Utrzymywanie zadanej temperatury fermentacji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • maxi0
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.01
    • 5

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
    Żeby było jasne - TO NIE ŻADNA FALA ANI TĘPIENIE NOWYCH !!!
    Po prostu jak ktoś warzy dłuższy czas i próbuje się go uczyć podstaw to się można oburzyć, nie?
    nie bylo moim zamiarem pouczanie kogos, chcialem wyrazic tylko swoja opinie w tym temacie, fakt jestem dopiero poczatkujacym piwowarem z jakims tam bagazem wiedzy teoretycznej i niewielka praktyka, mysle ze wszystko wyjdzie w praniu

    Comment

    • damnone
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2006.04
      • 1

      #47
      apropos termostatu - do kupienia w sklepie zoologicznym za 20zł wymagają tylko małej przeróbki: kiedy zwykły włącza grzałkę ten ma wyłączać chłodzenie i kiedy zwykły wyłącza grzałkę ten ma włączać chłodzenie (podejrzewam że chyba wystarczy jedną diodę dać w drugą stronę....)

      Comment

      • Infam
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.05
        • 715

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika damnone
        apropos termostatu - do kupienia w sklepie zoologicznym za 20zł wymagają tylko małej przeróbki: kiedy zwykły włącza grzałkę ten ma wyłączać chłodzenie i kiedy zwykły wyłącza grzałkę ten ma włączać chłodzenie (podejrzewam że chyba wystarczy jedną diodę dać w drugą stronę....)
        Sorry
        Dioda nie zmienia kierunku marszu elektronów
        "Dużo to nie znaczy Dobrze
        Dobrze znaczy dużo"

        Comment

        • Infam
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.05
          • 715

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika damnone
          [...]
          1. To nie na temat - do sprzętu z tym!
          2. MUSIAŁEM skomentować. Nie mogłem pozostawić tak zacnego tematu z dywagacjami w ostatnim poście n.t. diody (przepraszam ale nieco absurdalnymi dywagacjami)
          3. Do przechmielin najlepiej te trzy ostatnie posty
          "Dużo to nie znaczy Dobrze
          Dobrze znaczy dużo"

          Comment

          • maxi0
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2006.01
            • 5

            #50
            ja wkladam fermentor do chlodnego pomieszczenia na uczelni tam klimatyzacja utzymuje temp w okolicy 5 C, w domu jeszcze tego nie probowalem ale mam taka starsza dzialajaca jeszcze lodowe donwas chyba, mysle ze bez problemu uda sie ustawic temp na 5-7 C.

            Comment

            • bumbastic
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2008.08
              • 135

              #51
              Odgrzebałem ten temat bo wydaje mi się, że najbardziej pasuje do mojego pytania, gdyż odpowiedzi na nie nie znalazłem. A pytanie jest w jakiej najniższej temperaturze można jeszcze fermentować lagery? Mam w nieogrzewanym garażu w tej chwili ok 5stC. W ciągu zimy temp jeszcze spadnie ale nie powinna zejść poniżej 0stC. Czy w takich temp jeszcze można czy już za zimno? A może wystarczy fermentor obłożyć ciepłym kocem i temp 0-5stC już nie będzie straszna? Jeśli ktoś wie gdzie na ten temat była dyskusja albo jakieś opracowanie to proszę o link.

              Comment

              • darko
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.06
                • 2078

                #52
                Było gdzieś na forum coś o stosowaniu grzałek akwarystycznych do ogrzewania fermentora.

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #53
                  Do fermentacji lagerów zalecane temperatury to min. 7 st., max. 14 st., najlepsza jest ta po środku, czyli 10 st. Jak będziesz fermentował w niższych, to przede wszystkim drożdże mogą nie pracować, po za tym jakieś nieodpowiednie dla lagerów smaki mogą się w piwie pojawić.
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • DanielJakubowski
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.12
                    • 791

                    #54
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                    Do fermentacji lagerów zalecane temperatury to min. 7 st., max. 14 st., najlepsza jest ta po środku, czyli 10 st. Jak będziesz fermentował w niższych, to przede wszystkim drożdże mogą nie pracować, po za tym jakieś nieodpowiednie dla lagerów smaki mogą się w piwie pojawić.
                    Czy nie odpowiednie smaki się moga pojawic to nie wiem. Zdarzało mi się fermentować w 5'C i efekty byly swietne . W tym momencie mam jednak problem gdyż mam 0'C w fermentatorni a drożdze mają do przerobienia ok 150 L
                    Pozdrawiam
                    dj

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski Wyświetlenie odpowiedzi
                      Czy nie odpowiednie smaki się moga pojawic to nie wiem.
                      Osobiście to ja tez nie wiem, bo w piwnicy niestety mam zazwyczaj 12 stopni i powyżej, ale gdzieś czytałam o tym. Albo Wesoły mi mówił

                      Daniel i jak, przy takim prawie 0 stopni jest szansa, że drożdże pojadą z żarciem??
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #56
                        Drożdże zamrożone w glicerynie (cca -20*C) jakoś tam żyją i ponoć nawet jedzą (dlatego sugeruje się zamrażanie po aktywacji saszetki, żeby miały amu) tylko przysypiają. Więc w 0*C też jakoś szamać będą. Problem to możliwość zamrożenia piwa oraz czas - zwiększona szansa na zakażenie/zmutowanie. W takich przypadkach trzeba myśleć o NAPRAWDĘ porządnym starterze...

                        Comment

                        • DanielJakubowski
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2005.12
                          • 791

                          #57
                          Powiem tak: W fermentatorni stoi obecnie 6 fermentatorów. Pół godziny temu przyciskając dekielki w fermentatorach sprawiłem, że woda w rurce fermentacyjnej w obu cylindrach rurki miała taki sam poziom. Przed chwilą, czyli pół godziny później, widać, że chyba fermentacja trwa, poniewąż ilość wody w rurce fermentacyjnej nie jest już taka sama. Widać, że jakieś powietrze uszło i uchodzi (bo nawet przy mnie jedne bąblnięcie było). W wszystkich fermentujących piwach zadany był mocny, swierzy starter Czech Pilsa. Wśród fermentujących piw jest porter bałtycki(20blg) i doppelbock (18blg)
                          Pozdrawiam
                          dj

                          Comment

                          • DanielJakubowski
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.12
                            • 791

                            #58
                            Zapmniałem dodać, że w jednym z fermentatorów jest leciutki ciemniaczek na cichej. W jego rurce fermentacyjnej poziom cieczy się nie zmienił Wyklucza więc to chyba, że w pozostałych fermentatorach zmiana poziomu wody w rurce nastąpiła na wskutek lekkiego ocieplania się (po nocy) temperaturowego w fermentatorni (obecnie jest z 2'C gdy o 9 było 0'C)
                            Pozdrawiam
                            dj

                            Comment

                            • fidoangel
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 3489

                              #59


                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                              Comment

                              • DanielJakubowski
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2005.12
                                • 791

                                #60
                                Dziś przed 9 zajrzałem do fermentatorni. Z daleka przywitał mnie dwukrotny bulgot w rurce. Z ciekawości otworzyłem wieczka w każdym fermentatorze (oprócz tego co jest na cichej). Piana caaaaałkiem spora Grubopęcherzykowata Temperatura po nocy w pomieszczeniu 0'C. W nocy pewnie jeszcze zimniej było. Jest to 21 dzień fermentacji dla portera, 11ty dla pilsa, 9ty dla dopelbocka. Wspomnę jeszcze, że porter przez pierwszy tydzień miał ok 10-12'C. Później temperatura spadła bardzo szybko. Czech Pilsy radzą więc sobie całkiem nieźle, chyba lepiej niż u Fido

                                PS. & OT: W porterze pływa balingometr i wskazuje 5blg (początkowe 20blg), przelewać na cichą ? ;p
                                Pozdrawiam
                                dj

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X