[Rozlew] - Pojemnik z kurkiem

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23931

    [Rozlew] - Pojemnik z kurkiem

    9. temat z kolei, tym razem dot. rozlewu (cd), został przygotowany oczywiście przez naszego Crizza i jest już gotowy do przedyskutowania. Bardzo proszę w ciągu nadchodzących kilku dni o zamieszczanie W TYM TEMACIE swoich komentarzy dot. poniższego tekstu. Zostaną one wzięte pod uwagę podczas przygotowania ostateczniej wersji opracowania które trafi do działu BA.

    --------------------------
    Wyposażenie > Sprzęt > Rozlewanie i przechowywanie > Pojemnik z kurkiem
    --------------------------

    Przy butelkowaniu piwa bardzo przydatny jest dodatkowy pojemnik, wyposażony w kurek, zamontowany w dolnej części jego bocznej ścianki. Do tego pojemnika należy zdekantować młode piwo, uprzednio dodając do niego składnik mający wywołać w butelkach wtórną fermentację (cukier, glukoza, suchy ekstrakt słodowy itp.). Dzięki temu piwo dobrze się z nim wymiesza. Kurek ułatwia rozlewanie piwa butelek – wystarczy go odkręcić i zakręcić po napełnieniu butelki. Podłączenie do niego rurki z zaworkiem grawitacyjnym jest jeszcze wygodniejsze – wystarczy raz odkręcić kurek, aby przelać całą zawartość pojemnika z kurkiem do butelek.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Ja używam do tego celu zewnętrznego wiadra kadzi filtracyjnej.

    Comment

    • crizz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.02
      • 1255

      #3
      Czy ilość postów w tym temacie oznacza, że został on wyczerpany, czy raczej... niezauważony? Uwzględniłem uwagę Krzysia, ale co mam napisać pod opracowaniem? Że powstało na podstawie dyskusji prowadzonej przez Krzysia i... ? Oczekuję więcej zaangażowania od Koleżanek i Kolegów! Daję Wam czas do niedzielnego wieczora. Tymczasem zanurzam wąs w żywieckim porterze - na zdrowie!

      Pozdrawiam

      crizz




      --------------------------
      Wyposażenie > Sprzęt > Rozlewanie i przechowywanie > Pojemnik z kurkiem
      --------------------------

      Przy butelkowaniu piwa bardzo przydatny jest dodatkowy pojemnik, wyposażony w kurek, zamontowany w dolnej części jego bocznej ścianki. Do tego pojemnika należy przelać młode piwo, uprzednio dodając do niego składnik mający wywołać w butelkach wtórną fermentację (cukier, glukoza, suchy ekstrakt słodowy itp.). Dzięki temu piwo dobrze się z nim wymiesza. Kurek ułatwia rozlewanie piwa butelek – wystarczy go odkręcić i zakręcić po napełnieniu butelki. Podłączenie do niego rurki z zaworkiem grawitacyjnym jest jeszcze wygodniejsze – wystarczy raz odkręcić kurek, aby przelać całą zawartość pojemnika z kurkiem do butelek.
      W przypadku posiadania kadzi filtracyjnej, składającej się z dwóch pojemników, do rozlewu można wykorzystać zewnętrzny pojemnik, wyposażony w kurek.

      Comment

      • biermann
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.09
        • 2552

        #4
        Crizz, a może w temacie pojemnika z kurkiem naprawde niewiele da sie powiedzieć. Ja takiego używam od "zawsze" i nigdy nie przeszedłbym na rozlew przy pomocy wężyka. W domowych warunkach jest to najlepsze rozwiązanie - pojemnik z kurkiem oczywiście
        "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
        Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
        Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
        Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
        Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

        Comment

        • kangurpl
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.03
          • 2660

          #5
          Dodać można że w Browamatorze do kupienia są dodatkowe nasadki na wewnetrzną część kurka. Dzięki nim piwo jest zasysane od góry a nie z dna zbiornika. W efekcie mniej osadów jest zasysanych z piwem.
          Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
          "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

          "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

          Comment

          • crizz
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.02
            • 1255

            #6
            kangurpl napisał
            Dodać można że w Browamatorze do kupienia są dodatkowe nasadki na wewnetrzną część kurka.
            Będzie osobny temat o akcesoriach i innych pierdółkach. Uznajmy zatem, że powyższy tekst można opublikować w dziale BA.

            Comment

            • slado
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2003.07
              • 1072

              #7
              Wspomniany kurek z nasadką funkcjonuje u mnie od pierwszej warki.
              Niestety otwór wlotowy nasadki umocowany jest dość wysoko nad dnem i albo sporo młodego piwka pozostaje w fermentorze (niewykorzystana) albo trzeba nachylać fermentor celem spłynięcia reszty piwka nad kurek.
              Uważać przy tym trzeba na nadciągający osad. Ale conajmniej dodatkowa butelka jest napełniona.

