Przydatne akcesoria

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • crizz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.02
    • 1255

    Przydatne akcesoria

    Witam w dziale "Opracowania" po długiej nieobecności. Reaktywuję swoją działalność piwowarsko-teoretyczną i zwracam się ponownie do Was, Drodzy Piwowarzy Amatorzy, o wsparcie ? w postaci uwag do poniższego tekstu. Chcę nim podsumować część działu BA dotyczącą sprzętu. Roboczo nazwałem ten tekst "Przydatne akcesoria", ale zapewne po ukształtowaniu się wersji ostatecznej zostanie on podzielony i odpowiednie części trafią do odpowiednich rozdziałów.
    Jeśli coś przegapiłem w obszernych archiwach Forum Browar.biz, jeśli uważasz, że jakiś istotny temat powinien jeszcze być omówiony w dziale Sprzęt, zwróć mi na to uwagę (nie dotyczy instalacji browarniczych, które zostawiam sobie na później ). Dzięki -

    crizz
  • crizz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.02
    • 1255

    #2
    --------------------------
    Wyposażenie > Sprzęt > Przydatne akcesoria
    --------------------------

    Waga

    Wśród wyposażenia piwowara domowego powinna znaleźć się waga, pozwalająca odważyć surowce do warzenia piwa (słód, chmiel, cukier itp.). Jej maksymalny "udźwig" nie musi być duży, wystarczy 2 do 5 kg. Dokładność pomiaru rzędu dziesiątek gramów także w zupełności wystarczy. Do odmierzania małych porcji składników (chmiel, drożdże, glukoza czy suchy ekstrakt) taka podziałka może wydawać się niewystarczająca, jednak w browarnictwie amatorskim nie trzeba przejmować się aptekarską dokładnością pomiarów. Niedokładne miary objętościowe (szklanka, łyżka czy garść) oraz optyczne (czyli po prostu "na oko"), używane rozsądnie, nie sprawią kłopotu i na pewno nie zepsują warzonego piwa.
    Dla ułatwienia można wykorzystać poniższe przeliczniki: (ryc. 1 - patrz niżej)


    Akcesoria kuchenne

    Podstawowym narzędziem piwowara jest solidna, długa łyżka, wykonana z drewna lub tworzywa sztucznego, która umożliwia skuteczne i bezpieczne mieszanie gorącego zacieru lub brzeczki. Ważne jest, aby łyżka nie była używana do innych celów, tylko i wyłącznie do warzenia piwa.
    Łyżki i łyżeczki metalowe, które przydają się przy warzeniu piwa (np. dodawanie chmielu, drożdży) mogą być "ogólnokuchennego" zastosowania, ale należy pamiętać o uprzednim dokładnym wymyciu i zdezynfekowaniu.
    Przy pomiarze gęstości brzeczki bardzo przydaje się chochla. Przy jej użyciu można zaczerpnąć odpowiednią ilość brzeczki do naczynia, w którym przeprowadza się pomiar areometrem. Jako że tym naczyniem najczęściej jest menzurka, przydatny tutaj będzie także lejek. Należy zawsze pamiętać o uprzednim dokładnym wymyciu i zdezynfekowaniu chochli.

    Każdemu piwowarowi przydatne będzie kilka naczyń pomocniczych. Mniejszy garnek posłuży do szybkiego wygotowania - odkażenia niektórych sprzętów. Czysta szklanka, kubek czy kufel mogą posłużyć do hydratyzacji* suchych drożdży. W zdezynfekowanym słoiku z nie zużytą, czystą nakrętką można przechowywać odzyskane po fermentacji drożdże do późniejszego użycia. Z kolei róbę jodową** najwygodniej przeprowadza się na białym, płaskim talerzyku - najlepiej widać zmianę koloru próby.

