Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
Utrzymywanie zadanej temperatury fermentacji
Collapse
X
-
Zasadniczo jedną z głównych ról takiego koca jest utrzymywanie temperatury. W takim wypadku trzeba by przyłożyć srebrną stronę do wiadra.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MaidenowiecZasadniczo jedną z głównych ról takiego koca jest utrzymywanie temperatury. W takim wypadku trzeba by przyłożyć srebrną stronę do wiadra.
Comment
-
-
W sumie fakt, ot życie. No nic, zobaczymy w sobotęSurowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MaidenowiecZasadniczo jedną z głównych ról takiego koca jest utrzymywanie temperatury. W takim wypadku trzeba by przyłożyć srebrną stronę do wiadra.
Comment
-
-
Zasadniczo bardziej mi chodziło o zbicie temperatury niż dogrzanie fermentora.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Widocznie źle rozumuję, ot nic człowiek uczy się całe życieSurowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
temperatura nie mam takiego wplywu na dojrzewanie jak mowisz, jest wrecz odwrotnie - szybkosc reakcji rosnie wraz z temperatura mowi o tym wspolczynnik Q10, w browarach caly proces prowadzony jest pod cisnieniem i dzieki temu uzyskuje sie to przyspieszenie w produkcji. pozdrawiam
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maxi0temperatura nie mam takiego wplywu na dojrzewanie jak mowisz, jest wrecz odwrotnie - szybkosc reakcji rosnie wraz z temperatura mowi o tym wspolczynnik Q10, w browarach caly proces prowadzony jest pod cisnieniem i dzieki temu uzyskuje sie to przyspieszenie w produkcji. pozdrawiam
......i piwo skawaśnieje
Comment
-
-
jasne ze nie mozna podnoscic temp bez ograniczen, kazdy proces ma jakies ustalone granice w ktorych przebiega najkorzystniej. poza tym chyba zostalem zle zrozumiany
draco napisal "Może im niższa temp. tym piwo szybciej dojrzewa?" - z tym sie nie zgadzam, nie pisalem rowniez o tym zeby fermentowac w wysokiej temp, napisalem tylko jak wyglada sprawa z podnoszeniem temp a szybkoscia reakcji chemicznych.
PS dzieki draco112 za mile przywitanie na forum.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maxi0jasne ze nie mozna podnoscic temp bez ograniczen, kazdy proces ma jakies ustalone granice w ktorych przebiega najkorzystniej. poza tym chyba zostalem zle zrozumiany
draco napisal "Może im niższa temp. tym piwo szybciej dojrzewa?" - z tym sie nie zgadzam, nie pisalem rowniez o tym zeby fermentowac w wysokiej temp, napisalem tylko jak wyglada sprawa z podnoszeniem temp a szybkoscia reakcji chemicznych.
PS dzieki draco112 za mile przywitanie na forum.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maxi0dzieki draco112 za mile przywitanie na forum.
Po prostu jak ktoś warzy dłuższy czas i próbuje się go uczyć podstaw to się można oburzyć, nie?
Pozdrawiam i zachęcam do szybkiego poznania forumowego sawłar wiwru
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maxi0draco napisal "Może im niższa temp. tym piwo szybciej dojrzewa?" - z tym sie nie zgadzam
Comment
-
Comment