Słody

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • peter_1000
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2003.05
    • 583

    #16
    jester_ napisał(a)
    A to mnie zaskoczyłeś . NIGDY "pilzeński"; jedynie "pilzneński" ew. "pilźnieński", co można łatwo sprawdzić - nie niepokojąc prof. Miodka - tu .

    Przepraszam za off-topic, ale należało kwestię wyjaśnić.
    Niestety wydaje mi się że się mylisz. Tak jak pisałem wyżej przymiotniki "pilzneński" czy "pilźnieński" pochodzą od nazwy Pilzno; miasta położonego na południu Polski; w którym to żaden słód nie był i nie jest wytwarzany (i tak wynika z przytoczonego przez Ciebie słownika). Dlatego mnie osobiście wydaje się, iż najbardziej poprawną pisownią jest "pilseński" od angielskiej pisowni czeskiego miasta (bo zbyt bardzo skomplikowanie byłoby chyba z czeska "plzeński" od oryginalnego "Plzen" )
    Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

    Comment

    • jester_
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2003.10
      • 88

      #17
      peter_1000 napisał(a)
      Niestety wydaje mi się że się mylisz. Tak jak pisałem wyżej przymiotniki "pilzneński" czy "pilźnieński" pochodzą od nazwy Pilzno; miasta położonego na południu Polski; w którym to żaden słód nie był i nie jest wytwarzany (i tak wynika z przytoczonego przez Ciebie słownika). Dlatego mnie osobiście wydaje się, iż najbardziej poprawną pisownią jest "pilseński" od angielskiej pisowni czeskiego miasta (bo zbyt bardzo skomplikowanie byłoby chyba z czeska "plzeński" od oryginalnego "Plzen" )
      Pilzno to nie tylko miasto w woj. podkarpackim, to również spolszczona nazwa czeskiego Plzeň (co również można sprawdzić), stąd przymiotniki "pilzneński", "pilźnieński" odnoszą się zarówno do jednego, jak i drugiego. Słowniki nie notują form przymiotnikowych utworzonych od oryginalnej nazwy Plzeň, ani tym bardziej od Pilsen w wersji angielskiej. Nie bawmy się w językoznawców, zostawmy to fachowcom.

      Comment

      • zbysia
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2004.09
        • 907

        #18
        Jeśli mogę - jako dyletant. przy słodzie pszennym (pszenicznym ) czy filtrację można przeprowadzić przy pomocy słomy? Taką metodę proponowała Pani Ćwierciakiewiczowa (ówna?). No ze względu na brak łuski.
        fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #19
          Słoma była doskonałym złożem filtracyjnym w XIX w. Teraz nie jest - są lepsze. Między innymi dlatego nie robi się piw z czystej pszenicy, bo dodatek słodu jęczmiennego ułatwia filtrowanie.

          Jeśli wymysliłasz sobie paprać się z jakąś słomą, to o wiele prościej i poręczniej będzie zafundowac sobie parę pieluch tetrowych.

          Comment

          • Woldan
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2004.08
            • 8

            #20
            słodowanie

            Witam.Pragnę dołączyć się nie tylko do dyskusji o trudnościach z domowym wyrobem słodu ale też
            dzielić się doświadczeniem jaki zdobywam próbując wytworzyć słód.Ci co już próbowali słodować
            zapewne wzieli do słodowania ziarno tak jak leci.I tu powstaje poważny problem.W całej masie ziaren
            jęczmienia mamy ziarna małe,średnie i duże.Ziarna małe jako pierwsze osiągają pożądany stopień
            nawilżenia i zaczynają kiełkować.Kiełki osiagają wielkość około 1cm.i jest czas by przystąpić do suszenia
            a ziarna duże nawet nie ruszyły.I tak mamy słód tyloprocentowy ile procent było małego ziarna.
            Sita!!! to jest problem. Jestem w trakcie tworzenia takowych. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł na temat konstrukcji sit chętnie skorzystam – może być o niebo lepszy.(pomysł)

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #21
              Przemysłowo zboże sortuje się za pomocą obrotowych walców sitowych. Obrotowych dlatego, aby wszystkie ziarna układały się osią w jednym kierunku. Wtedy sortowanie jest szybkie i skuteczne. Przy masie ziaren wstrząsanych i niezorientowanych kierunkowo, duże ziarna mogą wypadać przez otwory przeznaczone dla małych - wystarczy, że skierują się szczytem do otworu.
              Last edited by Krzysiu; 2004-10-12, 17:46.

