9. temat z kolei, tym razem dot. rozlewu (cd), został przygotowany oczywiście przez naszego Crizza i jest już gotowy do przedyskutowania. Bardzo proszę w ciągu nadchodzących kilku dni o zamieszczanie W TYM TEMACIE swoich komentarzy dot. poniższego tekstu. Zostaną one wzięte pod uwagę podczas przygotowania ostateczniej wersji opracowania które trafi do działu BA.
--------------------------
Wyposażenie > Sprzęt > Rozlewanie i przechowywanie > Pojemnik z kurkiem
--------------------------
Przy butelkowaniu piwa bardzo przydatny jest dodatkowy pojemnik, wyposażony w kurek, zamontowany w dolnej części jego bocznej ścianki. Do tego pojemnika należy zdekantować młode piwo, uprzednio dodając do niego składnik mający wywołać w butelkach wtórną fermentację (cukier, glukoza, suchy ekstrakt słodowy itp.). Dzięki temu piwo dobrze się z nim wymiesza. Kurek ułatwia rozlewanie piwa butelek – wystarczy go odkręcić i zakręcić po napełnieniu butelki. Podłączenie do niego rurki z zaworkiem grawitacyjnym jest jeszcze wygodniejsze – wystarczy raz odkręcić kurek, aby przelać całą zawartość pojemnika z kurkiem do butelek.
--------------------------
Wyposażenie > Sprzęt > Rozlewanie i przechowywanie > Pojemnik z kurkiem
--------------------------
Przy butelkowaniu piwa bardzo przydatny jest dodatkowy pojemnik, wyposażony w kurek, zamontowany w dolnej części jego bocznej ścianki. Do tego pojemnika należy zdekantować młode piwo, uprzednio dodając do niego składnik mający wywołać w butelkach wtórną fermentację (cukier, glukoza, suchy ekstrakt słodowy itp.). Dzięki temu piwo dobrze się z nim wymiesza. Kurek ułatwia rozlewanie piwa butelek – wystarczy go odkręcić i zakręcić po napełnieniu butelki. Podłączenie do niego rurki z zaworkiem grawitacyjnym jest jeszcze wygodniejsze – wystarczy raz odkręcić kurek, aby przelać całą zawartość pojemnika z kurkiem do butelek.
Comment