Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika michalh
Dodatki niesłodowe
Collapse
X
-
-
-
pszenica
Witam w końcu niedawno uwarzyłem pierwszą warkę zacieraną (wyśmienity mętniak do tego dośc mocny -tak jak lubię z pianą po łokieć oczywiście górnej ferment. )i niedługo planuję zrobić drugą, tyle że na większą skalę, czy ktoś mi może podsunąć pomysł ile dodać ześrutowanej pszenicy (mam jej pod dostatkiem w przeciwieństwie do słodu jeczmiennego), aby uzyskać dobry efekt i czy dodać ją na początku czy w trakcie,,,
Za wszelkie pomysły z waszej strony Dziękuwa!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gralllWitam w końcu niedawno uwarzyłem pierwszą warkę zacieraną (wyśmienity mętniak do tego dośc mocny -tak jak lubię z pianą po łokieć oczywiście górnej ferment. )i niedługo planuję zrobić drugą, tyle że na większą skalę, czy ktoś mi może podsunąć pomysł ile dodać ześrutowanej pszenicy (mam jej pod dostatkiem w przeciwieństwie do słodu jeczmiennego), aby uzyskać dobry efekt i czy dodać ją na początku czy w trakcie,,,
Za wszelkie pomysły z waszej strony Dziękuwa!
Comment
-
-
Oj Krzysiu, jakoś nie widać chętnych do udzielania się w tym temacie. Piszę tego posta by temat wznowić.
Liczę też na to, że ktoś poruszy tu kwestię taką: gdzie można np. nabyć łuskę ryżową (lub czegoś innego), której użycie spędziłoby koszmary z głów piwowarów szykujących się do filtrowania brzeczek z dużym udziałem słodu pszenicznego?
Wyląda jednak to trochę tak, jakby piwowarzy woleli zachowywać swoje doświadczenia tylko dla siebie, chętnie korzystając jednocześnie z upublicznianych doświadczeń innych piwowarów.
Jeśli ten temat nie może się rozruszać, to co np. z tematem, który też powinien moim zdaniem znaleźć się w "Opracowaniach", poruszającym kwestię temperatur (fermentacji głównej, wtórnej i leżakowania) i ich wpływu na produkt końcowy?
To co obserwuję, po części prowokuje mnie do zastanowienia się nad sensem publikowania na forum własnych doświadczeń, które dotychczas zamieszczałem szczegółowo, jak na spowiedzi.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BJeśli ten temat nie może się rozruszać, to co np. z tematem, który też powinien moim zdaniem znaleźć się w "Opracowaniach", poruszającym kwestię temperatur (fermentacji głównej, wtórnej i leżakowania) i ich wpływu na produkt końcowy?
- temat nie musi się rozruszać od razu. czasem potrzeba więcej czasu, szczególnie gdy poniekąd jest jeszcze czas urlopów.
- można spróbować własnych sił w stworzeniu takiego opracowania, nie licząc na innych...
- sam pichcę co nieco w kwestii opracowań, ale z moim niewielkim praktycznym doświadczeniem ciągle jeszcze trudo o oferowanie porad innym.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BOj Krzysiu, jakoś nie widać chętnych do udzielania się w tym temacie. Piszę tego posta by temat wznowić...
2. Parę osób szykuje sie na zlot.
3. Większość osób nie udziela się w żadnych tematach.
4. Zakup łuski ryżowej to temat do działu "Surowce", a nie na opracowanie, bo niby co w nim napisać? Mi zresztą brak łuski nie spedza snu z powiek, a pszeniczne robię normalnie, jak inne.
5. Nie ma powodu do pośpiechu. Pośpiech jest wskazany jedynie przy łapaniu pcheł.
6. Temat "zacieranie" czeka na swoją kolej. Ale jest to temat tak obszerny, że obawiam się, że wykracza poza ramy opracowań całkowicie amatorskich.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BWyląda jednak to trochę tak, jakby piwowarzy woleli zachowywać swoje doświadczenia tylko dla siebie, chętnie korzystając jednocześnie z upublicznianych doświadczeń innych piwowarów.
Jeśli ten temat nie może się rozruszać, to co np. z tematem, który też powinien moim zdaniem znaleźć się w "Opracowaniach", poruszającym kwestię temperatur (fermentacji głównej, wtórnej i leżakowania) i ich wpływu na produkt końcowy?
To co obserwuję, po części prowokuje mnie do zastanowienia się nad sensem publikowania na forum własnych doświadczeń, które dotychczas zamieszczałem szczegółowo, jak na spowiedzi.Maciek
Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mjpPrzecież w opracowaniu raczej nie będziemy pisać, że kiedyś tam piwowar X użył dodatku Y i wyszło z tego wszystko, tylko nie piwo...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuZakup łuski ryżowej to temat do działu "Surowce", a nie na opracowanie, bo niby co w nim napisać? Mi zresztą brak łuski nie spedza snu z powiek, a pszeniczne robię normalnie, jak inne.
Zrobiłeś kiedyś pszeniczne z naprawdę dużym udziałem pszenicy? - Np. 70-80 proc., bo takie sytuacje miałem na myśli, pisząc o zastosowaniu łuski. W końcu surowiec ten stosowany jest w browarnictwie chyba nie z powodu widzimisię piwowarów.