              Comment

              • Woldan
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2004.08
                • 8

                #22
                słodowanie

                Wyobraź sobie skrzynkę coś jakby na buty.Dno tej skrzynki stanowię pręty fi 4 (pozbawione otuliny elektrody spawalnicze) ułożone równolegle do siebie w odległości 2 mm.tworząc szczeliny.Ziarna będą zawsze układać się wzdłuż szczelin.Gdyby były otwory wiercone wtedy ziarno większe wchodząc pionowo kleszczyłoby się w otworze.Mając kilka takich sit o różnych wymiarach szczelin można by było podzielić ziarno na kilka frakcji.Taki jest mój pomysł.To jak umocować pręty, spawać, lutować czy na silikon to do wypróbowania.

                Comment

                • Borysko
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.02
                  • 1144

                  #23
                  Zapraszam wszystkich, którzy próbowali, do podzielenia się wynikami własnoręcznego prażenia słodu. Ja wczoraj próbowałem uzyskać słód brązowy. Najpierw prażyłem słód pilzeński przez 40 minut w temp 110 st.C, potem około 30 min. w temp 150 st.C. Po rozkruszeniu ziarem wnętrze ma teraz kolor jasnego papieru pakowego. W przyszły łikend prawdopodobie ten słód znajdzie swój udział w porterze. Niestety nie będę w stanie określić dokładnie jego wpływu na piwo, gdyż będzie tylko jednym ze składników (ponadto czekoladowy, barwiący, karmel ciemny, carared). Ale w planach mam piwo złożone wyłącznie z pilzeńskiego i własnoręcznie prażonego brązowego. Wtedy zobaczymy.
                  Last edited by Borysko; 2004-11-08, 12:43.

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #24
                    Ja to robiłem kilka miesięcy temu, w różnych temperaturach. Otrzymałem cztery słody o różnym stopniu wyprażenia, ale jak na razie jeszcze ich nie zastosowałem. Natomiast zastosowałem własnoręcznie zrobiony słód karmelowy, ale na efekty trzeba jeszcze poczekać.

                    Comment

                    • Makaron
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.08
                      • 2107

                      #25
                      Borysko napisał(a)
                      Ale w planach mam piwo złożone wyłącznie z pilzeńskiego i własnoręcznie prażonego brązowego.
                      Ja warzyłem piwo ze słodu pilznieńskiego oraz samemu prażonego słodu. Efekty są bardzo ciekawe. Tylko proponuje nieprzesadzić z ilością słodu upalonego, bo nadaje bardzo intensywne posmaki.
                      "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                      Comment

                      • Borysko
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.02
                        • 1144

                        #26
                        A jakie proporcje użyłeś? Rozumiem że twój był bardzo ciemny, jak do stouta? W kolorze przypominał słód barwiący czy jaśniejszy?

