Utrzymywanie zadanej temperatury fermentacji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • #61
    Zamiast drogich pasów elektrycznych można użyć kabli grzewczych do terrarium oraz termoregulatora w którym można nastawić określoną temp. grzania (np. rt-2), cały zestaw dostępny po 30-40 zł (np. na allegro)

    Comment


    • #62
      Z racji że nie mogę wyedytować już poprzedniego posta dopiszę w nowym, że stosując odpowiednie termoregulatory można zastosować je również do schładzania - polecam np. zmodyfikowany model RT-2CO, dostępny na allegro za 60-70 zł. zakres temp. 0-41 ºC
      Last edited by Gość; 2010-07-19, 18:26.

      Comment

      • scheik
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2003.09
        • 34

        #63
        A czy wilgotność powietrza pomieszczenia w którym stoi fermentator ma znaczenie? U mojej babuszki w piwnicy jest stała temperatura 10-11 st.C i dość duża jak na piwnice wilgotność (nie wiem jaka ale wyczuwalna w powietrzu i osiada się na ścianach).

        Comment

        • darko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.06
          • 2078

          #64
          Wilgotność nie ma znaczenia. W fermentowni zawsze jest wilgotno.

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10768

            #65
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika scheik Wyświetlenie odpowiedzi
            A czy wilgotność powietrza pomieszczenia w którym stoi fermentator ma znaczenie? U mojej babuszki w piwnicy jest stała temperatura 10-11 st.C i dość duża jak na piwnice wilgotność (nie wiem jaka ale wyczuwalna w powietrzu i osiada się na ścianach).
            Możliwe że fruwają pleśnie, radzę nie otwierać pojemników. Fermentacja z rurką.
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • brzoza1086
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2013.03
              • 8

              #66
              Chciałbym zapytać jak postępować w drugą stronę? Czyli jak podnieść temperaturę fermentacji niedużym kosztem? W pomieszczeniu do ferm. cichej i burzliwej mam 18 st. Celsjusza. O ile dla ferm. cichej ta temp. będzie w porządku, to dla ferm. burzliwej powinna być 2 st. wyższa. W związku z tym zastanawiam się nad trzema sposobami podniesienia/utrzymania wyższej temperatury:

              1) Owinąć fermentor kocem/ew. jakimś lepszym izolatorem cieplnym w stylu folii pod grzejnik. Jako że w procesie fermentacji wytwarza się sporo ciepła i może to wystarczyć za podgrzanie fermentującego płynu?

              2) Nie robić nic, bo wytwarza się taka ilość energii, która wystarcza do ogrzania płynu bez konieczności izolowania od otoczenia?

              3) Zamontować układ podgrzewający wspomniany powyżej albo grzałkę akwarystyczną o dużej mocy(odpowiedniej do 150l akwarium) z dokładnym termostatem?

              Comment

              • fidoangel
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 3489

                #67
                Jakie drożdże?

                Edit: a w zasadzie punkt nr 2.
                Last edited by fidoangel; 2013-03-09, 20:18.
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • sztetke
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2009.12
                  • 355

                  #68
                  No, dokładnie, jak to nie jakieś specjalne ciepłolubne drożdże belgijskie to temperatura do ejli jest idealna.

                  Comment

                  • brzoza1086
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2013.03
                    • 8

                    #69
                    O takie:

                    Danstar Nottingham - Ale Yeast

                    Comment

                    • fidoangel
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 3489

                      #70
                      A przeczytałeś sobie, na opakowaniu lub na stronie sklepu, zalecaną temperaturę fermentacji? Może warto zanim zacznie się pisać

                      Górna fermentacja Drożdże Lallemand LalBrew Nottingham High Performance Ale Yeast 11 g Lallemand LalBrew Nottingham High Performance Ale Yeast (kiedyś znane pod nazwą Danstar Nottingham) są to drożdże górnej fermentacji. Należą do drożdży neutralnych aromatycznie - wytwarzają one bard
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • brzoza1086
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2013.03
                        • 8

                        #71
                        Przeczytałem bardzo dokładnie. Temperatura się zgadza. Moje wątpliwości dotyczą raczej instrukcji warzenia Irish Red Ale, którą otrzymałem wraz z zestawem słodowym z Centrum Piwowarstwa. Mianowicie chodzi o zapis, który mówi, iż fermentacja cicha, w miarę możliwości powinna być przeprowadzana w temperaturze o 2 st. Celsjusza niższej niż temperatura fermentacji burzliwej. Stąd moje pytanie. Nie wiem czy ma to duże znaczenie, czy po prostu machnąć na to ręką?

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10768

                          #72
                          Ja bym machnął
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • brzoza1086
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2013.03
                            • 8

                            #73
                            Dziękuję za odpowiedź.

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X