Chłodzenie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Ka_Dar
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.03
    • 248

    #91
    Nie tak dawno były czasy, kiedy latem chodziły po osiedlach "specjalne" komisje sprawdzające czy przydomowe ogródki nie są podlewane wodą wodociągową.
    W teraźniejszości - są miasta w Polsce, w których są zakładane osobne liczniki, mierzące wodę do podlewania ogródków. Za tą wodę płaci się mniej.
    Uważacie, że marchewkę w ogródku można podlewać wodą wodociągową a domowej brzeczki nie można chłodzić taką wodą??? Gzie tu logika?
    Nie przeginacie aby czasami troszeczkę z tym oszczędzaniem wody w kuchni piwowarskiej?

    Comment

    • Ka_Dar
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2003.03
      • 248

      #92
      Browary przemysłowe posługują się wskaźnikiem:
      "zużycie wody na wyprodukowanie 1 hl piwa".
      W klasycznych browarach ten wskaźnik najczęściej grubo przekracza 10 a nawet 15. W nowoczesnych browarach ten wskaźnik wynosi ok. 5 czasami mniej.

      Jeżeli piwowar domowy zużywa ok. 80 czy nawet 100 litrów wody na uwarzenie 20 litrowej warki, to osiąga wskaźnik ok. 4-5.
      Warzenie piwa w browarze domowym jest najbardziej ekologiczne i ekonomiczne pod względem zużycia zasobów wody pitnej.

      Pijąc piwo przemysłowe unicestwiamy zasoby wody pitnej a pijąc piwo domowe wspieramy rozwój świadomości ekologicznej.

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #93
        I to jest zasadniczo słuszna koncepcja

        Comment

        • oryks
          Porucznik Browarny Tester
          • 2002.01
          • 297

          #94
          Ka_Dar napisał(a)
          ...Jeżeli piwowar domowy zużywa ok. 80 czy nawet 100 litrów wody na uwarzenie 20 litrowej warki, to osiąga wskaźnik ok. 4-5.
          Warzenie piwa w browarze domowym jest najbardziej ekologiczne i ekonomiczne pod względem zużycia zasobów wody pitnej.
          ...
          Z przemysłem wielkoskalowym nie ma co się porównywać bo takowy z gruntu ma gdzieś srodowisko.
          Chodzi o to, że piwowar domowy może zużywac JESZCZE MNIEJ WODY ! Bez pogorszenia jakości swoich wyrobów. O ile tylko będzie chciał się postarać bo jak nie to zawsze znajdzie takich co marnują jej więcej i poczuje sie lepiej.

          Comment

          • Makaron
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.08
            • 2107

            #95
            oryks napisał(a)
            Z przemysłem wielkoskalowym nie ma co się porównywać bo takowy z gruntu ma gdzieś srodowisko.
            Co do browarów przemysłowych to ,iż środowiskiem się nie przejmują to się zgodze,ale duże zużycie wody równa się wysokie koszty!
            "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

            Comment

            • jester_
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2003.10
              • 88

              #96
              oryks napisał(a)
              Z przemysłem wielkoskalowym nie ma co się porównywać bo takowy z gruntu ma gdzieś srodowisko. (...)
              No właśnie. A zwiększenie zużycia wody przez jeden duży browar o 1% to pewnie więcej niż cała woda zużywana przez domowych browarników w Polsce...

              Więc w trosce o środowisko może lepiej zacząć lobbować na rzecz uregulowań prawnych wymuszających na browarach ograniczenie zużycia wody? Ja proponuję wprowadzić kary dla dużych browarów za przekroczenie określonego limitu zużycia wody, a wpływy z kar przeznaczyć na rzecz Fundacji Rozwoju Browarnictwa Amatorskiego . Kary mogłyby być wpłacane jako deputat (mam oczywiście na myśli surowce, nie produkty ).

              Comment

              • lukuj
                Porucznik Browarny Tester
                • 2003.07
                • 320

                #97
                slado napisał(a)
                U mnie docelowo powstanie chyba coś takiego:


                Odnośnie pomysłu Slado przypomniałem sobie o chłodzeniu powietrzem.

                zerknijcie pod "chłodzenie wodne" np C-1Cu (Chłodnica)- gotowe układy być może ktoś się skusi...choć kaska nie mała
                Pozdrawiam,
                KETTLER brewery
                www.lukuj.republika.pl

                Comment

                • slado
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2003.07
                  • 1072

                  #98
                  Ciekawe choć niezbyt tanie.
                  Powstrzymuję się nad realizacją jak na razie. Chcę wykonać całość w sposób umożliwiający wyczyszczenie "wyciorem" rurek przepływowych. Tak więc kolanka pomiędzy rurkami chłodnicy będą z wężyka giętkiego i wymieniane co kilka warek. Pompka ssąca, na wylocie i z mniejszą wydajnością niż w ich ofercie.
                  Tak pozatym to chyba skubańcy czytają w moich myślach
                  Ostatnia zmiana dokonana przez slado; 2004-06-23, 19:22.