                        Comment

                        • Makaron
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.08
                          • 2107

                          #27
                          Borysko napisał(a)
                          A jakie proporcje użyłeś? Rozumiem że twój był bardzo ciemny, jak do stouta? W kolorze przypominał słód barwiący czy jaśniejszy?
                          Wydaje mi sie ,ze barwi troche slabiej jak slod barwiacy. A z proporcjamiw moich warkach to jest za kazdym razem inaczej. Dlatego,ze odmierzam zawsze na oko proporcje slodow i chmielu.
                          "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                          Comment

                          • siuks69
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2003.09
                            • 41

                            #28
                            Znalazłem coś takiego w sieci może was zainterseuje



                            I teraz wiem dlaczego Wrocąłw jest potęgą w dziedzinie browarnictwa
                            Pozdrawiam
                            Józek
                            Na razie z gotowców ale nadejdzie czasz w którym zagospodaruje 60m2 na małą piwniczkę i instalację :)

                            Comment

                            • wogosz
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.12
                              • 1007

                              #29
                              "pilzeński" czy "pilzneński"

                              peter_1000 napisał:

                              Niestety wydaje mi się że się mylisz. Tak jak pisałem wyżej przymiotniki "pilzneński" czy "pilźnieński" pochodzą od nazwy Pilzno; miasta położonego na południu Polski; w którym to żaden słód nie był i nie jest wytwarzany (i tak wynika z przytoczonego przez Ciebie słownika). Dlatego mnie osobiście wydaje się, iż najbardziej poprawną pisownią jest "pilseński" od angielskiej pisowni czeskiego miasta (bo zbyt bardzo skomplikowanie byłoby chyba z czeska "plzeński" od oryginalnego "Plzen" )
                              02-10-2004 00:48
                              Krzysiu napisał(a)
                              A to mnie zaskoczyłeś. Nie ma w tej sprawie wyjątków. Prawidłowa nazwa to "pilzeński".
                              Chciałbym wrócić do wielokrotnie powtarzanego na tym forum wątku dotyczącego nazewnictwa słodu jasnego typu pilzneńskiego. Tylko taka nazwa jest poprawna i używana w technologii słodu i litaraturze z tym związanej. Zainteresowanych odsyłam choćby do "Technologii piwa i słodu" Wolfganga Kunze, lub do "Towaroznawstwa produktów spożywczych" prof. Aleksandra Lempki.
                              Nazwa "pilzneński" rzeczywiście pochodzi od czeskiego miasta Pilsen, które to po polsku nazywa się Pilzno i dlatego przymiotnik brzmi: pilzneński, i tylko taka nazwa jest poprawna. Jeżeli mielibyśmy nazwy słodów wymawiać zgodnie z oryginalną pisownią miast od których zaczerpnęły nazwę, to na słód monachijski powinniśmy mówić "muncheński" (od niemieckiego Munchen), a na wiedeński "wieneński" (bo Wiedeń w oryginale to Wien). Ukłon dla Jestera:
                              jester napisał:
                              Pilzno to nie tylko miasto w woj. podkarpackim, to również spolszczona nazwa czeskiego Plzeň (co również można sprawdzić), stąd przymiotniki "pilzneński", "pilźnieński" odnoszą się zarówno do jednego, jak i drugiego. Słowniki nie notują form przymiotnikowych utworzonych od oryginalnej nazwy Plzeň, ani tym bardziej od Pilsen w wersji angielskiej. Nie bawmy się w językoznawców, zostawmy to fachowcom.
                              Mam nadzieję, że to wyjaśnienie wyczerpuje ten temat.
                              Dwa słowa o sobie:
                              dzisiaj dopiero zarejestrowałem się na stronie "browar.biz" chociaż już od roku śledzę zawartość tej strony. Wielokrotnie dostrzegałem nazwy "pilzeński" zamiast "pilzneński", ale dopiero dzisiaj natknąłem się na ten temat i wyjaśnienia Krzysia odnośnie tej nazwy. Ponieważ jestem technologiem żywności i jestem związany z technologią słodu postanowiłem zabrać również głos w tej sprawie.
                              Pozdrawiam wszystkich miłośników piwa i jego domowej produkcji.

                              Comment

                              • ART
                                mAD'MINd
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.02
                                • 23925

                                #30
                                jesli już nie ma żadnych argumentów za "plizeńskim" to w takim razie chyba musze sie poprawić w sklepiku :-/
                                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X