Michalh (dziękuję!) zgodnie z obietnicą złożoną niegdyś na Forum, podjął się próby przygotowania dla nas zestawienia słodów stosowanych w Ameryce Pólnocnej + surowców niesłodowanych i ich polskich odpowiedników.
Ponieważ amerykańskie receptury w sieci są najbardziej rozpowszechnione, zapewne niejednemu eksperymentującemu piwowarowi domowemu przyda się taka ściąga.
Michalh podesłał mi swoje dzieło jeszcze w pierwszej połowie kwietnia niestety dopiero teraz je publikuję tutaj (wybaczcie!).
Autor prosi o wyrozumiałość - gdyby ktoś z Was trafił na nieścisłości lub zechciałby uzupełnić dane niechaj zgłasza je w tym temacie. Wspólnymi siłami łatwiej dojść do perfekcji
Załącznik (zzipowany) zawiera plik XLS (Excel) oraz arkusz przetworzony na HTML aby osoby bez excela także mogły skorzystać z pracy Michalh.
Aha! Arkusz zawiera także tabelę najczęściej stosowanych gatunków chmielu wraz z ich typową zawartością alfa-kwasów.
Zapraszam zatem do zapoznania się z materiałem a następnie do dyskusji!
Ponieważ amerykańskie receptury w sieci są najbardziej rozpowszechnione, zapewne niejednemu eksperymentującemu piwowarowi domowemu przyda się taka ściąga.
Michalh podesłał mi swoje dzieło jeszcze w pierwszej połowie kwietnia niestety dopiero teraz je publikuję tutaj (wybaczcie!).
Autor prosi o wyrozumiałość - gdyby ktoś z Was trafił na nieścisłości lub zechciałby uzupełnić dane niechaj zgłasza je w tym temacie. Wspólnymi siłami łatwiej dojść do perfekcji
Załącznik (zzipowany) zawiera plik XLS (Excel) oraz arkusz przetworzony na HTML aby osoby bez excela także mogły skorzystać z pracy Michalh.
Aha! Arkusz zawiera także tabelę najczęściej stosowanych gatunków chmielu wraz z ich typową zawartością alfa-kwasów.
Zapraszam zatem do zapoznania się z materiałem a następnie do dyskusji!
Comment