Wady piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Infam
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.05
    • 715

    Wady piwa

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
    Ja już proponowałem ART'owi kiedyś, że chętnie przewertuję te kilkaset wątków w dziale i zrobię porządek z pokrywającymi się tematami, bzdurnymi tematami, nieaktualnymi wiadomościami itd., itp....
    Shlangi się odgraża . I nic...
    Zrób coś z tematem w załączniku, jako być może początkiem nowego opracowania (a doświadczoną Brać proszę o poparcie w formie rozszerzenia/uzupełnienia i co najwyżej - umiarkowanej krytyki).
    Poniższe możnaby rozszerzyć o szczegółowy opis... jeśli nie dostanie banana

    WADY PIWA
    w zał.
    Attached Files
    "Dużo to nie znaczy Dobrze
    Dobrze znaczy dużo"
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam
    Shlangi się odgraża . I nic...
    Zrób coś z tematem w załączniku, jako być może początkiem nowego opracowania (a doświadczoną Brać proszę o poparcie w formie rozszerzenia/uzupełnienia i co najwyżej - umiarkowanej krytyki).
    Poniższe możnaby rozszerzyć o szczegółowy opis... jeśli nie dostanie banana

    WADY PIWA
    w zał.
    No i coś jest, proponuję przenieść te dwa posty do nowego tematu i zaczynamy dyskusję. W najgorszym razie pomysł spali na panewce, w najlepszym będziemy mieli nowy artykuł.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • darko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.06
      • 2078

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam
      Shlangi się odgraża . I nic...
      Zrób coś z tematem w załączniku, jako być może początkiem nowego opracowania (a doświadczoną Brać proszę o poparcie w formie rozszerzenia/uzupełnienia i co najwyżej - umiarkowanej krytyki).
      Poniższe możnaby rozszerzyć o szczegółowy opis... jeśli nie dostanie banana

      WADY PIWA
      w zał.
      Zawsze coś . Na temat nie będę się wypowiadał póki ktoś nie założy nowego wątku

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23928

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
        Zawsze coś . Na temat nie będę się wypowiadał póki ktoś nie założy nowego wątku
        ja wiem że trudno napisać do tego ktosia pw, ale na przyszłość - nie krępuj się
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • mark33
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.04
          • 3283

          #5
          Dobry pomysł na artykuł, w załączniku widzę wiedzę podstawową zdobytą na którymś spotkaniu sensorycznym (tam było mnóstwo materiałów do tego opracowania).
          Ja zbytnio nie wnikam w chemię piwną , a do głównych wad swojego piwa zaliczam długie dojrzewanie po za tym jest dla mnie OK (ale to tylko moje zdanie).

          Błędów w piwowarskim fachu popełniłem kilka, więc jest okazja do szczerej spowiedzi i opisania skutków owych zaniedbań.

          Grzech pierwszy (warka 2)- piwka zbyt dużo przy warzeniu wypite, w efekcie zadane drożdże do zbyt ciepłej brzeczki - wadą piwa były posmaki winne (zdziczenie drożdży) oraz zapach posmak nieświeżych skarpet.

          Grzech drugi (do warki 3) - wysładzałem zimną wodą ( to faktycznie spowiedź ), wydajność była bardzo niska rzędu 55 -58% ale piwo wychodziło dobre. ( dzięki Krzysiu za sprowadzenie na jedyną słuszną drogę).

          Grzech trzeci (warka 13) - niedokładne odkażenie PETów , narobienie szumu na forum że piwo kwaśne rozdałem, faktycznie tylko 4 lub 5 petów wykazywało większe lub mniejsze skwaszenie.

          Nawiazując do okresu przedświątecznego zapraszam odważnych do spowiedzi .
          Niech grzechy nasze przesrogą będą dla innych piwowarów .

          Comment

          • peter007
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.06
            • 2820

            #6
            Opracowanie takie byłoby bardzo pomocne dla takich niedoświadczonych piwowarów jak np. ja. Dobrze by było wiedzieć czego się wystrzegać a jak już się coś nie tak stanie to byłoby wiadomo dlaczego. Z pewnością sporo tych rzeczy jest opisanych w dziale Twoje warzenie ale nie każdy czyta każdy wątek w tym dziale od dechy do dechy, a w takim opracowaniu wszystko byłoby zebrane do kupy.
            Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

            Comment

            • fellix-f1
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2005.12
              • 157

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam
              Shlangi się odgraża . I nic...
              Zrób coś z tematem w załączniku, jako być może początkiem nowego opracowania (a doświadczoną Brać proszę o poparcie w formie rozszerzenia/uzupełnienia i co najwyżej - umiarkowanej krytyki).
              Poniższe możnaby rozszerzyć o szczegółowy opis... jeśli nie dostanie banana

              WADY PIWA
              w zał.
              Zapach goździków i bananów jest wadą piwa?!
              Chyba nie każdego?

