8. temat z kolei, tym razem dot. rozlewu, został przygotowany oczywiście przez naszego Crizza i jest już gotowy do przedyskutowania. Bardzo proszę w ciągu nadchodzących kilku dni o zamieszczanie W TYM TEMACIE swoich komentarzy dot. poniższego tekstu. Zostaną one wzięte pod uwagę podczas przygotowania ostateczniej wersji opracowania które trafi do działu BA.
--------------------------
Wyposażenie > Sprzęt > Rozlewanie i przechowywanie > Rurki i wężyki
--------------------------
Po fermentacji głównej młode piwo należy przetransportować do balona na cichą fermentację lub od razu do butelek czy beczki do leżakowania. Najlepiej nadaje się do tego gumowy wężyk. Ustawiając drugi pojemnik poniżej fermentora z młodym piwem, należy umieścić w nim jeden koniec wężyka – kilka centymetrów pod powierzchnią. Drugim końcem należy zassać młode piwo i skierować do pojemnika. Teraz wystarczy kontrolować zanurzenie końca wężyka w piwie, aby nie był on zbyt głęboko (ryzyko zassania osadów drożdżowych) lub zbyt blisko powierzchni (zasysanie powietrza i niepotrzebne natlenianie piwa). Dzięki temu dekantacja (czyli oddzielenie sklarowanego płynu od osadów) jest szybka i skuteczna.
Przy rozlewaniu piwa do butelek sprawdza się rurka z zaworkiem grawitacyjnym. Zaworek działa w ten sposób, że ciężar cieczy w rurce go zamyka, a otworzyć go można dotykając końcówką zaworka do dna butelki. Umożliwia to wygodne zmienianie butelek bez ryzyka rozlewania piwa.
--------------------------
Wyposażenie > Sprzęt > Rozlewanie i przechowywanie > Rurki i wężyki
--------------------------
Po fermentacji głównej młode piwo należy przetransportować do balona na cichą fermentację lub od razu do butelek czy beczki do leżakowania. Najlepiej nadaje się do tego gumowy wężyk. Ustawiając drugi pojemnik poniżej fermentora z młodym piwem, należy umieścić w nim jeden koniec wężyka – kilka centymetrów pod powierzchnią. Drugim końcem należy zassać młode piwo i skierować do pojemnika. Teraz wystarczy kontrolować zanurzenie końca wężyka w piwie, aby nie był on zbyt głęboko (ryzyko zassania osadów drożdżowych) lub zbyt blisko powierzchni (zasysanie powietrza i niepotrzebne natlenianie piwa). Dzięki temu dekantacja (czyli oddzielenie sklarowanego płynu od osadów) jest szybka i skuteczna.
Przy rozlewaniu piwa do butelek sprawdza się rurka z zaworkiem grawitacyjnym. Zaworek działa w ten sposób, że ciężar cieczy w rurce go zamyka, a otworzyć go można dotykając końcówką zaworka do dna butelki. Umożliwia to wygodne zmienianie butelek bez ryzyka rozlewania piwa.
Comment