    * hydratyzacja - inaczej uwodnienie, nawodnienie, nasycenie czegoś wodą.
    ** próba jodowa - test pozwalający ocenić stopień rozkładu skrobi do cukrów prostych podczas procesu zacierania słodu. Test polega na dodaniu jodu (np. w postaci płynu Lugola - rozcieńczonego roztworu kompleksu jodu i jodku potasu) do próbki zacieru; obecność skrobi w zacierze daje zabarwienie granatowe, a dekstryn - czerwone. Zacieranie należy prowadzić do czasu, gdy wynik próby jodowej jest negatywny - tj. roztwór jodu nie zmienia koloru.


    Zaparzacz

    To proste urządzenie warto wykorzystać do gotowania brzeczki z chmielem. Do jednego z dwóch metalowych, nierdzewnych sit należy włożyć porcję chmielu lub granulatu chmielowego a następnie złożyć sita ze sobą, jak na zdjęciu. (ryc. 2 - patrz niżej)

    Sita można połączyć na stałe kawałkami cienkiego drutu ze stali nierdzewnej lub różnego rodzaju zapinkami. Może to być metalowy zacisk w kształcie litery U z poprzeczką, którą nakłada się na gwintowane końce zacisku i mocuje przy pomocy nakrętek - taki i inne, możliwe do zastosowania zapinki można dostać np. w supermarketach budowlanych.
    Gotowy zaparzacz z chmielem wkłada się do brzeczki i gotuje się tak, jakby chmiel był wsypany luzem. Nie należy nakładać zbyt dużo chmielu do zaparzacza - zbity chmiel nie zostanie dobrze wygotowany. Do gotowania mocno chmielonych piw konieczne może okazać się użycie dwóch zaparzaczy.
    Inny zaparzacz można wykonać z naturalnej, przejrzystej i nie barwionej tkaniny, np. z lnu lub tetry. Wystarczy zszyć tkaninę (białą nicią) formując w miarę obszerny worek, do którego następnie wkłada się chmiel, zawiązuje i wrzuca do brzeczki.


    Beczki

    Oprócz butelek, do przechowywania piwa przeznaczone są także specjalne, metalowe beczki. Są to nieużywane obecnie beczki starego typu, wyposażone w 2 - 3 otwory, które umożliwiają podłączenie pompki i kranika. Piwo można również rozlewać do współczesnych kegów - używanych przez browary lub specjalnie przeznaczonych dla piwowarów domowych. Drewniane beczki raczej nie nadają się do przechowywania piwa - chociaż wyjątkiem mogą być piwa w belgijskim stylu lambic, które fermentuje i dojrzewa się w beczkach po winie.
    W browarnictwie amatorskim beczki nie są zbytnio popularne ze względu na ich ograniczoną dostępność i - co za tym idzie - ceny.

    --------------------------
    Opracowano m.in. na podstawie prowadzonych dyskusji na Forum Browar.biz z udziałem takich Forumowiczów jak: Krzysiu, Piwowar, CarlBerg, mjp, michalh
    --------------------------

    Comment

    • crizz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.02
      • 1255

      #3
      Rycina nr 1 - Podręczna tabela przeliczeń.
      Attached Files

      Comment

      • crizz
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.02
        • 1255

        #4
        Rycina nr 2 - Zaparzacz do chmielu. Autor - CarlBerg.
        Attached Files

        Comment

        • crizz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.02
          • 1255

          #5
          crizz napisał
          Rycina nr 1 - Podręczna tabela przeliczeń.
          Prośba do posiadaczy tabel przelicznikowych lub dokładnych wag (widziałem taką na fotkach Lukuja ) - pomóżcie wypełnić zaproponowaną wyżej tabelę. Jeśli macie jakieś sugestie co do jej zawartości, podzielcie się.
          Last edited by crizz; 2004-05-20, 21:12.

