Porównanie skuteczności czyszczenia/dezynfekcji fermentorów plastikowych

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10769

    #46
    Na moim napisali powyżej 30%
    taniej kupić np tu http://allegro.pl/wodorotlenek-sodu-...429168662.html
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Robert13
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.04
      • 899

      #47
      Uzywam dokładnie tego:
      Nasza firma znajduje się w Białymstoku. Sas to producent zniczy, hurtownia wkładów do zniczy, producent Super Spec udrożnienie rur. Serdecznie zapraszamy do współpracy.


      Kosztuje mnie on w zwykłym sklepie 5,5zł za 450g i jest po prostu czystym wodorotlenkiem sodu.
      Kiedys pytałem czy by CP nie wprowadziło coś takiego do swojej oferty, ale odmówili. Widze tam też opakowanie 0,9kg.

      Natomiast od szubrawców z allegro nie będe kupował, bo juz dawno temu odechciało mi się użerania z cwaniakami, którzy koszt przesyłki doliczają do kazdego zapakowanego kilograma, albo "kazdy nastepny dopłata +2zł lub +5zł" jak to się dzieje z innymi produkatami, albo koszt wysyłki 20zł a przychodzi jako przesyłka listowa za 6-7zł.

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23932

        #48
        Z tą odmową to chyba jakaś nadinterpretacja Jeśli czegoś nie ma teraz w ofercie sklepu nie znaczy że nie będzie w przyszłości.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • Robert13
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.04
          • 899

          #49
          Zalinkowałem producenta, więc zapytajcie go o szczegóły.

          Comment

          • wogosz
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.12
            • 1007

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
            Kosztuje mnie on w zwykłym sklepie 5,5zł za 450g i jest po prostu czystym wodorotlenkiem sodu.
            Ja tylko chciałbym dodać, że w hurtowniach chemicznych obecnie wodorotlenek sodowy płatkowany jest w cenie 2,20-2,60 zł/kg brutto. Strasznie podrożał, bo przez długi czas jego cena wahała się między 1,85 a 2,00 zł/kg. Konfekcjonowanie i sprzedawanie go jako "Kreta" w cenie 12,2 zł/kg to niezły interes.
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
            Kiedys pytałem czy by CP nie wprowadziło coś takiego do swojej oferty, ale odmówili.
            Kupowanie NaOH w workach i rozsypywanie do hermetycznych (jest higroskopijny) pojemników przez właścicieli sklepów internetowych np. w łazience to raczej horror. Do tego nie wiem co mówią przepisy pocztowe odnośnie przesyłek zawierających agresywne chemikalia. Wydaje się, że skoro "Kret" i jemu podobne są powszechnie dostępne w sklepach, to nie ma sensu sprzedawać ich przez internet.

            Comment

            • Robert13
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2010.04
              • 899

              #51
              A własnie zalinkowany kret (o mocy 95%, a nie 30%) nie jest wszędzie dostępny, trzeba o niego pytac lub nakłaniać kierowniczkę w sklepie do jego specjalnego zamówienia -jak ja to robiłem przez pare miesięcy, a i potem sa długie przerwy w dostępności.
              Natomiast bardzo mnie cieszy to, że jego konfekcjonowanie jest tak bardzo opłacalne, bo zalinkowany producent bedzie miał z czego upuścić, gdyby CP bezpośrednio zamówiało u niego, to cena finalna mogłaby byc nawet niższa niż w zwykłym sklepie.
              Chodzi mi o wygode, że w jednym miejscu kupiłbym doslownie wszystko co jest mi potrzebne do warzenia, a w CP nie musieliby go ręcznie rozsypywać.

              Comment

              • kmieciu
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2004.02
                • 33

                #52
                Ja ostatnio kupiłem skoncentrowany preparat myjący TM 100 DZ. Zamierzam wypróbować go przy najbliższej warce zobaczymy co z tego wyjdzie. Może ktoś już tego używał ?

                KARTA CHARAKTERYSTYKI
                NIEBEZPIECZNEGO PREPARATU CHEMICZNEGO


                1. IDENTYFIKACJA SUBSTANCJI / PREPARATU
                1.1 Nazwa Handlowa: TM 100 DZ Skoncentrowany preparat dezynfekcyjno - myjący
                1.2 Zastosowanie: Zasadowy, bezwonny, płynny preparat na bazie trzeciorzędowej alkiloaminy o działaniu bakteriobójczym oraz grzybobójczym
                przeciw grzybom drożdżopodobnym, przeznaczony do dezynfekcji i mycia wodoodpornych powierzchni w zakładach przetwórstwa spożywczego,
                warunkach domowych i przemysłowych, w zakładach użyteczności publicznej oraz w obszarach szpitalnych nie związanych bezpośrednio z
                działalnością kliniczną. W prze-myśle spożywczym, mleczarskim oraz gastronomii może być stosowany do powierzchni mających kontakt z
                żywnością. .
                Spektrum działania Stężenie roztworu roboczego Czas działania
                Działanie bakteriobójcze 1% 5min.
                Salmonella enterica (ATCC 13311) 0,1% 5min.
                Działanie drożdżobójcze Candida albicans (ATCC 10231) 0,5% 15min.

