Ze względu na objętość - 7. temat dot. "zbiorników leżakowych" zamieszczam w tym samym czasie co temat o fermentorach.
Przygotowany przez Crizza temat jest gotowy do przedyskutowania - bardzo proszę w ciągu nadchodzących kilku dni o zamieszczanie W TYM TEMACIE swoich komentarzy dot. poniższego tekstu. Zostaną one wzięte pod uwagę podczas przygotowania ostateczniej wersji opracowania które trafi do działu BA.
--------------------------
Wyposażenie > Sprzęt > Fermentacja > Zbiorniki leżakowe
--------------------------
Zbiorniki leżakowe używane są w browarnictwie amatorskim do tzw. cichej fermentacji, następującej po fermentacji burzliwej. Najlepiej nadają się do tego szklane balony z rurką wodną, które stosuje się do wyrobu wina. Można również zastosować plastikowe pojemniki (jak do fermentacji głównej, jednak ich szczelność pozostawia wiele do życzenia) albo kegi czy beczki (metalowe – stalowe lub aluminiowe).
Pojemność zbiornika leżakowego powinna być jak najbardziej zbliżona do pojemności dojrzewającego zielonego piwa. Zbyt duża wolna przestrzeń w balonie naraża je na kontakt z drobnoustrojami obecnymi w powietrzu i może spowodować nadmierne wygazowanie dojrzewającego piwa.
--------------------------
Opracowano m.in. na podstawie prowadzonych dyskusji na Forum Browar.biz z udziałem takich Forumowiczów jak:
Czes, pawcio1
--------------------------
Przygotowany przez Crizza temat jest gotowy do przedyskutowania - bardzo proszę w ciągu nadchodzących kilku dni o zamieszczanie W TYM TEMACIE swoich komentarzy dot. poniższego tekstu. Zostaną one wzięte pod uwagę podczas przygotowania ostateczniej wersji opracowania które trafi do działu BA.
--------------------------
Wyposażenie > Sprzęt > Fermentacja > Zbiorniki leżakowe
--------------------------
Zbiorniki leżakowe używane są w browarnictwie amatorskim do tzw. cichej fermentacji, następującej po fermentacji burzliwej. Najlepiej nadają się do tego szklane balony z rurką wodną, które stosuje się do wyrobu wina. Można również zastosować plastikowe pojemniki (jak do fermentacji głównej, jednak ich szczelność pozostawia wiele do życzenia) albo kegi czy beczki (metalowe – stalowe lub aluminiowe).
Pojemność zbiornika leżakowego powinna być jak najbardziej zbliżona do pojemności dojrzewającego zielonego piwa. Zbyt duża wolna przestrzeń w balonie naraża je na kontakt z drobnoustrojami obecnymi w powietrzu i może spowodować nadmierne wygazowanie dojrzewającego piwa.
--------------------------
Opracowano m.in. na podstawie prowadzonych dyskusji na Forum Browar.biz z udziałem takich Forumowiczów jak:
Czes, pawcio1
--------------------------
Comment