          Comment

          • michalh
            Porucznik Browarny Tester
            • 2002.12
            • 284

            #6
            szklanka chmielu w szyszkach (bez ubijania i ściskania) - 10g
            szklanka słodu - 100-110g

            Comment

            • Ka_Dar
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2003.03
              • 248

              #7
              kilogram ekstraktu słodowego w syropie - ok. 0,7 litra

              Comment

              • CarlBerg
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2003.09
                • 968

                #8
                Przechowywanie - 33 litrowy standartowy fermentor pomieści średnio 20 kg słodu nieśrutowanego lub 15 kg słodu śrutowanego.
                Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #9
                  Miary niektórych surowców, przeliczenia z objętości na wagę i odwrotnie znajdują się w różnych podręcznikach towaroznawstwa, kalenarzach technicznych i encyklopediach technicznych. Ja akurat nie mam nic takiego w domu, ale jak znajdę, to podam.

                  Z miar "niemetrycznych": 5-litrowa butla po wodzie mineralnej mieści równo 3 kg upchniętego słodu jęczmiennego.

                  Comment

                  • naczelnik
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.08
                    • 1884

                    #10
                    Krzysiu napisał(a)

                    Z miar "niemetrycznych": 5-litrowa butla po wodzie mineralnej mieści równo 3 kg upchniętego słodu jęczmiennego.
                    Moja 5 litrowa butla po wodzie mieści dokałdnie 2,6 kg słodu. Przy czym nie jest on w żadnen sposób upychany. Nie wiem skąd może wynikać taka różnica. Używamy chyba podobnej jakości wag. No chyba, że się mylę.
                    Popieram domowe browary!

                    Polakom gratulujemy naczelnika

                    Zamykam browar.
                    Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                    gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #11
                      Nawet dzisiaj mierzyłem - 3 kg. Może ja mam większe 5 litrów :-)

                      Comment

                      • naczelnik
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.08
                        • 1884

                        #12
                        Krzysiu napisał(a)
                        Nawet dzisiaj mierzyłem - 3 kg. Może ja mam większe 5 litrów :-)
                        Sam zaraz zmierzę, aby sprawdzić gdzie pies pogrzebany. Może taki duży rozrzut wskazań naszych wag. Twój i mój słód raczej mają tą samą wagę.
                        Popieram domowe browary!

                        Polakom gratulujemy naczelnika

                        Zamykam browar.
                        Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                        gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                        Comment

                        • naczelnik
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.08
                          • 1884

                          #13
                          naczelnik napisał(a)
                          Sam zaraz zmierzę, aby sprawdzić gdzie pies pogrzebany...
                          Nie chciało być inaczej - 2,6 kg.
                          Krzysiu-masz większe 5 l
                          Popieram domowe browary!

                          Polakom gratulujemy naczelnika

                          Zamykam browar.
                          Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                          gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                          Comment

                          • Ka_Dar
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2003.03
                            • 248

                            #14
                            naczelnik napisał(a)
                            Krzysiu-masz większe 5 l
                            A może słód Krzysia ma większą wilgotność?

                            Comment

                            • naczelnik
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.08
                              • 1884

                              #15
                              Przypomniałem sobie, że miałem napisać o moim zaparzaczu
                              Nie używam sitek, ani innych kulek.Z powodzeniem stosuję zwykła...pończochę. Tak, tak, świetniw zdaje egzamin. Raz na jakiś czas zmieniam na nową, kiedy już sie zaczyna pruć.
                              W taką pończoszkę można spokojnie wpakować sporo szyszek. Po wygotowaniu można od razu wyrzucić. Materiał z którego są wykonane jest odporny na działanie wysokiej temperatury-nie ma szans żeby cokolwiek nam sie stopiło w gotującej brzeczce.
                              Bardzo polecam do stestowania.
                              Tajmnica sukcesu-dobrego wygotowania chmielu-jak się okazuje, tkwi w długich nogach
                              Last edited by naczelnik; 2004-05-24, 00:22.
                              Popieram domowe browary!

                              Polakom gratulujemy naczelnika

                              Zamykam browar.
                              Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                              gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X