Budujemy piwniczkę.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mjp
    † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
    • 2004.02
    • 954

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
    Chyba, że są dwa pomieszczenia.
    Marcinie, Browarzyciel opisał wykonanie piwniczki 2x2x2 metry, a nie budowę wielopoziomowego schronu przeciwatomowego....
    Maciek
    Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

    Comment

    • darko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.06
      • 2078

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
      Wpadnij kiedyś do Wesołego i zobacz, do czego służy piwnica.
      Wesoły warzy w ziemiance, czy w zwykłej piwnicy? To chyba jest róznica.

      Comment

      • Marcin_wc
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.09
        • 2115

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mjp
        Marcinie, Browarzyciel opisał wykonanie piwniczki 2x2x2 metry, a nie budowę wielopoziomowego schronu przeciwatomowego....
        Czyli jednak pomyliłem tematy.

        Comment

        • Browarzyciel
          Porucznik Browarny Tester
          • 2005.08
          • 357

          #19
          Witam wszystkich,

          Dość szybko przeczytałem wszystkie posty, więc jeżeli coś ominąłem, lub coś powtarzam, to przepraszam.

          Pisząć o schodach 33 x 33 cm miałem na myśli długość i wysokość trepa tj stopnia. Całe schody są na szerokość trzech płytek czyli 1 m.

          Jeżeli chodzi o inne sposoby "walki" z wodami gruntowymi, drenaże, rury, etc., to uważam, że będzie to daremny trud. Woda zawsze znajdzie sobie miejsce, a wybudowanie piwniczki 1 m poniżej wód gruntowych - wyobraźcie sobie ciśnienie wody. Jeżeli jest faktycznie taki wysoki poziom wody, to jedynym rozwiązaniem jest pomysł z folią lub jakieś drogie izolatory wewnątrz samej piwniczki.

          Fermentacja nieznacznie podnosi temperaturę zawartości fermentora, ale nie ma to generalnego wpływu na podniesienie temperatury otoczenia. Poza tym, zimą i tak musimy dogrzewać trochę by uzyskać 8-9'C, no chyba, że ktoś chce mieć 6'C, tylko wtedy fermentacja będzie trwała wieczność. Jeżeli chodzi o ew. spadek poniżej zera, to nie jest to możliwe. Jak wspomniałem, poniżej 1 m ziemia nigdy nie zamarza (w Polsce), więc jest to pewnego rodzaju geotermiczna regulacja temp. pomieszczenia.

          Właśnie odebrałem lampę błyskową z naprawy, więc może zrobię parę fotek i zamieszczę na forum.

          Pozdrawiam

          R.
          BROWARZYCIEL
          Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
          eventy dla firm

          Comment

          • Browarzyciel
            Porucznik Browarny Tester
            • 2005.08
            • 357

            #20
            Doczytałem się, że dyskusja była również o warzeniu w piwnicy. W moim przypadku dysponuję jedynie pomieszczeniem 2 x 2 x 2 m więc warzenie odpada. Gdybym miał system piwnic z różnymi wyizolowanymi pomieszczeniami, to pewnie tak, ale dzisiaj warzę w kuchni a fermentuję w piwniczce. Trochę niekomfortowe, to znoszenie fermentora po schodach, więc jeżeli ktoś ma większe warki niż moje 30 litrów, to projekt piwniczki musiałby być rozbudowany o pomysły transporu fermentorów (może jakiś wyciąg, lub pochylnia, he he) i chyba samo pomieszczenie musiałoby być nieco większe.

            Co do kosztów, to nie chciałbym wyrokować, co ile kosztuje. Wiadomo, że różni wykonawcy, w różnych regionach Polski, stosują różne ceny. Generalnie zależy to od materiałów, wykończenia i ilości robót. Można spodziewać się, że cena projektu będzie się wachchać od 5.000 - 20.000, ponieważ ktoś może zostawić sobie wyłącznie betonową konstrukcję, a ktoś inny może wykonać elewację z piaskowca. Ktoś może rozparcelować sobie ziemię po ogrodzie, a ktoś inny będzie musiał wynająć transport i wywieźć większość. Można samemu kopać i murować lub wynająć ekipę. Itd, itd ...

            pozdrawiam
            BROWARZYCIEL
            Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
            eventy dla firm

            Comment

            • grzes_ch
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2003.10
              • 612

              #21
              A ja mam ochotę na coś takiego http://www.chefpaul.net/piwniczka.html

              Comment

              • Rolek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.08
                • 1038

                #22
                Lekkość, żeby nie napisać lekkomyślność tego tekstu przyprawiła mnie szczerze mówiąc o dreszcz.
                Kopiemy dołek (malusi, ledwie 15 m sześciennych), robimy podłogę, budujemy ściany i przykrywamy stropem. Na końcu przysypujemy ziemią i mamy gotowy potencjalny grobowiec.
                Czytając ten „poradnik” każdy konstruktor budowlany strzeliłby sobie w łeb.
                CzyTy napradę sądzisz, że to takie łatwe?
                (...)Część nad komorą zasklepiamy sufitem przezbrojonym i wylanym w łuk. Kształt taki będzie adekwatny do usypanego później kopca.
                Proste, nie? A może tak parę słów na temat szalunków, klasy betonu, obliczenia zbrojenia stropu, przenoszenia obciążeń, obciążenia gruntu, parcia gruntu na ściany, parcia gruntu na dno wykopu, obliczenia wieńca, zbrojenia wieńca?

                Mam nadzieję, że nikt nie pokusi się o budowę takiej piwnicy w oparciu o Twoje „porady”. To, że Ci się jeszcze nic nie stało o niczym nie świadczy.

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19261

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rolek
                  ...
                  Mam nadzieję, że nikt nie pokusi się o budowę takiej piwnicy w oparciu o Twoje „porady”. To, że Ci się jeszcze nic nie stało o niczym nie świadczy.
                  też jestem z branży budowlanej i zawsze dziwi mnie to, że budowle wieków średnich i wcześniejszych stoją mimo, że poziom obliczeń w tych czasach był dużo mniejszy.

                  Comment

                  • Browarzyciel
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2005.08
                    • 357

                    #24
                    Rolek, nie było moją intencją żeby Cię namawiać do: łamania prawa budowlanego, przepisów BHP lub narażania Cię na ryzyko utraty życia lub zdrowia. Jeżeli uważasz, że do wykonania takiego "obiektu" potrzebujesz pełnego projektu, zatwierdzenia przez Inspektora Budowlanego i pełnej gamy ekspertyz dotyczących technologii i materiałów - to śmiało! To wolny kraj. Jednak każdy, kto coś kiedyś budował przyzna mi pewnie rację, że Twoja reakcja, jest nieco przesadzona.

                    Jakbyś przeczytał całe opracowanie, to zorientowałbyś się, że to nie wiadukt kolejowy albo most albo skomplikowana technicznie budowla. Głównym budulcem są mocne bloczki betonowe. Co do wylania sklepienia i wieńców, ... ech. Wieńce w takich konstrukcjach, poprostu nie występują. Wszystkie cztery ściany są nośne, a sklepienie szalujesz z desek i opierasz na wszystkich ścianach. Typowe zbrojenie z prentów stalowych i wylanie betonem. Beton robisz w betoniarce, bo potrzeba Ci ich zaledwie kilka. Zawsze możesz zamówić gruszkę z 0,5 - 1 m3 betonu, nawet Ci określą klasę betonu jeżeli zdecydują się przyjechać.

                    Generalizując, myślę, że przeciętny murarz po szkole zawodowej potrafiłby to wykonać bez problemu.

                    Twoje zdrowie.
                    BROWARZYCIEL
                    Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
                    eventy dla firm

                    Comment

                    • Rolek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.08
                      • 1038

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel
                      (...)
                      Wieńce w takich konstrukcjach, poprostu nie występują. Wszystkie cztery ściany są nośne, a sklepienie szalujesz z desek i opierasz na wszystkich ścianach.
                      Strop musi być połączony ze ścianami właśnie wieńcem. Owszem, w typowych budynkach nie wykonuje się wieńca ścian piwnic, ale tam nie występuje obciążenie stropu takie jak w opisywanej przez Ciebie konstrukcji. Poza tym strop łukowy, to trochę inna bajka.
                      Typowe zbrojenie z prentów stalowych i wylanie betonem. (...)
                      Skoro już nie robisz wieńca, to chociaż napisz, że zbrojenia nie opiera się bezpośrednio na ścianach, tylko na kilkucentymetrowych poduszkach z zaprawy. Chociaż z drugiej strony, skoro nie ma wieńca, to i z tego można zrezygnować... A co tam.
                      Generalizując, myślę, że przeciętny murarz po szkole zawodowej potrafiłby to wykonać bez problemu.
                      Piekarz pewnie też. I kuśnierz, czy też krawiec.
                      Tylko dlaczego po robocie takiego „przeciętnego murarza”, tynkarz żąda podwójnej zapłaty za tynki, plac budowy przypomina pobojowisko, albo śmietnik, a inwestor musi się leczyć?

                      Twoje zdrowie.
                      I Twoje

                      Comment

                      • Browarzyciel
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2005.08
                        • 357

                        #26
                        He he, widzę, że kolega świeżo po jakiejś inwestycji budowlanej . Łączę się w cierpieniu, też to przechodziłem.

                        Jeszcze jedna generalna uwaga:

                        Prosiłbym wszystkich o nie traktowanie opracowania, jako kompletnego instruktażu budowy, a jedynie referatu, jak powstała moja piwniczka, bez wielu szczegółów technicznych. Podczas planowania można (albo i nie) wykorzystać pewne pomysły, które zastosowałem. Jak wspomniałem na wstępie wszystkie poczynania powinny być dostosowane do panujących warunków, prawa budowlanego i ostatecznego projektu. Prace budowlane zaś, powinny spełniać ogólne normy budowlane i być zgodne z dobrą sztuką (praktyką) budowlaną.

                        Jeżeli któryś z kolegów jest piekarzem lub kuśnierzem, albo nie daj Boże krawcem, to proponuję wynająć sobie, nie murarza, ale firmę budowlaną. Może być SKANSKA. A tak na serio, to zgadzam się z kolegą Rolkiem, że można trafić na osoby nieuczciwe, które nie tylko, że nie pomogą fachową radą, ale mogą przyczynić się do strat i po prostu schrzanić robotę. Samo życie

                        PS

                        Rolek, odpuść już sobie please , dzięki

                        Pozdrawiam
                        BROWARZYCIEL
                        Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
                        eventy dla firm

                        Comment

                        • angasc
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2006.04
                          • 977

                          #27
                          Browarzycielu, a skąd Ci się Skanska wzięła? Pytam, bo akurat z tą firmą moje związki są dość silne i być może mamy wspólnych znajomych
                          Last edited by angasc; 2006-06-05, 10:07.

                          Comment

                          • Browarzyciel
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2005.08
                            • 357

                            #28
                            Witam,

                            A tak, mi się nasunęła, jako jedna z tych, co to budują duże obiekty (biurowce, porty lotnicze, etc.). Myślę, że można by ich zaprosić do przetargu na budowę piwniczki
                            Nie mam tam niestety znajomych.

                            Pozdrawiam
                            BROWARZYCIEL
                            Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
                            eventy dla firm

                            Comment

                            • Rolek
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2001.08
                              • 1038

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel
                              He he, widzę, że kolega świeżo po jakiejś inwestycji budowlanej . Łączę się w cierpieniu, też to przechodziłem.
                              Dopiero zaczynam. Lipiec pod znakiem Tablicy Informacyjnej.

                              Jeszcze jedna generalna uwaga:
                              (...)
                              I tego mi było trzeba

                              Zdrów

                              Comment

                              • Maidenowiec
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.07
                                • 2287

                                #30
                                Browarzyciel, spotkamy się w sądzie Pokazując piwniczkę naraziłeś świadomie życie moje i mojej dziewczyny na szwank.

                                Wyglądała solidnie, a tu okazuje się, że ziemianka lepsza...

                                Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                                Thou shallt not spilleth thy beer!

                                Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X