Cześć,
Nie jestem pewien, czy to właściwe miejsce, ale chciałem zaproponować wspólne stworzenie opracowań dotyczących pewnych standardów piwnych gatunków.
Przykład - temat "Stouty".
W takim opracowaniu widziałbym bardzo dokładne opisanie składników i procesu produkcyjnego kilku standardowych stoutów (Dry, Milk, Oatmill) do najdrobniejszego szczególu - najlepiej też, żeby były to przepisy na klony piw przemysłowych.
Dlaczego? No bo początkujący piwowar może potem pójść do sklepu, kupić Guinessa i popijając piwko i patrząc na przepis zmodyfikować go zgodnie ze swoim gustem - bo będzie miał punkt odniesienia w postaci gotowego piwa do degustacji.
Ktoś może użyc argumentu, że na forum jest trylion opisanych przepisów na stouta - no właśnie - ale zawsze jest problem który wybrać, no i nie oszukujmy się - są bardziej i mniej udane.
Co sądzicie?
Acha - jeżeli to złe miejsce na taką propozycję to bardzo przepraszam i proszę admina o przeniesienie we właściwe...
Nie jestem pewien, czy to właściwe miejsce, ale chciałem zaproponować wspólne stworzenie opracowań dotyczących pewnych standardów piwnych gatunków.
Przykład - temat "Stouty".
W takim opracowaniu widziałbym bardzo dokładne opisanie składników i procesu produkcyjnego kilku standardowych stoutów (Dry, Milk, Oatmill) do najdrobniejszego szczególu - najlepiej też, żeby były to przepisy na klony piw przemysłowych.
Dlaczego? No bo początkujący piwowar może potem pójść do sklepu, kupić Guinessa i popijając piwko i patrząc na przepis zmodyfikować go zgodnie ze swoim gustem - bo będzie miał punkt odniesienia w postaci gotowego piwa do degustacji.
Ktoś może użyc argumentu, że na forum jest trylion opisanych przepisów na stouta - no właśnie - ale zawsze jest problem który wybrać, no i nie oszukujmy się - są bardziej i mniej udane.
Co sądzicie?
Acha - jeżeli to złe miejsce na taką propozycję to bardzo przepraszam i proszę admina o przeniesienie we właściwe...
Comment