ACE oparte jest na podchlorynie sodu z inhibitorami rozkładu, czyli najczęściej wodorotlenkiem sodu. Do tego dochodzą rózne perfumy i inne dodatki, które w niczym nie wpływają na skuteczność, ale pozwalają podnieść cenę. Zresztą wszystkie chlorowe wybielacze oparte są na podchlorynie sodu.
Porównanie skuteczności czyszczenia/dezynfekcji fermentorów plastikowych
Collapse
X
-
Tak mi dziś do głowy wpadł pomysł z wykorzystaniem roztworu nadmanganianu potasu. Tani, bezwonny, mało szkodliwy, tylko skuteczność w odkażaniu sprzętu jest mi niewiadoma.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua Wyświetlenie odpowiedziTak mi dziś do głowy wpadł pomysł z wykorzystaniem roztworu nadmanganianu potasu. Tani, bezwonny, mało szkodliwy, tylko skuteczność w odkażaniu sprzętu jest mi niewiadoma.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziBrałeś kolor od uwagę, będziesz miał fermentory fioletowe
Masz racje, jest to jakaś wada. KMnO4 zabarwia sprzęty na brązowoW trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua Wyświetlenie odpowiedziAle ja mam zamiar to wylać po płukaniu
Masz racje, jest to jakaś wada. KMnO4 zabarwia sprzęty na brązowo
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi(...)jako środek do dezynfekcji chyba za słaby w porównaniu z takim Bielinkiem czy innym Ace wypada raczej łagodnie.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua Wyświetlenie odpowiedziAle ja bym jednak upatrywał w tym zaletę... gdyby nie ten kolor
Nie mogłem sie powstrzymać taka nagła głupawka mię wzięła.
Comment
-
-
A takie lekko zapleśniałe butelki, to jaką ilością ACE czyścić? Czy należy używać jakiegoś roztworu, czy nalewać do butelek czysty płyn??
Innymi słowy prosił bym kogoś doświadczonego o jakiś krótki, ale wyczerpujący ten temat opis w jaki sposób czyścić zapleśniałe butelki. (oczywiście domowymi środkami)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lukrobax Wyświetlenie odpowiedziA takie lekko zapleśniałe butelki, to jaką ilością ACE czyścić? Czy należy używać jakiegoś roztworu, czy nalewać do butelek czysty płyn??
Innymi słowy prosił bym kogoś doświadczonego o jakiś krótki, ale wyczerpujący ten temat opis w jaki sposób czyścić zapleśniałe butelki. (oczywiście domowymi środkami)
Wyjmując butelki wylej z nich resztkę wody i możesz butelkować swoje piwo
U mnie ten sposób się sprawdza (do tej pory uwarzyłem 10 warek).
Po degustacji, najlepiej od razu (lub najpóźniej w ciągu 1-2dni) wypłukać butelki, wtedy przy następnym razie nawet płynu do mycia naczyń nie będziesz musiał używaćLast edited by miksiok; 2007-10-25, 14:08.
Comment
-
-
Jeśli są zapleśniałe, to ja bym jednak zalał je wcześniej na noc 10%wym roztworem jakiejś Bielinki czy Ace, a dopiero potem płukał płynem.Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lukrobax Wyświetlenie odpowiedziA takie lekko zapleśniałe butelki, to jaką ilością ACE czyścić? Czy należy używać jakiegoś roztworu, czy nalewać do butelek czysty płyn??
Comment
-
-
Ja z reguły też dbam o butelki, ale kolega przywiózł z jakiegoś turnieju piłkarskiego dwie skrzynki niestety nieumytych butelek i wrzucił je do piwnicy zanim mi je dał i zdążyły zapleśnieć... A że są mi w tej chwili potrzebne (za kilka dni) wobec tego muszę je jakoś doprowadzić do porządku
Comment
-
-
to ja jednak tradycyjnie... woda i płyn do naczyń, zalewam i odmaczam (w międzyczasie myję inne flaszki). Później szorowanie szczotką. Przy poprzednich warkach butelki lądowały w piekarniku, teraz spryskałem je hemipro oxi (co ciekawe zwykłym spryskiwaczem) i ziu. Zobaczymy jak będzie.
ech.. nie ma to jak butelki z hurtowni... w środku pleśń, papierochy i Bóg wie co jeszcze...
Comment
-
Comment