                  Comment

                  • lukuj
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2003.07
                    • 320

                    #99
                    Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Chłodzenie

                    lukuj napisał(a)
                    Witam,
                    Słuszna uwaga. Zaobserwowałam że wymiana ciepła odbywa się dosyć szybko do około 65°C. Potem zaczyna się dłużyć. Pompkę można zanurzyć dopiero wtedy.
                    (I tak nic nie powstrzyma mnie przed próbą włożeniem pompki do prawie wrzącej brzeczki po gotowaniu hihi)
                    Dam znać co z tego wyjdzie a chętnych nawet obdaruję flaszeczką "Melted plastic pump stout"
                    Pozdrawiam,

                    ... no i wypróbowałam pompkę akwaryjną - posmaków plastiku brak, eksperymentu nie powtórzę bo wirnik pompki niszczy "gluty" osadu gorącego. Teraz mam bardzo wolne mieszadło zapewniające odpowiednią cyrkulację brzeczki.
                    KETTLER brewery
                    www.lukuj.republika.pl

                    Comment

                    • CarlBerg
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2003.09
                      • 968

                      Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Chłodzenie

                      lukuj napisał(a)
                      (...) a chętnych nawet obdaruję flaszeczką "Melted plastic pump stout"
                      Jestem chętny
                      Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                      Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                      Comment

                      • Krzysztof
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.04
                        • 1689

                        woda w browarach

                        I tu się nie zgodzę. Zwiększenie skali urządzeń powoduje zwiększa zapotrzebowania wody na cykl mycia ale kiedy się to przeliczy hl produkcji to uzyskuje sie znaczące oszczędności. W małych klasycznych browarach zapotrzebowanie wody do mycia jest dużo większe. Nalezy także pamiętać że kazdy hl zużytej wody powyżej ilości hl wyprodukowanego piwa powiększonej o kilka procent "na odparowanie" to są ścieki. A w ściekach jest także zużyta chemia myjąca i dezynfekująca. W duzych browarach gdzie używa się stacji mycia zużywa się mniej chemii.
                        Sami popatrzcie ile używacie środków myjących, do w sumie prostej aparatury. Wiele tych środków trafia do kanalizacji po jednokrotnym użyciu....
                        Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                        www.twojmalybrowar.pl

                        Comment

                        • Borysko
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.02
                          • 1144

                          Odp: woda w browarach

                          Krzysztof napisał(a)
                          I tu się nie zgodzę. Zwiększenie skali urządzeń powoduje zwiększa zapotrzebowania wody na cykl mycia ale kiedy się to przeliczy hl produkcji to uzyskuje sie znaczące oszczędności. W małych klasycznych browarach zapotrzebowanie wody do mycia jest dużo większe. Nalezy także pamiętać że kazdy hl zużytej wody powyżej ilości hl wyprodukowanego piwa powiększonej o kilka procent "na odparowanie" to są ścieki. A w ściekach jest także zużyta chemia myjąca i dezynfekująca. W duzych browarach gdzie używa się stacji mycia zużywa się mniej chemii.
                          Sami popatrzcie ile używacie środków myjących, do w sumie prostej aparatury. Wiele tych środków trafia do kanalizacji po jednokrotnym użyciu....
                          Taaa, tylko jak się to ma do tematu?

                          Comment

                          • mark33
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.04
                            • 3283

                            Oszczędnia chodnica z rureczki fi4 zewnętrznej fi2 wewnętrznej , woda śmiga jak
                            marzenie a zużycie niewielkie.
                            Attached Files

                            Comment

                            • krzyspx
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2005.04
                              • 62

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                              Oszczędnia chodnica z rureczki fi4 zewnętrznej fi2 wewnętrznej , woda śmiga jak
                              marzenie a zużycie niewielkie.
                              gdzie można kupić taką rurkę ? i za ile

                              Comment

                              • mark33
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.04
                                • 3283

                                Kupiłem w hurtowni metali kolorowych w moim rodzinnym mieście dałem całe 15 zł za 4,3 metra rureczki . Kształtowanie, lutowanie we własnym zakrasie. Doprowadzenie wody jak na zdjęciu pod prysznic rurką ze starej baterii wraz z nakrętką.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X