              Comment

              • Krzych1
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2003.02
                • 9

                #8
                Ja leżakuję piwo w balonach szklanych, więc aby zminimalizować mozliwość zakażenia cennej zawartości, nie przelewam jej do pojemnika z kurkiem, tylko mocuję do węzyka elastycznego rurkę z zaworkiem grawitacyjnym i lewarując nalewam piwo do butelek. Oczywiście wsypuję wcześniej do butelek czynnik nagazowujący.
                Krzych1
                Krzych1

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19261

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzych1
                  Ja leżakuję piwo w balonach szklanych, więc aby zminimalizować mozliwość zakażenia cennej zawartości, nie przelewam jej do pojemnika z kurkiem, tylko mocuję do węzyka elastycznego rurkę z zaworkiem grawitacyjnym i lewarując nalewam piwo do butelek. Oczywiście wsypuję wcześniej do butelek czynnik nagazowujący.
                  Krzych1
                  o kureczka... ja ów czynnik dodaje potem. zawsze się czegoś nowego z forum można dowiedzieć

                  Comment

                  • SlawekT
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2006.08
                    • 174

                    #10
                    Witam,

                    ja do tej pory nigdy nie dosypywałem cukru do butelek. Zwykle odmierzoną ilość cukru rozpuszczam w niewielkiej ilości wody lub młodego piwa i dodaje do kadzi z kurkiem przed rozlewem lub przy przelewaniu. Ostatnio cukier przed użyciem wyprażam w piekarniku w 150* (sterylizacja na wszelki wypadek).

                    Comment

                    • coder
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.10
                      • 1347

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SlawekT Wyświetlenie odpowiedzi
                      Ostatnio cukier przed użyciem wyprażam w piekarniku w 150* (sterylizacja na wszelki wypadek).
                      To niezłe zużycie prądu. Nie lepiej przegotować? Albo mikrofalówka?

                      Comment

                      • SlawekT
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2006.08
                        • 174

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
                        To niezłe zużycie prądu. Nie lepiej przegotować? Albo mikrofalówka?
                        Prażę sam cukier w piekarniku gazowym 10 min., wtedy mogę go rozpuścić w brzeczce. Kuchenka mikrofalowa nie podgrzeje cukru (suchy), sprawdzałem. Zresztą, byłoby to droższe chyba niz w piekarniku elektrycznym. Czasami robie tak, że porcję cukru ok. 200 g rozpuszczam w 150 g wody i 2 razy zagotowuję.

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10769

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SlawekT Wyświetlenie odpowiedzi
                          Prażę sam cukier w piekarniku gazowym 10 min., wtedy mogę go rozpuścić w brzeczce. Kuchenka mikrofalowa nie podgrzeje cukru (suchy), sprawdzałem. Zresztą, byłoby to droższe chyba niz w piekarniku elektrycznym. Czasami robie tak, że porcję cukru ok. 200 g rozpuszczam w 150 g wody i 2 razy zagotowuję.
                          a w jaki sposób dezynfekujesz butelki i fermentator
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • Marek-C
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.12
                            • 848

                            #14
                            W kontekście zbiornika do rozlewu piwa należy podkreślić iż szczególnej uwagi wymaga zachowanie czystości kranika.
                            Co jakiś czas (kilka 'rozlewów') zalecane jest odkręcenie kranika i jego dezynfekcja, pod kranikiem w miejscu styku z pojemnikiem potrafią zalęgnąć się piękne kolonie bakterii.
                            Ja osobiście zalecałbym także rozebranie kranika (od strony 'wlotu' należy włożyć kawałek drewna i walnąć - się rozleci na 2 części) konstrukcja kranika umożliwia gromadzenie się dużych ilości brudów itd.
                            Opisuję kranik z BA.
                            A tu zdjęcie http://www.chemia.polsl.gliwice.pl/~...k/p/kranik.pdf (autorstwa kol. jkocurka, którego to opis naprawy natknął mnie do sprawdzenia zakamarków kranika)
                            Last edited by Marek-C; 2007-09-20, 06:57.
                            Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                            Comment

                            • SlawekT
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2006.08
                              • 174

                              #15
                              Butelki dezynfekuję w piekarniku (20 min. 150*, 10 min. 180*). Fermentor dezynfekuję roztworem substancji generującej aktywny chlor (bromochlorodwumetylohydantoina).

                              Po każdej warce kranik demontuję, czyszczę w środku wacikami i dezynfekuję podchlorynem sodu.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X