[Rozlew] - Pojemnik z kurkiem

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Noman
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.04
    • 30

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slado Wyświetlenie odpowiedzi
    Niestety otwór wlotowy nasadki umocowany jest dość wysoko nad dnem i albo sporo młodego piwka pozostaje w fermentorze (niewykorzystana) albo trzeba nachylać fermentor celem spłynięcia reszty piwka nad kurek.
    Uważać przy tym trzeba na nadciągający osad. Ale conajmniej dodatkowa butelka jest napełniona.
    W zakresie pozostającego piwa w fermentorze opracowałem metodę następującą. Po cichej przelewam piwo do fermentora z kranem coby sie wymieszało z glukozą. To co pozostało w fermentorze w której odbywała się cicha czyli gęstwę drożdżową przelewam do słoiczka. Do butelek zlewam, przez kranik ile się udaję, natomiast resztę wlewam do tego samego słoiczka, o którym pisałem w poprzednim zdaniu. Słoik ląduję w lodówce, po dwóch dniach drożdże opadają, a piwo wlewam do butelki uzupełniając o nieco glukozy. W ten sposób nic mi się nie marnuje.

    Comment

    • coder
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.10
      • 1347

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SlawekT Wyświetlenie odpowiedzi
      Butelki dezynfekuję w piekarniku (20 min. 150*, 10 min. 180*). Fermentor dezynfekuję roztworem substancji generującej aktywny chlor (bromochlorodwumetylohydantoina).
      Po każdej warce kranik demontuję, czyszczę w środku wacikami i dezynfekuję podchlorynem sodu.
      Podziwu godna skrupulatność. Zaznaczę jednak, że na tym etapie mozna nieco rozluźnić rygory dezynfekcyjne; młode piwo nie jest już tak podatne na zakażenia (alkohol, brak pożywki), podadto zakażenia nie przenoszą się juz na gęstwy, ryzykujemy tylko tym co w butelkach.
      Naprawdę trzeba uważać od momentu chłodzenia brzeczki do rozbujania się fermentacji burzliwej, no i oczywiście przy starterach

      Comment

      • DanielJakubowski
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.12
        • 791

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Noman Wyświetlenie odpowiedzi
        W zakresie pozostającego piwa w fermentorze opracowałem metodę następującą. Po cichej przelewam piwo do fermentora z kranem coby sie wymieszało z glukozą.
        Co do tej praktyki muszę uczulić po wczorajszym wydarzeniu. Otworzyłem piwo które piwo z warki która już się u mnie kończy. Trafiła mi się jedna butelka tak nagazowana, że w momencie otwarcia powstał ok 5 cm gejzer

        Wszystko to przez niewystarczające rozmieszanie piwa z surowcem do refermentacji
        Pozdrawiam
        dj

        Comment

        • przemo70
          † 1970-2019 Piwosz w Raju
          • 2007.05
          • 1501

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
          9. temat z kolei, tym razem dot. rozlewu (cd), został przygotowany oczywiście przez naszego Crizza i jest już gotowy do przedyskutowania. Bardzo proszę w ciągu nadchodzących kilku dni o zamieszczanie W TYM TEMACIE swoich komentarzy dot. poniższego tekstu. Zostaną one wzięte pod uwagę podczas przygotowania ostateczniej wersji opracowania które trafi do działu BA.

          --------------------------
          Wyposażenie > Sprzęt > Rozlewanie i przechowywanie > Pojemnik z kurkiem
          --------------------------

          Przy butelkowaniu piwa bardzo przydatny jest dodatkowy pojemnik, wyposażony w kurek, zamontowany w dolnej części jego bocznej ścianki. Do tego pojemnika należy zdekantować młode piwo, uprzednio dodając do niego składnik mający wywołać w butelkach wtórną fermentację (cukier, glukoza, suchy ekstrakt słodowy itp.). Dzięki temu piwo dobrze się z nim wymiesza. Kurek ułatwia rozlewanie piwa butelek – wystarczy go odkręcić i zakręcić po napełnieniu butelki. Podłączenie do niego rurki z zaworkiem grawitacyjnym jest jeszcze wygodniejsze – wystarczy raz odkręcić kurek, aby przelać całą zawartość pojemnika z kurkiem do butelek.
          I tu bym się zgodził w całej rozciągłości
          Save water, drink beer ...

          http://www.parowozy.com.pl/
          http://www.kamery.wolsztyn.pl/
          https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

          Comment

          Przetwarzanie...
          X