Zamiast drogich pasów elektrycznych można użyć kabli grzewczych do terrarium oraz termoregulatora w którym można nastawić określoną temp. grzania (np. rt-2), cały zestaw dostępny po 30-40 zł (np. na allegro)
Utrzymywanie zadanej temperatury fermentacji
Collapse
X
-
Z racji że nie mogę wyedytować już poprzedniego posta dopiszę w nowym, że stosując odpowiednie termoregulatory można zastosować je również do schładzania - polecam np. zmodyfikowany model RT-2CO, dostępny na allegro za 60-70 zł. zakres temp. 0-41 ºCOstatnia zmiana dokonana przez Gość; 2010-07-19, 18:26.Comment
-
A czy wilgotność powietrza pomieszczenia w którym stoi fermentator ma znaczenie? U mojej babuszki w piwnicy jest stała temperatura 10-11 st.C i dość duża jak na piwnice wilgotność (nie wiem jaka ale wyczuwalna w powietrzu i osiada się na ścianach).Comment
-
Możliwe że fruwają pleśnie, radzę nie otwierać pojemników. Fermentacja z rurką.Mniej książków więcej piwaComment
-
Chciałbym zapytać jak postępować w drugą stronę? Czyli jak podnieść temperaturę fermentacji niedużym kosztem? W pomieszczeniu do ferm. cichej i burzliwej mam 18 st. Celsjusza. O ile dla ferm. cichej ta temp. będzie w porządku, to dla ferm. burzliwej powinna być 2 st. wyższa. W związku z tym zastanawiam się nad trzema sposobami podniesienia/utrzymania wyższej temperatury:
1) Owinąć fermentor kocem/ew. jakimś lepszym izolatorem cieplnym w stylu folii pod grzejnik. Jako że w procesie fermentacji wytwarza się sporo ciepła i może to wystarczyć za podgrzanie fermentującego płynu?
2) Nie robić nic, bo wytwarza się taka ilość energii, która wystarcza do ogrzania płynu bez konieczności izolowania od otoczenia?
3) Zamontować układ podgrzewający wspomniany powyżej albo grzałkę akwarystyczną o dużej mocy(odpowiedniej do 150l akwarium) z dokładnym termostatem?Comment
-
Jakie drożdże?
Edit: a w zasadzie punkt nr 2.Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2013-03-09, 20:18."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
-
A przeczytałeś sobie, na opakowaniu lub na stronie sklepu, zalecaną temperaturę fermentacji? Może warto zanim zacznie się pisać
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Przeczytałem bardzo dokładnie. Temperatura się zgadza. Moje wątpliwości dotyczą raczej instrukcji warzenia Irish Red Ale, którą otrzymałem wraz z zestawem słodowym z Centrum Piwowarstwa. Mianowicie chodzi o zapis, który mówi, iż fermentacja cicha, w miarę możliwości powinna być przeprowadzana w temperaturze o 2 st. Celsjusza niższej niż temperatura fermentacji burzliwej. Stąd moje pytanie. Nie wiem czy ma to duże znaczenie, czy po prostu machnąć na to ręką?Comment
-
Related Topics
Collapse
-
Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam serdecznie.
W piątek nastawiłem swoje pierwsze piwo z brewkitu.
postanowiłem dzisiaj sprawdzić BLG, fermentacja wydaje się że ustała. Chciałem się upewnić czy wszystko jest ok i w sobotę miało być przelane do drugiego pojemnika na cichą.
Niestety przez moją niecierpliwość...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam serdecznie.
Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam
Mam nieużywaną w tej chwili lodówkę którą chciałbym użyć do utrzymywania stabilnej temperatury fermentacji. dla górnej np: 18st. Podłączyłem ją pod zrobiony na szybko termostat. Po włączeniu temperatura szybko spadła do żądanych 18 stopni i sterownik wyłączył...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment