Mam zdecydowanie skromniejsze doświadczenie piwowarskie niż koledzy i nie zauważyłem jakichkolwiek problemów ze szczelnością miękkich kapsli. Czy taki problem występuje po długim przechowywaniu piwa czy też może się coś dziać wcześniej?
[Rozlewanie] - Kapsle i kapslownice
Collapse
X
-
sponsor napisał(a)
Mam zdecydowanie skromniejsze doświadczenie piwowarskie niż koledzy i nie zauważyłem jakichkolwiek problemów ze szczelnością miękkich kapsli. Czy taki problem występuje po długim przechowywaniu piwa czy też może się coś dziać wcześniej?
Comment
-
-
Nie wiem dokładnie jak ta "Greta" działa, pewnie dźwignie zaciskają kapsel po obwodzie mniej więcej prostopadle do osi butelki.
Tak sobie myślę że z zasady działania kapslownicy młotkowej może wynikać jeszcze jedna zaleta. Mianowicie cała siła działa z góry wzdłuż osi buteli co daje bardzo mocne dociśnięcie kapsla do szyjki buteki przed jego zaciśnięciem; może to dawać leszą szczelność zamknięcia.
Co do kapsli miękkich czy twardych to miękkie nie zawiodły mnie ani razu.
Comment
-
-
Próbował, próbował - na razie 2 butelki 0,75 po La trappe maja się dobrze (wizualnie), w środku dojrzewa sobie klasztorny dubbel. Po świętach otworzę jedną dla sprawdzenia.
Niestety korki od klasztornych mocno się odkształcają i trudno je użyć ponownie. Jedną mam zakorkowaną plastikowym korkiem od szampana.
Comment
-
-
Dawno mnie tu nie było... Dziękuję za Wasze komentarze, poniżej zamieszczam tekst po poprawkach.
Pozostawiam otwartę kwestię podkładki klinowej pod butelkę w projekcie kapslownicy stołowej. Mam nadzięję, że ktoś się pokusi o zbudowanie takiego czegoś i będzie mógł wyjaśnić nasze wątpliwości w oparciu o doświadczenia. Podobnie jeśli chodzi o korkowanie.
pzdr
crizz
--------------------------
Wyposażenie > Sprzęt > Rozlewanie i przechowywanie > Kapsle i kapslownice
--------------------------
Kapsle, robione zarówno z miękkiej, gumowanej blachy, jak i twardszej, z gumową wkładką, są powszechnie dostępne – zarówno w ofercie wysyłkowej, jak i np. w niektórych supermarketach. I kapsle, i kołnierze butelek mają standardowy rozmiar, więc nie ma obawy, że jedno nie będzie pasować do drugiego. (zdjęcie CarlBerga). Kapsle „twarde” są uznawane za lepsze od ich „miękkich” odpowiedników w zakresie szczelności zamykanych nimi butelek; z drugiej strony ich nakładanie przy pomocy nieprofesjonalnego sprzętu może nastręczać trudności.
Można stosować również kapsle „odzyskiwane” – od piwa i innych napojów. Kapsle trzeba zdejmować z butelek, ostrożnie i równomiernie odchylając ząbki. Nie można korzystać z otwieraczy do butelek, które wykrzywiają kapsle.
Jak sama nazwa wskazuje, kapslownice to urządzenia służące do trwałego nabijania kapsli na butelki. Zasada działania kapslownicy jest prosta – metalowa tuleja jest wciskana na otwarty kapsel umieszczony na szyjce butelki. Średnica tulei jest tak dobrana, aby zagiąć brzegi kapsla i zacisnąć go na kołnierzu butelki.
Najprostsze to kapslownice młotkowe, czyli sama tuleja (ewentualnie z uchwytem), którą należy przyłożyć do kapsla i z wyczuciem uderzać młotkiem (drewnianym lub gumowym). Ten mało wyrafinowany sprzęt przy braku wprawy może sprawiać problemy w postaci zbitych butelek. Dlatego warto zrobić z niej prostą kapslownicę stołową – przykładowa konstrukcja na rysunku.
Bardziej skomplikowane konstrukcje mają kapslownice ręczne. Dla przykładu – w popularnej kapslownicy GRETA do wciskania tulei na kapsel używa się dwóch dźwigni. Dzięki temu nie ma ryzyka zbicia butelki.
Profesjonalne kapslownice stołowe skonstruowane są podobnie do tej na rysunku. Zasadnicza różnica w stosunku do przedstawionej na rysunku konstrukcji polega na tym, że ramię z tuleją porusza się po idealnie pionowym torze, więc nie ma potrzeby stosowania klinowej podkładki pod butelkę.
Podobnie jak w przypadku kapsli, dostępność i ceny kapslownic nie stanowią dla piwowara – amatora problemu; koszt dobrej ręcznej kapslownicy (GRETA) to ok. 40 zł, a stołowej – nie przekracza 100 zł.
--------------------------
Opracowano m.in. na podstawie prowadzonych dyskusji na Forum Browar.biz z udziałem takich Forumowiczów jak:
oryks, kangurpl, Krzysiu, CarlBerg, Makaron, michalh,
--------------------------
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coldfire Wyświetlenie odpowiedziCzy twardych kapsli można używać wielokrotnie?Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coldfire Wyświetlenie odpowiedziZ całym szacunkiem, ale chciałbym uzyskać konkretną odpowiedź. Wiem ile kapsle kosztują, ale nie zawsze jest możliwość zakupu (nie za bardzo wiem gdzie tego szukać oprócz internetu).
pzdr
PS: Co do zakupu kapsli, to czasami bywają w marketach budowlanych na dziale Ogród, tam gdzie jest osprzęt do produkcji wina. Widziałem je np. w Praktikerze.
Comment
-
-
podłączę się z pytaniem o dezynfekcję - przed kapslowaniem należy kapsle pogotować parę minut..
a później co? zostawiamy aż woda się schłodzi i wyjmujemy po jednym z tej wody (wtedy woda jest jałowa, ale po wyjęciu przez nas kilku kapsli w wodzie mogą pływać już bakterie z rąk)?
czy jakoś odlewamy wodę wcześniej?
Comment
-
-
Na sitko je i kapslować.
Zdarzało mi się kapslować kapslami nie ugotowanymi, nic się nie stało.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coldfire Wyświetlenie odpowiedziZ całym szacunkiem, ale chciałbym uzyskać konkretną odpowiedź.
Butelki mozesz tez zamknac korkiem- tylko kazda musisz wtedy zakleic tasma tak, by korek nie wyskoczyl.Last edited by naczelnik; 2008-04-04, 20:26.Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
Comment