżami konieczne jest schłodzenie jej do temperatury ok. 30 stopni Celsjusza. Należy zrobić to możliwie szybko, aby unikać ryzyka zainfekowania brzeczki. Istnieje również inne ryzyko: w gorącej brzeczce tworzy się siarczek dimetylu, odpowiedzialny za niepożądany w piwie bukiet gotowanych warzyw.
Brzeczka chłodzi przede wszystkim dzięki rozcieńczeniu jej wodą do pożądanego stężenia. Nie jest to jednak wystarczające. Najpopularniejszym sposobem jest wystawienie kotła (fermentora) z brzeczką na działanie niskiej temperatury, np.:
- do wanny wypełnionej zimną wodą; dobrze jest zapewnić obieg wody w wannie tak, aby woda ogrzewana przez brzeczkę była wymieniana przez prąd zimnej wody,
- na dwór – oczywiście tylko wtedy, gdy temperatura na zewnątrz jest niższa niż temperatura bieżącej wody; należy przy tym pamiętać, że brzeczka szybciej stygnie parując, jednak odkrycie pojemnika na dworze naraża ją na zanieczyszczenie i możliwe zakażenie.
Aby szybko chłodzić brzeczkę bez ryzyka zakażenia, polecane jest używanie chłodnicy zanurzeniowej. Taką chłodnicę można skonstruować samemu. Potrzebne będzie:
- kilka metrów miedzianej rurki Ø10 - Ø12 o cienkich ściankach – długość jest zależna od wielkości kotła/fermentora, w którym będzie chłodzona brzeczka (6 - 10 m),
- kilka metrów węża gumowego o średnicy zbliżonej do średnicy rurki (2 - 3 m),
- 2 złączki (np. metalowe opaski zaciskowe) – do połączenia rurki i węża
- 1 nasadkę na kran z przyłączeniem do węża (np. tzw. szybkozłączka do węża ogrodniczego z gumowym kołnierzem i metalową opaską zaciskową)
Rurkę należy nawinąć na garnek lub inny walec (o średnicy mniejszej niż średnica kotła/fermentora o ok. 20 cm), tworząc helisę (spiralę) o gęstych zwojach. Jeżeli w trakcie nawijania rurka będzie się spłaszczać uniemożliwiając późniejszy przepływ wody lub wręcz łamać, należy wypełnić ją piaskiem. W dolnej i górnej części helisy trzeba pozostawić tyle prostej rurki, aby móc wyprowadzić oba końce poza fermentor. Do końców rurki należy szczelnie zamocować 2 kawałki gumowego węża. Jeden wąż dodatkowo należy zaopatrzyć z nasadkę umożliwiającą przyłączenie go do kranu.
Zasada działania chłodnicy jest prosta: zimna woda z kranu obiega helisę zanurzoną w gorącej brzeczce i wydostaje się gorąca jej drugim końcem. Strumień wody nie powinien być zbyt silny, aby brzeczką "zdążyła" oddać ciepło zimnej wodzie. Wypływającą z chłodnicy ciepłą wodę można użyć do mycia kotła warzelnego i akcesoriów. Po użyciu wystarczy chłodnicę opłukać chłodnicę; jej dezynfekcja przed użyciem nie jest niezbędna – wystarczy pogotować ją przez kilkanaście minut w brzeczce.
--------------------------
Opracowano m.in. na podstawie prowadzonych dyskusji na Forum Browar.biz z udziałem takich Forumowiczów jak:
Piwowar, Czes, oryks, Rolek
--------------------------
Comment