                3. SKŁAD I INFORMACJA O SKŁADNIKACH
                Charakterystyka chemiczna (preparat): Wodny, alkaliczny, bezwonny środek o działaniu bakteriobójczym, grzybobójczym oraz wirusobójczym na
                bazie trzeciorzędowej alkiloaminy., anionowych i niejonowych związków powierzchniowo czynnych oraz substancji pomocniczych
                rozpuszczalnych w wodzie.
                Zawartość substancji stanowiących zagrożenie dla zdrowia człowieka lub środowiska:.
                Nazwa Nr CAS Nr WE Stężenie % Symbol Zwroty R
                N-(3-aminopropylo) –Ndodecylopropano-
                1,3 - diamina
                2372-82-9 219-145-8 5-10 C, N 22,35,50

                Comment

                • piotrg
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2006.05
                  • 59

                  #53
                  Z preparatem typu TM 100 DZ można się na wojnę z obfitą pleśnią wybierać. Podobnych środków używa się do mycia podłóg w zakładach przemysłowych.
                  Na pewno trzeba uważać bo jest żrący dla skóry.
                  Powodzenia na tej wojnie.
                  FemtoBrowar
                  http://www.femtobrowar.pglab.xon.pl/

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19261

                    #54
                    Jakieś nowe wnioski?

                    Comment

                    • WojciechT
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2012.09
                      • 2546

                      #55
                      Takie pytanie (tak, przeszukałem wcześniej forum) - jak stosować sodę kaustyczną? Roztwór 3%, pewnie do zimnej wody, żeby reakcja nie zachodziła zbyt gwałtownie? Ile to trzymać w fermentorze - pół godziny, dwa dni? Pod przykryciem? Wystawić na zewnątrz, by żrące opary nie latały po domu? Można czyścić bezpośrednio przed wlaniem brzeczki do fermentora, czy odczekać kilka dni?
                      Last edited by WojciechT; 2014-01-29, 13:57.

                      Comment

                      • jkocurek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.12
                        • 1030

                        #56
                        Możesz rozpuszczać w zimnej ale temperatura roztworu roboczego tak 60-70°C. Im dłuższy kontakt tym lepiej ale już kilkanaście minut powinno rozłożyć większość zanieczyszczeń organicznych. Soda kaustyczna nie jest stricte środkiem dezynfekcyjnym, to środek myjący. Uwaga: wymaga kwaśnego płukania!
                        Pozdrawiam,
                        Jacek
                        Świentechlywiki

                        Comment

                        • dominik_walkowiak
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2013.10
                          • 335

                          #57
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                          Uwaga: wymaga kwaśnego płukania!
                          Czyli??

                          Comment

                          • jkocurek
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.12
                            • 1030

                            #58
                            Czyli po dokładnym wypłukaniu czystą wodą należy przepłukać roztworem słabego kwasu. Można np. na litr wody wrzucić łyżeczkę kwasu cytrynowego.
                            Pozdrawiam,
                            Jacek
                            Świentechlywiki

                            Comment

                            • WojciechT
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2012.09
                              • 2546

                              #59
                              Dzięki za informację, dobrze wiedzieć. A jak sprawy się mają z innymi poruszonymi przeze mnie kwestiami? Najbardziej mnie nurtuje pytanie dotyczące czasu i tego, czy można to robić w mieszkaniu, czy lepiej otworzyć okno albo wyjść na balkon.

                              Comment

                              • jkocurek
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.12
                                • 1030

                                #60
                                NaOH nie jest substancją lotną więc jeżeli nie sporządzisz sobie aerozolu to krzywdy w pomieszczeniu zamkniętym nie zrobi. Czas zależy od tego co masz zamiar nim usunąć i jaką temperaturę będzie miał roztwór.
                                Jeśli myślisz o dezynfekcji (a nie usunięciu zanieczyszczeń) to lepiej użyć substancji do tego przeznaczonych jak OXI czy ClO2.
                                Pozdrawiam,
                                Jacek
                                Świentechlywiki

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X