Temat "zacieranie" czeka na swoją kolej.
Trafia do mnie argumentacja mjp.
- można spróbować własnych sił w stworzeniu takiego opracowania, nie licząc na innych...
Reasumując:
Całość przeradza się w typowe polskie ględzenie o wszystkim, tylko nie o meritum. W tej sytuacji mój post nt. laktozy tu zupełnie nie pasuje, więc można go spokojnie usunąć (nie będzie zresztą wielkiej szkody dla "Opracowania").
No, ale przynajmniej jedno się udało: temat został wznowiony.
Rozumiem, że po tym poście tradycyjnie będziemy mieli dyskusję o tym, czy Wielki_B ma rację, a nie o dodatkach niesłodowych. Jeśli tak, to proponuję wtedy "Opracownia" przenieść np. do działu "Ploty".
A tak w ogóle to sorki, bo mam dzisiaj jakiś kiepski dzień...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B...Zrobiłeś kiedyś pszeniczne z naprawdę dużym udziałem pszenicy? - Np. 70-80 proc., ...
Wracając do meritum - omówiłem podstawowe surowce niesłodowe, przetwarzane w procesie zacierania lub fermentacji i wpływające na smak gotowego piwa. Nie omawiałem żadnych materiałów filtracyjnych, enzymów, dodatków chemicznych, koagulantów słodzików i innych badziewi...Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu... pomijam całkowicie naturalne i sztuczne środki chemiczne, używane do utrwalania i stabilizacji piwa oraz syntetyczne środki słodzące...
Nie spotkałem się ani razu z zastosowaniem otrębów jako wspomagania filtracji. Przy prawidłowym rozdrobnieniu słodu i zatarciu, nie ma potrzeby stosowania żadnych dodatków. W przemyśle stosuje się dodatkowe filtry w celu przyśpieszenia procesu filtracji i zwiększenia w ten sposób wydajności warzelni. Same otręby zawierają dużą ilość garbników i białek, mogących niekorzystnie wpłynąć na właściwości piwa poprzez zwiększenie lepkości brzeczki (zwolnienie filtracji) i nadanie gorzkawego, ściągającego posmaku.Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2005-09-08, 12:22.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BA to niby dlaczego? Przecież łuska jest dodatkiem niesłodowanym. Jeśli nadaje się jedynie do działu "Surowce", to równie dobrze każdy inny dodatek niesłodowany, jako surowiec, powinien znaleźć się właśnie tam, a nie w "Opracowaniach".
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BTrafia do mnie argumentacja mjp.
To zdanie (z wymownym niedomówieniem na końcu) miało mnie uszczypąć?
[ciach]
A tak w ogóle to sorki, bo mam dzisiaj jakiś kiepski dzień...Maciek
Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mjpNie pytałeś o łuskę jako dodatek niesłodowy, tylko o to gdzie można ją kupić, a to zasadnicza różnica.
Chyba masz dzisiaj naprawdę kiepski dzień. Może zaczekaj z dalszym pisaniem do jutra? Bo np. zdanie, które mi przypisujesz i komentujesz w dziwny sposób wygłosił ART. Nawet sprawdzić się nie chciało?
Wracając do "Opracowania", Krzysiu poddał tezy do dyskusji, z której ma powstać później jakaś spójna całość. Nie pisz więc, że "opracowanie Krzysia w zasadzie wyczerpuje temat", bo tak nie jest.
Sam mogłem się wypowiedzieć jedynie w temacie laktozy, której zużyłem już parę kilogramów. Innych używam sporadycznie, lub nie mam o nich wyrobionego własnego zdania. Liczę więc na głosy piwowarów, którzy takie wyrobione zdanie o innych dodatkach mają.
Chcąc przyspieszyć tworzenie tego opracowania, pozwoliłem sobie wczoraj na wznowienie dyskusji. Ostatecznie wznowienie dyskusji mi się udało. Niestety, nie wniesie ona jednak wiele do samego opracowania.
Znaczna część energii dyskutantów poszła w luft.
Miejmy więc nadzieję, że kolejne posty będą się odnosiły już tylko do tematu rozpoczętego przez Krzysia.
Comment
-
-
ludziska
piwo usybia, uspokaja a wy tutaj prowadzicie dyskusje jakbyście jechali na jakiś płynach energetyzujących dla siłaczy, czy czasem nie macie zbyt zabiałczanego piwka
to ja kolejna pierdoła na forum ...
Ale skoro już sie wtrąciłem
niedługo robię wareczkę zacieraną i mam pod "dostatkiem" słodu jeczmiennego natomiast pod większym dostatkiem posiadam niesłodowaną pszenice i mam pytanko ile w stosunku do słodu mam jej użyć żebym mógł ją zpowodzeniem scukrzyć, acha i tak na marginesie, które drożdże byłyby lepsze w przypadku takiej warki: safbrew s-33 , safale s-04 czy z kolei zwykłe drożdże górnej fermentacji, których mam pod dostatkiem
Comment
-
Comment