6. temat z kolei, tym razem dot. fermentorów, został przygotowany oczywiście przez naszego Crizza i jest już gotowy do przedyskutowania. Bardzo proszę w ciągu nadchodzących kilku dni o zamieszczanie W TYM TEMACIE swoich komentarzy dot. poniższego tekstu. Zostaną one wzięte pod uwagę podczas przygotowania ostateczniej wersji opracowania które trafi do działu BA.
--------------------------
Wyposażenie > Sprzęt > Fermentacja > Fermentory
--------------------------
Fermentory to zamknięte zbiorniki, w których prowadzona jest fermentacja główna brzeczki. W browarnictwie amatorskim zastosować do tego celu można praktycznie każdy pojemnik, który ma spożywcze przeznaczenie, a najczęściej jest to szklana butla (balon), garnek emaliowany lub stalowy albo plastikowe wiadro. Pojemność fermentora powinna być większa niż objętości planowanych warek o ok. 1/3 – fermentacja główna (zwana także burzliwą) ma często gwałtowny przebieg, czego efektem jest wytworzenie się dużej ilości piany. Fermentor do fermentacji głównej nie wymaga szczelnego zamknięcia. Przy stosowaniu plastikowego fermentora należy upewnić się, czy wykonany on jest z tworzywa nadającego się do kontaktów z żywnością. Przy czyszczeniu takiego fermentora trzeba uważać, aby nie zadrapać wewnętrznych ścianek – takie miejsca mogą stać się siedliskiem bakterii zakażających brzeczkę.
--------------------------
Opracowano m.in. na podstawie prowadzonych dyskusji na Forum Browar.biz z udziałem takich Forumowiczów jak:
NoLeafClover, Piwowar, Czes, pawcio1
--------------------------
--------------------------
Wyposażenie > Sprzęt > Fermentacja > Fermentory
--------------------------
Fermentory to zamknięte zbiorniki, w których prowadzona jest fermentacja główna brzeczki. W browarnictwie amatorskim zastosować do tego celu można praktycznie każdy pojemnik, który ma spożywcze przeznaczenie, a najczęściej jest to szklana butla (balon), garnek emaliowany lub stalowy albo plastikowe wiadro. Pojemność fermentora powinna być większa niż objętości planowanych warek o ok. 1/3 – fermentacja główna (zwana także burzliwą) ma często gwałtowny przebieg, czego efektem jest wytworzenie się dużej ilości piany. Fermentor do fermentacji głównej nie wymaga szczelnego zamknięcia. Przy stosowaniu plastikowego fermentora należy upewnić się, czy wykonany on jest z tworzywa nadającego się do kontaktów z żywnością. Przy czyszczeniu takiego fermentora trzeba uważać, aby nie zadrapać wewnętrznych ścianek – takie miejsca mogą stać się siedliskiem bakterii zakażających brzeczkę.
--------------------------
Opracowano m.in. na podstawie prowadzonych dyskusji na Forum Browar.biz z udziałem takich Forumowiczów jak:
NoLeafClover, Piwowar, Czes, pawcio1
--------------------------
Comment