              Comment

              • darko
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.06
                • 2078

                #8
                Moim zdaniem obecność estrów w piwie to żadna wada.
                Jako powód dużej zawartości dwuacetylu podałbym także źle przeprowadzoną fermentację.
                Warto także napisać coś o bakteriach octowych i mlekowych.
                No i nie wiem czy jest sens pisania o utlenianiu niefiltrowanego piwa domowego.

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                ja wiem że trudno napisać do tego ktosia pw, ale na przyszłość - nie krępuj się
                No wiesz, na pewne rzeczy trzeba czasu .

                Comment

                • JAckson
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🍼🍼
                  • 2004.05
                  • 6123

                  #9
                  Jako wadę piwa dodałbym posmak żelaza wynikający najczęściej z uszkodzonej instalacji w browarze.
                  MM961
                  4:-)

                  Comment

                  • mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson
                    Jako wadę piwa dodałbym posmak żelaza wynikający najczęściej z uszkodzonej instalacji w browarze.

                    Czytaj obitej emali w kadzi zacierno warzelnej .

                    Sory nie mogłem sie powstrzymać. Posmaki metaliczne pochodzą podobno od chmielu, ale nie jestem pewny coś mi się takiego przypomina z wykładu sensora we Wrocławiu.

                    Comment

                    • JAckson
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🍼🍼
                      • 2004.05
                      • 6123

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                      Czytaj obitej emali w kadzi zacierno warzelnej .

                      Sory nie mogłem sie powstrzymać. Posmaki metaliczne pochodzą podobno od chmielu, ale nie jestem pewny coś mi się takiego przypomina z wykładu sensora we Wrocławiu.
                      Mocny posmak żelaza to głównie kontakt piwa z niezabezpieczonym metalem. Można to łatwo wyczuć rozcierając odrobinę piwa np. na nadgarstku. Da się wyczuć bardzo mocny krwisty zapach. Wpływ chmielu nie jest na tyle silny by dać podobny efekt.
                      Ale w sumie nie zwróciłem uwagi, że to mają być wady piwa domowego.
                      MM961
                      4:-)

                      Comment

                      • kopyr
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2004.06
                        • 9475

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                        Posmaki metaliczne pochodzą podobno od chmielu, ale nie jestem pewny coś mi się takiego przypomina z wykładu sensora we Wrocławiu.
                        Posmak metaliczny, a posmak żelaza to są dwie rózne sprawy. Tak jak pisze Jackson ten drugi to posmak krwi lub zardzewiałych gwoździ.

                        Co do utlenienia to jak najbardziej jest to wadą i to wadą często spotykaną w piwach domowych, a przynajmniej w moim. Dodam jeszcze, ze czasami (podaję za sensorem) objawia się ta wada zapachem kwiatowym, mam tak w jednym swoim piwie. Natlenienie objawia się też o ile sie nie mylę zapachem szmaty.
                        Jest jeszcze smak kartonu albo tketury, to o ile się nie mylę też z powodu natleninia. To natlenienie to chyba głównie podczas obciągu na cichą i ewentualnie rozlewu.
                        blog.kopyra.com

                        Comment

                        • darko
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.06
                          • 2078

                          #13
                          Zapach kwiatowy może pochodzić od zbyt wysokiej temperatury fermentacji. Mógłbyś sprawdzić jak fermentowało owe piwo i na jakich drożdżach?
                          Spróbuję poszukać czego o utlenianiu piw niefiltrowanych i niepasteryzowanych.

                          Comment

                          • kopyr
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2004.06
                            • 9475

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
                            Jako powód dużej zawartości dwuacetylu podałbym także źle przeprowadzoną fermentację.
                            Za diacetyl odpowiedzialne mogą byc stare i zdegenerowane drożdże.
                            blog.kopyra.com

                            Comment

                            • kopyr
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2004.06
                              • 9475

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
                              Zapach kwiatowy może pochodzić od zbyt wysokiej temperatury fermentacji. Mógłbyś sprawdzić jak fermentowało owe piwo i na jakich drożdżach?
                              Spróbuję poszukać czego o utlenianiu piw niefiltrowanych i niepasteryzowanych.
                              Na US-56, wysokiej temperatury nie mogę wykluczyć, ale też nie narzuca mi się jako problem przy tym akurat piwie.
                              blog.kopyra.com

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X