Zamiast drogich pasów elektrycznych można użyć kabli grzewczych do terrarium oraz termoregulatora w którym można nastawić określoną temp. grzania (np. rt-2), cały zestaw dostępny po 30-40 zł (np. na allegro)
Utrzymywanie zadanej temperatury fermentacji
Collapse
X
-
Z racji że nie mogę wyedytować już poprzedniego posta dopiszę w nowym, że stosując odpowiednie termoregulatory można zastosować je również do schładzania - polecam np. zmodyfikowany model RT-2CO, dostępny na allegro za 60-70 zł. zakres temp. 0-41 ºCLast edited by Gość; 2010-07-19, 18:26.
Comment
-
-
A czy wilgotność powietrza pomieszczenia w którym stoi fermentator ma znaczenie? U mojej babuszki w piwnicy jest stała temperatura 10-11 st.C i dość duża jak na piwnice wilgotność (nie wiem jaka ale wyczuwalna w powietrzu i osiada się na ścianach).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika scheik Wyświetlenie odpowiedziA czy wilgotność powietrza pomieszczenia w którym stoi fermentator ma znaczenie? U mojej babuszki w piwnicy jest stała temperatura 10-11 st.C i dość duża jak na piwnice wilgotność (nie wiem jaka ale wyczuwalna w powietrzu i osiada się na ścianach).Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Chciałbym zapytać jak postępować w drugą stronę? Czyli jak podnieść temperaturę fermentacji niedużym kosztem? W pomieszczeniu do ferm. cichej i burzliwej mam 18 st. Celsjusza. O ile dla ferm. cichej ta temp. będzie w porządku, to dla ferm. burzliwej powinna być 2 st. wyższa. W związku z tym zastanawiam się nad trzema sposobami podniesienia/utrzymania wyższej temperatury:
1) Owinąć fermentor kocem/ew. jakimś lepszym izolatorem cieplnym w stylu folii pod grzejnik. Jako że w procesie fermentacji wytwarza się sporo ciepła i może to wystarczyć za podgrzanie fermentującego płynu?
2) Nie robić nic, bo wytwarza się taka ilość energii, która wystarcza do ogrzania płynu bez konieczności izolowania od otoczenia?
3) Zamontować układ podgrzewający wspomniany powyżej albo grzałkę akwarystyczną o dużej mocy(odpowiedniej do 150l akwarium) z dokładnym termostatem?
Comment
-
-
Jakie drożdże?
Edit: a w zasadzie punkt nr 2.Last edited by fidoangel; 2013-03-09, 20:18."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
A przeczytałeś sobie, na opakowaniu lub na stronie sklepu, zalecaną temperaturę fermentacji? Może warto zanim zacznie się pisać
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Przeczytałem bardzo dokładnie. Temperatura się zgadza. Moje wątpliwości dotyczą raczej instrukcji warzenia Irish Red Ale, którą otrzymałem wraz z zestawem słodowym z Centrum Piwowarstwa. Mianowicie chodzi o zapis, który mówi, iż fermentacja cicha, w miarę możliwości powinna być przeprowadzana w temperaturze o 2 st. Celsjusza niższej niż temperatura fermentacji burzliwej. Stąd moje pytanie. Nie wiem czy ma to duże znaczenie, czy po prostu machnąć na to ręką?
Comment
-
Comment